Pages

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Πάρος: Αρχαία λατομεία στις θέσεις Μαράθι και Λάκκοι



Στο Μαράθι βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, της περίφημης παρίας λίθου. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν λυχνίτης, είτε λόγω της διαφάνειάς του είτε επειδή η εξόρυξή του γινόταν με τη βοήθεια λυχναριών.

Ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. γινόταν εντατική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου και συστηματική εξαγωγή του σε όλη τη Μεσόγειο, αφού ήταν η πιο περιζήτητη πρώτη ύλη για την κατασκευή ναών, μνημείων και αγαλμάτων. Σήμερα σώζονται τρεις είσοδοι των αρχαίων στοών των λατομείων. Στην είσοδο της νότιας στοάς υπάρχει ανάγλυφο αφιερωμένο στις Νύμφες με παραστάσεις των θεών του Ολύμπου και την επιγραφή ΑΔΑΜΑΣ ΝΥΜΦΑΙΣ ΕΠΟΙΗΣΕ (350-325 π.Χ.). O υπόγειος χώρος του λατομείου έχει μήκος 190μ., πλάτος 50-120μ. και ύψος περίπου 3μ. Στο εσωτερικό του έχουν αφεθεί κατά διαστήματα πεσσοί από άτμητο πέτρωμα, απαραίτητοι για τη συγκράτηση της οροφής. Η προσπέλαση στους χώρους λατόμευσης γινόταν μέσω πολύ στενών διόδων λόγω των απορριμμάτων της εκμετάλλευσης που αφήνονταν μέσα στις στοές.
Στα νεώτερα χρόνια η εξόρυξη μαρμάρου γνώρισε άνθιση τον 18ο και 19ο αι. Μετά την Επανάσταση τη διαχείριση των λατομείων ανέλαβε η Γαλλική Εταιρεία Μαρμάρου (1844-1877) και στη συνέχεια η Βελγική Εταιρεία Μαρμάρου. Η τελευταία έκτισε νέες εγκαταστάσεις, κατασκεύασε σιδηροδρομική γραμμή και έκοψε νόμισμα για τις συναλλαγές της. Από το 1881 η εκμετάλλευση των λατομείων πέρασε στα χέρια της Ελληνικής Εταιρείας Μαρμάρων της Πάρου. Σήμερα ο χώρος των λατομείων αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Στην κοντινή θέση Λάκκοι υπάρχει άλλο ένα αρχαίο λατομείο όπου γινόταν επιφανειακή λατόμευση μαρμάρου. Εδώ βρέθηκε μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή ΟΡΟΣ ΠΟΛΕΩΣ που σήμανε τα όρια της πόλης.

πηγή: Αρχαιολογικός Οδηγός Πάρου
Εκδόσεις: Δήμου Πάρου - Επιτροπή Τουρισμού και Ανάπτυξης



Σχεδιαστική κάτοψη των υπογείων στοών των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι (Μ. Κορρές)


Το ανάγλυφο των Νυμφών (4ος αι.π.Χ.) στην είσοδο της νότιας στοάς των λατομείων


Χαρακτικό του 18ου αιώνα με το ανάγλυφο των Νυμφών


Μαράθι, εργοστάσιο κοπής μαρμάρου, του 19ου αιώνα


Υπόγεια στοά των λατομείων στο Μαράθι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες