Pages

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Το 17ο τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείων Ελληνίδων στη Σύρο - φωτογραφίες



Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Λυκείων Ελληνίδων στη Σύρο
Για τρεις μέρες, από τις 15 έως και τις 17 Οκτωβρίου 2015, η καρδιά της Παράδοσης και του Ελληνικού Πολιτισμού χτυπούσε στη Σύρο, όπου και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων.

Σχεδόν 300 μέλη των Λυκείων των Ελληνίδων απ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους την "Αρχόντισσα των Κυκλάδων" και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο γιόρτασε τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς του, όντας το πρώτο παράρτημα που δημιουργήθηκε εκτός Αθηνών, στα πλαίσια και τα ιδανικά που ενέπνευσε η εμβληματική ιδρύτριά του Καλλιρόη Παρρέν.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιελάμβανε την πρωινή άφιξη και τη ζεστή υποδοχή των συνέδρων στο λιμάνι της Ερμούπολης από τα μέλη του τοπικού Λυκείου Ελληνίδων, ενώ, το βράδυ, η επίσημη τελετή έναρξης έγινε στο επιβλητικό θέατρο «Απόλλων», το πολιτιστικό έμβλημα της Σύρου, όπου η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, κα Χριστίνα Λιγοψυχάκη, ως επίσημη οικοδέσποινα καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, και έκανε μια συνοπτική αναφορά στα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς του τοπικού παραρτήματος στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β', που στην αγόρευσή του εξήρε τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανέφερε, μάλιστα, γνωστές γυναίκες - σύμβολα που έχουν μείνει στην ιστορία, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του Λυκείου των Ελληνίδων στην Ελλάδα, μέχρι και την επίσημη έναρξή του το 1911. Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Δωρόθεος Β΄ τίμησε τον θεσμό του Λυκείου Ελληνίδων, δίνοντας το ύψιστο μετάλλιο της Μητρόπολης τόσο στην τέως, όσο και στη νυν πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και το θεατρικό δρώμενο που ακολούθησε, με τον συριανό ηθοποιό Γιάννη Δεσύπρη να υποδύεται τον Γεώργιο Σουρή και να «ταξιδεύει» τους παρευρισκόμενους σε ένδοξες εποχές του νησιού, με σημεία αναφοράς σπουδαίες προσωπικότητες που μεγαλούργησαν στη Σύρο, όπως τον Δημήτριο Βικέλα, τον Εμμανουήλ Ροΐδη αλλά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος φοίτησε στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο της Σύρου και όλης της Ελλάδας.
Η υπέροχη βραδιά ολοκληρώθηκε με νησιώτικα τραγούδια και χορούς, από τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, που ενθουσίασαν το κοινό. 

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε τον κύριο κορμό των ομιλιών, που ήταν χωρισμένες σε δύο θεματικές ενότητες: α) το Λύκειο Ελληνίδων ως ένας θεσμός 100 και πλέον ετών και β) το Λύκειο Ελληνίδων και ο κοινωνικός του ρόλος.
Με μια ιστορική κατάδυση στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην αναδυόμενη πόλη του Ερμή, ο συριανός δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης επεχείρησε να καταδείξει πώς αυτές επέδρασαν στην ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Από την πλευρά της, η Δρ. Παναγιώτα Καζολέα - Ταβουλάρη (Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου) πραγματοποίησε μια τεκμηριωμένη προσέγγιση στην προσωπικότητα της πρώτης προέδρου του ΛΕΣ Μαρίας Αλκ. Γιαννίκογλου, βασισμένη σε μια έρευνα της ιδίας, η οποία διήρκεσε πέραν του ενός έτους. Με τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Η εξέλιξη της πρόνοιας στην Ελλάδα, ιδιωτική πρωτοβουλία και το λύκειο Ελληνίδων (μέσα 19ου - μέσα 20ου αιώνα», έκλεισε η πρώτη φάση των ομιλητών, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η δεύτερη με τρεις ακόμα παρουσιάσεις.
Συγκεκριμένα, η υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Αφροδίτη Κουκή, εντρύφησε στο ζήτημα της «Ανακάλυψης του λαϊκού πολιτισμού (τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα) και ο ρόλος του Λυκείου των Ελληνίδων», ενώ η υπεύθυνη των χορευτικών ομάδων του ΛΕΣ, γυμνάστρια με ειδίκευση στο χορό, κα Μαλαματή Αναστασοπούλου, ασχολήθηκε με το τον «Χορό ως παμμερή άσκηση». Το τέλος της δεύτερης φάσης βρήκε την κα Ρένα Λουτζάκη, κοινωνική ανθρωπολόγο με ειδικότητα στον χορό, να παρουσιάζει το θέμα «Γυναίκες, χορός και χορευτική κοινότητα».
Μετά τη μεσημεριανή διακοπή, ακολούθησε η τρίτη και τελευταία φάση των συνεδριών που εμπεριείχε τις ομιλίες της Δρ. Αικατερίνης Καμηλάκη - Πολυμέρου, τ. Δ/ρια και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός: Παράδοση κα Νεωτερικότητα», της Έφης Μεσολογγίτου - Πετρέας, έφορος προβλημάτων γυναίκας και παιδιού Λ.τ.Ε. Αθηνών, με θέμα «Ισότητα των φύλων, βία κατά των γυναικών. Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης» και τέλος της κας Κατερίνας Δασκαλάκη, πρώην ευρωβουλευτής, πρέσβειρα και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, με θέμα «Άνοιγμα σε ένα δύσκολο μέλλον».
Με το πέρας των τριών συνεδριών ακολούθησαν διάφορες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τα νέα κοινωνικά πρότυπα που πρέπει να αφομοιώσει το Λ.τ.Ε., τις καινούργιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον.
Προτού λάβει τέλος η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, η κα Κατερίνα Δασκαλάκη ανέλαβε να συνοψίσει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, αναφέροντας ότι ο ιστορικός, κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος του Λ.τ.Ε. είναι πιο σημαντικός και επίκαιρος από ποτέ καθώς συμπυκνώνει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδανικά του τη διαφύλαξη των δομικών στοιχείων της οικογένειας (γυναίκα και παιδιά) καθώς και της λαϊκής παράδοσης και πολιτισμού (γλώσσα, ήθη και έθιμα). Η κα Δασκαλάκη υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι το Λ.τ.Ε. πρέπει σαν ζωντανός οργανισμός που είναι να αφουγκραστεί τη νέα κοινωνική πραγματικότητα και τις νέες προκλήσεις (ενδοοικογενειακή βία, βία κατά των γυναικών και του παιδιού, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιώματα ομοφυλοφιλικών ατόμων και οικογενειών) και να διαδραματίσει ένα ρόλο αποφασιστικό και καίριο ώστε να συνεχίσει να μείνει πιστό στις αξίες και τα ιδανικά του, χωρίς να χάσει το κοινωνικό του έρεισμα.

Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου
Η τρίτη μέρα περιελάμβανε πρωινές ξεναγήσεις των συνέδρων από εθελοντές ξεναγούς στα μοναδικά αξιοθέατα της νεοκλασικής Ερμούπολης (Δημαρχιακό Μέγαρο, συνοικία Βαπόρια, Άγιος Νικόλαος, Κοίμηση της Θεοτόκου) και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, ενώ, το βράδυ, οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του Λ.τ.Ε. έκλεισαν με ένα εντυπωσιακό φινάλε αντάξιο της αρχοντιάς και του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης του Ερμή.
Εμφανώς συγκινημένη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους αφανείς και εμφανείς συντελεστές που δούλεψαν για ένα άψογα οργανωμένο Συνέδριο, το οποίο κατά γενική ομολογία σήκωσε ψηλά τον πήχη για τα επόμενα παραρτήματα.
Την ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου εξέφρασε και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, κα Ελένη Τσαλδάρη, η οποία ανακοίνωσε τον επόμενο προορισμό του 18ου Συνεδρίου, που θα γίνει σε δύο χρόνια στην Ξάνθη. Η πρόεδρος, μάλιστα, του παραρτήματος της Ξάνθης έλαβε και μία σκυτάλη που αναγράφονταν όλες οι προηγούμενες πόλεις στις οποίες είχαν διεξαχθεί τα προηγούμενα Συνέδρια των Λυκείων των Ελληνίδων, ως μία συμβολικού χαρακτήρα κίνηση που εμπνεύστηκε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
Τον αποχαιρετιστήριο λόγο του Συνεδρίου εκφώνησε ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει όλα αυτά τα 100 χρόνια το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, μια πορεία συνυφασμένη με το ένδοξο πολιτισμικό παρελθόν του ίδιου του νησιού.
Η έκπληξη, όμως, που φύλαξε για το τέλος η Οργανωτική Επιτροπή του Λυκείου ξεσήκωσε το ασφυχτικά γεμάτο από συνέδρους θέατρο Απόλλων, καθώς μεικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Ερμούπολης και της Ορχήστρας των Κυκλάδων ερμήνευσε καταπληκτικά έργα μερικών εκ των σημαντικότερων ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Μάνος Λοίζος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Με τη λήξη του 17ου Συνεδρίου να βρίσκει όλους τους συνέδρους κατενθουσιασμένους από την φιλοξενία και το επίπεδο οργάνωσης που επιφύλαξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, όλοι ευχήθηκαν τα πρότυπα που έθεσε η Σύρος να βρουν άξιους συνεχιστές και ένα καλό αντάμωμα στην «κυρά της Θράκης».
















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες