Pages

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ηρώον Αρχίλοχου Θέση Τρεις Εκκλησιές



Στην περιοχή Έλητας, στα ανατολικά της Παροικιάς, βρέθηκαν από τον Ν.Κοντολέοντα τη δεκαετία του 1950 ενεπίγραφες πλάκες από μνημείο ηρώο αφιερωμένο στον ποιητή Αρχίλοχο, που γεννήθηκε και έζησε στην Πάρο τον 7ο αι. π.Χ. Ο Αρχίλοχος έγραψε ύμνους, ελεγείες και ποιήματα για τις στρατιωτικές περιπέτειες του, τη καθημερινή ζωή του στην Πάρο και τον έρωτα.
Οι Πάριοι τίμησαν μετά θάνατον τον σπουδαίο ποιητή κτίζοντας ένα λατρευτικό μνημείο προς τιμήν του, το Αρχιλόχειο, και κόβοντας νόμισμα με τον Αρχίλοχο (τετράδραχμο τέλη του 3ου/α΄μισό 2ου αι.π.Χ.).
Στις πλάκες που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου αναφέρεται ότι το Αρχιλόχειο ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. από τον παριανό Μνησιέπη, μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών. Δύο αιώνες αργότερα, τον 4ο αι.π.Χ., ο Σωσθένης, απόγονος του Μνησιέπη, επισκεύασε το ηρώο και έκτισε νέο μνημείο διακοσμημένο με ανάγλυφες εικονιστικές παραστάσεις από τη ζωή του Αρχίλοχου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ηρώο βρισκόταν στη θέση Τρεις Εκκλησιές
της περιοχής Έλητας. Στη θέση αυτή βρίσκονται τα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου/7ου αι. μ.Χ. και άλλων τριών εκκλησιών της μεταβυζαντινής εποχής. Η βασιλική ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με νάρθηκα. Για την ανοικοδόμησή της χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία της αρχαιότητας. Κάποια από αυτά πρέπει να αποδοθούν στο λατρευτικό κτίσμα του Αρχιλόχειου.

Πηγή: Αρχαιολογικός Οδηγός Πάρου
Εκδόσεις: Δήμου Πάρου - Επιτροπή Τουρισμού και Ανάπτυξης

Aκολουθούν φωτογραφίες:



1. Αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο από το μνημείο του Αρχίλοχου (6ος αι.π.Χ.). Φέρει επιγραφή του 4ου αι.π.Χ. που αναφέρει τον αναθέτη Δόκιμο, γιο του Νεοκρέοντος.



2, 3. Τρεις Εκκλησιές. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της παλαιοχριστικής βασιλικής και των μεταβυζαντινών εκκλησιών.


4. Σχεδιαστική κάτοψη της βασιλικής (μαύρο χρώμα) και των μεταβυζαντινών εκκλησιών (κόκκινο χρώμα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες