Pages

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πρώτη γιορτή ελιάς στην Αγκαιριά - φωτογραφίες



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή ελιάς στην Αγκαιριά που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015.
Το πρωί μια ομάδα ατόμων περπάτησε από το γήπεδο της Αλυκής μέχρι το λιοτρίβι του κ. Ιακώβου Ραγκούση όπου στήθηκε μια μικρή γιορτή με χορό, ξενάγηση στο παλιό λιοτρίβι, κέρασμα με λιχουδιές φτιαγμένες από λάδι από την οικογένεια του κ. Ιακώβου. Όλοι οι περιπατητές και οι παριστάμενοι έλαβαν ένα στεφάνι ελιάς από την οργανωτική επιτροπή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η γιορτή συνεχίστηκε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου με ομιλίες από τον κ. Δ. Καλανδράνη, τον κ. Χ. Γεωργούση - εκπαιδευτικό, την κ. Ν. Κάπαρη - Διαιτολόγο, διατροφολόγο, και την κ. Μ. Σκαφτούρου - Σκιαδά - εκπαιδευτικό. Ακούστηκαν ποιήματα από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Αγκαιριάς. Διαβάστηκαν παροιμίες σχετικά με την ελιά και το λάδι. Μεταφυτεύτηκε μια ελιά που χαρίστηκε στο νηπιαγωγείο με την ευχή να φυτευτεί σαν πρώτο δεντρό στην αυλή του καινούριου νηπιαγωγείου.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης την επιμελήθηκε και παρουσίασε η κ. Μ. Χανιώτη. Στο τέλος η παροιστάμενοι γεύτηκαν εδέσματα από λάδι που είχαν φτιάξει οι εθελοντές του συλλόγου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί όσους ετίμησαν την γιορτή μας με την παρουσία τους.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ

___________________________________________


ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Αγκαιριά πρωτοπόρος και η ελιά η ανέλπιστη

«Η ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς και στη νύχτα μέσα των αφρόνων μ' ένα μικρό τριζόνι κατακυρώνει πάλι το νόημα του ανέλπιστου». Ο μύστης των φύλλων της ελιάς είναι ο Ελύτης, πρωτευουσιάνος αυτός, Ευρωπαίος, ήρθε να μας δώσει το μέτρο των Κυκλάδων! Απίστευτο! Το νόημα του ανέλπιστου βρίσκεται ανατολικά, κάτι σαν φως μακρινό, μπορεί και άστρο, το περιμένουμε, πρέπει να το περιμένουμε για να προχωρούμε. Να κρατούμε μια θέση άδεια για τον έρωτα της έκπληξης, για το δώρο της φαντασίας. Έτσι και δεν ξεσκονίσεις την άκρη στο γραφείο σε λίγε μόνο ώρες στήνει δίχτυ η αράχνη. Αραχνιάζουμε εύκολα, ο κίνδυνος της μούχλας παραμονεύει, η σκουριά της υγρασίας, η συνήθεια, η πλήξη. Ποιος θεός θα βάλει το χέρι του να μην είμαστε εμείς οι άφρονες; Ο Σύλλογος της Αγκαιριάς ήρθε να μας συνεπάρει με την έκπληξη από την εκδήλωση για την ελιά και το λάδι. Τα σημαντικά της εκδήλωσης η συμμετοχή των παιδιών, το δένδρο που φυτεύτηκε, οι ομιλητές που δεν φλυάρησαν (αγώνα κατά της φλυαρίας παρακαλώ!), τα χαμογελαστά πρόσωπα και τα εδέσματα με το λάδι. Και τώρα ας σκεφτούμε εκπλήξεις τόσο από την πολιτική ζωή (είχαμε και δεν τις θυμόμαστε;), από τα πολιτιστικά, από τη ζωή στα σχολεία. Το λαϊκό πανηγύρι, τα προτόγνωρα της μουσικής που άνοιξαν δρόμο, την πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου Μπενέτου Σκιαδά στον «Αρχίλοχο», τα περιοδικά των παιδιών και άλλα. Πράττε πάντα κάτι ώστε να διευρύνεις τα όρια, να πηγαίνεις πιο πέρα, να μην ασφυκτιάς διαρκώς στον ίδιο κύκλο. Πράττε πάντα κάτι ώστε ν' ανοίγει δρόμο η χαρά της έκπληξης και η βεβαιότητα ότι είναι δυνατό ένα μέλλον καλύτερο. Δημήτρη Καλανδράνη, Ευαγγελία Σκιαδά, Μαρία Χανιώτη, τα νήπια με τα ποιήματα, η μικρή Βασιλική με τον Παλαμά, και άλλοι και ο Ιάκωβος Ραγκούσης με το ελαιοτριβείο και όλοι οι επισκέπτες με την καλή διάθεση, οι θεοί της φαντασίας μαζί σας στη γη της λεμονιάς και της ελιάς, αλλά και της χαράς και των κοριτσιών που γελούν. Η φαντασία και η έκπληξη στην εξουσία!
---------------------------------------------------
«Οι ελιές με τις ρυτίδες των γονιών μας». Αν με λίγες σταγόνες στη θάλασσα τα κύματα καταπραΰνονται και ηρεμούν για ένα καλό ταξίδι (έτσι μας είπαν στην Αγκαιριά), δεν ξέρω τι πρέπει να ρίξουμε στον ουρανό (κρασί, ρακί, μέλι, γάλα ή πάλι λάδι) και πώς για να σταθούν τα σύννεφα και να φέρουν βροχή, για χάρη της ελιάς και της ελπίδας.


Ακολουθούν φωτογραφίες του Γιάννη Λουκή από την 1η γιορτή ελιάς στην Αγκαιριά




























4 σχόλια:

  1. ΤΟ ΜΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα το μαρακι το διοργανωσε η ο πολιτιστικος συλλογος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να είναι η πρώτη εκδήλωση που πηγαίνει ο Βλαχογιάννης μετά την ήττα. Συμπάθειες είναι αυτές πως να το κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες