(Λόφος Κεφάλου, Ι. Μ. Αγ. Αντωνίου Μαρπήσσης Πάρου, Τετάρτη 23/9/2015)
Ανάμεσα στις γιορτές που έχουμε μέσα στο χρόνο, οι οποίες αναφέρονται στην Υπεραγία Θεοτόκο, είναι και η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, κατά την οποία θυμόμαστε και τιμούμε τα θαύματα της Παναγίας µας. Γιορτή κατά την οποία «του γεγονότος θαύµατος παρά της Θεοµήτορος εν τη νήσω Κυθήρων εορτάζοµεν, ένθα η εν τοις μυρτιδίοις ευρεθείσα εικών της Θεοτόκου ήγειρεν τον παράλυτον», όπως επί λέξει σημειώνει το ιερό συναξάρι.
Σαράντα λοιπόν μέρες μετά από την κορυφαία Θεοµητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, σαν προέκταση της μεγάλης αυτής γιορτής, τιμούμε την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα.
Ονομάζεται «Μυρτιδιώτισσα» γιατί βρέθηκε η αγία της εικόνα στα Κήθυρα το 14ο αιώνα και σε μία περιοχή που ήταν γεμάτη από μυρτιές ή μυρσινιές όπως τις αποκαλούμε στην Πάρο. Η θαυματουργή εικόνα θεράπευσε κάποιον παράλυτο αλλά πραγματοποίησε και πλήθος άλλων θαυμάτων.
Εορτάζουν λοιπόν τα Κήθυρα, εορτάζουμε κι εμείς εδώ στην αιματοβαμμένη κορυφή του λόφου του Κεφάλου και στην ιστορική πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου, διότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προγόνων μας, την περίοδο κατά την οποία ασκήτευσε ο λόγιος γέρων μοναχός Αβιμέλεχ Μπονάκης εδώ στον Άγιο Αντώνιο, από το 1909 έως το 1912, ένα θαυμαστό γεγονός έλαβε χώρα. Ο πατήρ Αβιμέλεχ παρακαλούσε θερμά την Παναγία να του φανερώσει πότε εορτάζει η χάρη της εδώ στο μοναστήρι... και ω του θαύματος! Το αμέσως επόμενο πρωινό φύτρωσε εδώ έξω στην αυλή, η μυρσινιά, η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα, με την μορφή τεσσάρων κλόνων οι οποίοι σχημάτιζαν Σταυρό. Από τότε καθιέρωσε ο προαναφερθείς λόγιος, μετέπειτα αγιορείτης μοναχός, την πανήγυρη της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, στη συνέχεια το 1916 αγιογραφήθηκε και η Ιερά Εικόνα της και μέχρι σήμερα τιμούμε ευλαβικά τη χάρη της.
Ο άγιος Επιφάνιος ο επίσκοπος Κύπρου ο οποίος είχε πολλή αγάπη στη Μεγαλόχαρη και σε πολλά του συγγράµµατα αναφέρεται στο πανάγιο πρόσωπό της, γράφει κάπου πως η Παναγία µας είναι η στοργική μητέρα όλων µας.
Πόσες φορές την ημέρα δέ φωνάζουμε: «Παναγία μου, βοήθησέ µας! ... ». Και το πάντιμο όνομά της µέ πολλή ευλάβεια και συγκίνηση είναι στα χείλη όλων µας. Γιατί η Θεοτόκος είναι φρουρός, είναι προστάτης µας, είναι ιατρός των ασθενειών µας, σωματικών και ψυχικών. Είναι η μόνη που μπορεί μετά από το Θεό να μας απαλλάξει από όλα τα θλιβερά του βίου µας.
«Εν ταις ζάλαις εφεύρον σε λιµένα. Εν ταις λύπαις χαράν και ευφροσύνην. Και εν ταις νόσοις ταχινήν βοήθειαν. Και εν τοις κινδύνοις ρύστιν και προστάτιν εν τοις πειρατηρίοις». Έτσι ψάλλει ο ιερός υμνογράφος. Και συμπληρώνει: «Και πού λοιπόν άλλην ευρήσω αντίληψιν; Πού προσφύγω; Πού δε και σωθήσοµαι; Τίνα θερµήν έξω βοηθόν, θλίψεσι του βίου και ζάλαις οίµοι! κλονούµενος; Είς σε µόνην ελπίζω και θαρρώ και καυχώμαι και προστρέχω τη σκέπη σου, σώσον µε».
Η αγάπη των πιστών προς τη Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων µας, πόσα και πόσα ονόματα δεν της χάρισε! Θεοτόκος, Αειπάρθενος, Κεχαριτωµένη, Πανάµωμος, Επουράνιος Πύλη, Αγία Σκέπη, ελπίς των πιστών! Αλλά και αµέτρητες ακόµα άλλες ονομασίες οι οποίες φανερώνουν πόσο κοντά µας βρίσκεται η Μητέρα του Θεού.
Τελειώνοντας αυτή την πολύ σύντομη ομιλία, θα ήθελα να σας μεταφέρω μία προσευχή ενός μεγάλου θεολόγου και πατέρα της Εκκλησίας µας, του αγίου Ιωάννου του Δαµασκηνού, την οποία απευθύνει προς τη Δέσποινα του κόσμου. Λέει λοιπόν: «Μακάρι, ω καλή µας Κυρία, και του καλού µας αφεντικού Μητέρα, να επιβλέπεις και να φέρνεις σε ευχάριστο τέλος όλες τις υποθέσεις µας, προ πάντων δε, τη σωτηρία µας! ... ».
Κλείνοντας µε αυτή την πατερική προσευχή, εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής της Μονής, θα ήθελα εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συντέλεσαν στη διεξαγωγή και αυτής της πανηγύρεως, αλλά και προς όλους όσους συνδράμουν τον αγαπημένο σε όλους Άγιο Αντώνιο, το στολίδι, καύχημα και σημείο αναφοράς της περιοχής μας.
Θερμές ευχές προς τους σεβαστούς πατέρες, αλλά και προς όλους εσάς τους ευσεβείς προσκυνητές οι οποίοι δεν υπολογίσατε τον κόπο της αναβάσεως και συμμετείχατε στη λατρευτική τούτη σύναξη.
Η χάρη της Κυρίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης και οι ευχές του Μεγάλου Αντωνίου, του Προφήτου Ηλιού, αλλά και της σήμερα συνεορταζούσης αγίας ενδόξου πρωτομάρτυρος και ισαποστόστολου Θέκλης, ας κατευθύνουν τα διαβήματά μας σε κάθε έργο αγαθό και ευάρεστο στον Κύριό μας. Αμήν!
πηγή: Εμμανουήλ Τζιώτης
Φωτογραφίες: Τάσος Βαρβέλης
Από τη Θεια Λειτουργία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου στη Μάρπησσα Πάρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες