Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ως γνωστόν το «παράλληλο πρόγραμμα» αποσύρθηκε με εντολή των δανειστών, αλλά οι κυβερνητικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως θα το επαναφέρουν μετά τις γιορτές, υπό νέο τίτλο: Νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική.
Δεν γνωρίζουμε τι από όσα προέβλεπε το αποσυρθέν νομοσχέδιο θα επανέλθει, αλλά ενόψει ασφαλιστικού και αγροτικού το μόνο βέβαιο είναι πως χωρίς επικουρικές συντάξεις και με υπερφορολογημένους αγρότες, η «κοινωνική πολιτική» έχει πάει ήδη περίπατο.
Άλλωστε, ούτε το «παράλληλοι πρόγραμμα» είχε την παραμικρή σχέση με κοινωνική πολιτική – και επιπλέον ήλθε στη Βουλή χωρίς τις αναγκαίες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, κάτι το πρωτοφανές!
Έχει καμιά σχέση με κοινωνική πολιτική η επαναφορά των καταλήψεων στα σχολεία δια της κατάργησης του αξιόποινου χαρακτήρα τους; («Αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής» ανέφερε το αλήστου μνήμης νομοσχέδιο, μιλώντας για… «δημοκρατικές διεκδικήσεις των μαθητών»! Με λίγα λόγια, η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής εξαρτάται από τις… καταλήψεις!)
Μπορεί κανείς να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι αποτελεί «παράλληλο πρόγραμμα» η παράταση της θητείας των εποπτικών και επιστημονικών συμβουλίων των προτύπων και των πειραματικών σχολείων;
Ή μήπως είναι «παράλληλο πρόγραμμα η παράταση της θητείας των εφορευτικών συμβουλίων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών;
Μήπως πάλι είναι «παράλληλο πρόγραμμα» η μείωση του ωραρίου στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς;
Μήπως η δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν τα δημοτικά τέλη, κάτι που όσοι μπορούσαν το έκαναν μόνοι τους;
Μήπως η μεταφορά των δημοτικών αστυνομικών στη διάθεση του υπουργού των Εσωτερικών σε περίπτωση που οι δήμοι στους οποίους εργάζονταν δεν έχουν επανασυστήσει τις δημοτικές αστυνομίες;
Μήπως η αύξηση του ωραρίου και των αποδοχών σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου των δήμων;
Είναι «παράλληλο πρόγραμμα» η δυνατότητα να λειτουργούν αποτεφτωτήρια νεκρών στους δήμους;
Οι ρυθμίσεις θεμάτων της ΕΡΤ ή του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου Αττικής ή του Εθνικού Τυπογραφείου;
Το ξεπάγωμα των προσλήψεων στους δήμους όταν αυτές καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη; (Όλοι καταλαβαίνουν πως κάποιοι αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη επιβαρύνοντας τους δημότες, προκειμένου να προβούν σε ρουσφετολογικές προσλήψεις).
Η συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO είναι τάχα «παράλληλο πρόγραμμα»;
Η απάλειψη αδικημάτων, όπως η ψευδορκία, η ψευδής καταμήνυση, η συκοφαντική δυσφήμηση, προκειμένου να τεθεί σε αργία ένας δημόσιος υπάλληλος;
Τα ζητήματα χωροταξίας και χρήσεων γης στα λιμάνια;
Η μίσθωση / ναύλωση πλωτών μέσων για διαμονή, περίθαλψη, μεταφορά μεταναστών;
Μήπως είναι «παράλληλο πρόγραμμα» η αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης από Συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σχετικό συντονιστικό συμβούλιο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων;
Είναι «παράλληλο πρόγραμμα» η μεταφορά της εποπτείας της ΕΑΒ από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο υπουργείο Άμυνας;
Όσο για όλα τα υπόλοιπα, είτε υπήρχαν, είτε αντιμετωπίζονταν με τις περίφημες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν σταματούσε να καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρέπει να μας κάνουν να ντρεπόμαστε.
Και εξηγούμαι:
Η δημιουργία νέας δομής ανά ΟΤΑ Α’ Βαθμού, με την ονομασία «Κέντρο Κοινότητας» για την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας δεν χρειάζεται διότι υπάρχει ήδη και εποπτεύεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής.
Παράλληλα η δήθεν «νέα δομή» λειτουργεί ήδηστο πλαίσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θέσπισε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΦΕΚ Β 3018/2014).
Η ενισχυτική διδασκαλία υπήρχε ήδη και η δήθεν θεσμοθέτησή της μέσω του «παράλληλου προγράμματος» δια της δημιουργίας «Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης», που θα παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη, αποτελεί εμπαιγμό όταν ακόμα και τώρα εκκρεμούν διορισμοί αναπληρωτών σε σχολεία ή σε ειδικά σχολεία.
Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων είχε ήδη εξασφαλιστεί από το 2014 με το πλεόνασμα και είχαν ήδη εκδοθεί οι δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, που προέβλεπαν ότι «οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση».
Η ρύθμιση θεμάτων των αμυντικών βιομηχανιών ώστε να εξασφαλίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων γινόταν πάντα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ουδέποτε για κάτι τέτοιο χρειαζόταν… παράλληλο πρόγραμμα!
Τέλος, το μεγάλο αίσχος: Το «παράλληλο πρόγραμμα» προέβλεπε Λίστα Χειρουργείου. Αλλά αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια όσον αφορά στη σειρά των ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις!
Δηλαδή, έπρεπε να έλθει η τρόικα για να τηρείται η σειρά των χειρουργείων στην Ελλάδα!
Κατά τα λοιπά, όλοι διατρανώνουν ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί:
- 17 Δεκεμβρίου 2015, Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού: «Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».
Φυσικά, δεν έφταιγε η αντιπολίτευση, αφού την ίδια μέρα, τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου μας ενημέρωνε πως «με συναινετικό τρόπο λύθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας της ευρωζώνης. Όπως εξήγησε, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς».
- 18 Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ: «Παρά τις προσπάθειες της τρόικας εσωτερικού να ανακόψει κάθε μέτρο κοινωνικής ανακούφισης και να καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία, σε σύμπνοια με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστούν».
- 18 Δεκεμβρίου 2012, Γ. Τσιρώνης, «Πρακτορείο 104,9 fm»: «Στην πολιτική πρέπει να κάνεις και ένα βήμα πίσω, αν δε σου δημιουργεί πρόβλημα. Δε θα αλλάξει τίποτα, αν το παράλληλο πρόγραμμα ψηφιστεί στις αρχές Ιανουαρίου. Μία υποχώρηση δεν είναι ποτέ ευχάριστη, αλλά μία υποχώρηση, όταν δεν αποκλίνεις από τον τελικό σου στόχο, νομίζω ότι δε μπορεί να θεωρηθεί κάτι που δεν είναι συνετό. Είναι αφροσύνη να πηγαίνεις και να κοπανάς και να δημιουργείς μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν».
- 20 Δεκεμβρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, εφημερίδα «Εποχή»: «Έτσι ερχόμαστε στην καρδιά του ζητήματος, του παράλληλου προγράμματος. Η κυβέρνηση, ενώ τα κατάφερε κάπως με τη διαπραγμάτευση, δηλαδή το δύσκολο, υστερεί στο παράλληλο πρόγραμμα. Δηλαδή σε ένα σύνολο μεγάλων και μικρών αριστερών μεταρρυθμίσεων, καθώς και στην επίλυση των πάμπολλων μικρών προβλημάτων καθημερινότητας. Αυτό, επιπλέον, θα έπειθε ότι όντως, παρά τα μνημονιακά μέτρα, πάμε στο στόχο μας.
Υπάρχουν οι δυνατότητες για να δώσεις διαφορετικά δείγματα γραφής, για παράλληλα μέτρα, τα οποία θα κινούνται σε άλλη λογική. Που θα αναδεικνύουν τη δική σου διαφορετική αντίληψη, ως μιας κυβέρνησης με κορμό την αριστερά, για διάφορα ζητήματα. Αλλά, πάλι η ίδια η πραγματικότητα πρέπει να μας προσγειώσει. Υπουργοί από βασικά υπουργεία αναλίσκονται όλο αυτό τον καιρό με τη διαπραγμάτευση και δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν και μ’ άλλα πράγματα. Η διαπραγμάτευση μας απομυζά δυνάμεις, έμπνευση. Ήδη κατατέθηκαν με τη μορφή νομοσχεδίου τα πρώτα μέτρα αυτής της λογικής, αν και τελικώς θα ψηφισθούν μετά τις γιορτές. Πολύ σοβαρά και κοινωνικά απολύτως αναγκαία λαϊκά μέτρα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο με τα παράλληλα, αλλά είναι μερικά, όχι καθολικά» / «Εδώ ανακύπτει και το ερώτημα πόσο προετοιμασμένοι είμαστε από πριν. Το θέτουν στις οργανώσεις, το θέτουν οι πολίτες. Είμαστε, όντως, πολύ λιγότερο προετοιμασμένοι απ’ ό,τι νομίζαμε και φυσικά απ’ ό,τι χρειαζόταν. Φάνηκαν διάφορες αδυναμίες. Μην ξεχνάμε, όμως, τι προετοιμασία κάνει ένα κόμμα που μέχρι το 2012 αλλά και μετά λειτουργούσε ως ένα κόμμα του 4%, του 5%, του 6%. Καλπάζαμε προς την κυβέρνηση, αλλά ο βαθμός προετοιμασίας πήγαινε με άλλους ρυθμούς».
(Αλλά πού να βρουν καιρό να προετοιμαστούν, όταν αναλώνονταν στην εξεύρεση του επόμενου ψέματος;)
- 21 Δεκεμβρίου, Γ. Σταθάκης, Σκάι: «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού κόστους. Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά. Η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα δεν πάγωσε».
Και βέβαια, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, στις 23 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα, ενιαίο και συμπαγές πρόγραμμα», παρουσιάζοντας ένδεκα δράσεις «ανεξάρτητα αν αυτές οι πράξεις αφορούν ή όχι κομμάτι υλοποίησης συμφωνίας».
Γι’ αυτό και την επομένη, στα κάλαντα, όταν του χάρισαν μια γκλίτσα, καταχάρηκε, λέγοντας πως θα του χρειαστεί και θα την πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες.
Εντάξει. Αφού δεν άκουσε η τρόικα τα νταούλια του για να πάρει δρόμο, σκέφτεται τώρα πως μπορεί να επιβάλει το «παράλληλο πρόγραμμα» κραδαίνοντας τη… γκλίτσα!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες