Σε σχόλιο ανώνυμου αναγνώστη του blog μας απάντησε σήμερα ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, του Κέντρου Υγείας Πάρου Γεώργιος Τζανίδης. Αφορμή για το σχόλιο του ανώνυμου αναγνώστη μας ήταν ανακοίνωση από τη Γραμματεία του Κ.Υ. Πάρου προς τα ΜΜΕ του νησιού, που υπογραφόταν από τον κ. Τζανίδη (εδώ), σχετικά με την ενημέρωση των κατοίκων για τις ώρες των επισκέψεων στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού μας.
Το σχόλιο του ανώνυμου αναγνώστη του blog μας, που προκάλεσε την απάντηση του κ. Τζανίδη, ήταν το εξής:
Για να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι ας φροντίσει ο κ Τζανιδης να γράψει και καμια συνταγή και να κόψει τα ραντεβού κι ας μην ρίχνει όλο το βάρος της συνταγογράφησης στους αγροτικούς.
Ακολουθεί η απάντηση, στο σχόλιο, του Αναπληρωτή Επιστημονικού Διευθυντή, Ιατρού Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Πάρου Γεώργιου Τζανίδη:
Αγαπητέ ανώνυμε φίλε,
Θα μπω στον κόπο να απαντήσω καθώς θεωρώ ότι το σχόλιό σου πηγάζει από το γνήσιο ενδιαφέρον σου να βελτιώσεις τις υπηρεσίες του ΚΥ και δεν αποτελεί προσωπική επίθεση.
Αναφέρεις ότι πρέπει να κοπούν τα ραντεβού. Σε ερωτώ λοιπόν: Σε ποια πολιτισμένη χώρα ασθενής ξεκινά από τα χωριά για να εξεταστεί από συγκεκριμένο ιατρό για να ανακαλύψει τελικά ότι ο ιατρός απουσιάζει και επιστρέφει πίσω άπραγος; Σε ποια χώρα έχει μέσο χρόνο αναμονής για να μπει σε ιατρείο πάνω από 1 ώρα (και μέχρι και 4 ολόκληρες ώρες); Ο χρόνος που θα αφιερώσει ο ιατρός στο πρόβλημά σου και η ποιότητα της δουλειάς του σε ενδιαφέρει καθόλου; Σε ενημερώνω λοιπόν ότι όχι μόνο τα φάρμακα έχουν ραντεβού (και μάλιστα ανά ώρα περίπου, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής), αλλά και όλες ανεξαιρέτως οι μη επείγουσες επισκέψεις στο ΚΥ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού δηλαδή με όσο το δυνατό βελτιωμένη ποιότητα και χωρίς αναμονή.
Πάμε τώρα στην συνταγογράφηση. Οι αγροτικοί ιατροί αποτελούν πολύ σημαντικούς πόρους του ΚΥ αφού είναι ελάχιστοι και σπανίζουν. Αυτή τη στιγμή 1-2 άτομα κατασπαταλούνται με το να πατούν τα πλήκτρα ενός ΗΥ μόνο και μόνο για να αντιγράψουν συνταγές και εξετάσεις ιδιωτών ιατρών αντί να εξετάζουν επείγοντα, να επισκέπτονται χωριά, να κάνουν διακομιδές, να οργανώνουν ιατρικά το ΚΥ, να εκπαιδεύονται, να κάνουν πρόληψη/έρευνα για την υγεία στην κοινότητα, να συμμετέχουν σε ειδικά ιατρεία κ.τ.λ. ενέργειες που αποδεδειγμένα θα βελτίωναν την υγεία των κατοίκων. Σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία ποιος πατάει τα πλήκτρα του ΗΥ; Ο ιατρός (που έχει πολύ πιο σημαντικά να κάνει) ή η γραμματέας του; Εσύ όμως προτείνεις ακριβώς το αντίθετο: όχι απλώς να μην απελευθερωθεί ο χρόνος των αγροτικών ιατρών, αλλά αντίθετα οι ελάχιστοι ειδικοί ιατροί να περιορίσουν την πολυτιμότατη κλινική δουλειά τους για να πατούν και αυτοί πλήκτρα!
Ενώ το ΚΥ έχει ανάγκη τη συμμετοχή και την κριτική των χρηστών για να βελτιώνει τις υπηρεσίες του, οι αποφάσεις δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται στα χέρια των χρηστών ή ασχέτων. Σου υπενθυμίζω ότι οι μεγάλες αποφάσεις που λήφθηκαν για την υγεία στο νησί τα τελευταία χρόνια ήταν όλες προς τη λάθος κατεύθυνση.
Καλά Χριστούγεννα,
Γ. Τζανίδης