Pages

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Νέο αεροδρόμιο Πάρου: Ενημέρωση από την ΥΠΑ ζητάει ο Έπαρχος Πάρου



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ

Πάρος 04/08/2015
Αρ. πρωτ.: 4759

ΠΡΟΣ: Διοικητή Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την πορεία της κατασκευής
των κτιριακών υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου.

Αξιότιμε κ. Διοικητή,

Σας εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Διοικητής , στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σας εύχομαι να συμβάλετε στην βελτίωση και ανάπτυξη όλων των αεροδρομίων της χώρας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της εθνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω και ταυτόχρονα να σας μεταφέρω την αγωνία των νησιών μας για την πορεία της κατασκευής των κτιριακών υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου.
Το νέο Α/Δ της Πάρου θα είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Πάρου που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το « Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων και Μεταφορών ( ΣΠΕΜ ) 2014-2025 » όπως διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στο παράρτημα Γ του ΣΠΕΜ και ειδικά στα στοιχεία προτεινόμενων έργων στην σελίδα 140 με Α/Α 144 αναφέρεται το έργο «Αεροδρόμιο Πάρου» με προϋπολογισμό 10 εκ. € , δηλώνεται ότι οι μελέτες έχουν ανατεθεί , το χρονοδιάγραμμα διαγωνιστικής διαδικασίας θα είναι 8/2017-7/2018 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα είναι 9/2018-12/2020.
Για τα νησιά της Πάρου , της Αντιπάρου αλλά και για τα γειτονικά νησιά (Νάξο, Σίφνο, Σέριφο κ.λπ.) είναι αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι μελέτες και να φτάσουν στον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας για να δημοπρατηθεί το τόσο σημαντικό για τα νησιά μας έργο.
Αν αυτά που ανέφερα τηρηθούν στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια θα έχουμε ένα πλήρες αεροδρόμιο το καλοκαίρι του 2021.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε;
Επειδή ο διάδρομος ολοκληρώθηκε θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή μιας προσωρινής αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστης και σοβαρής υποδομής ώστε να μπορέσει το νέο αεροδρόμιο να λειτουργήσει σύντομα και να δέχεται πτήσεις.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 ο πρώην Υπουργού Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε την Πάρο και ανακοίνωσε την απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου να κατασκευαστεί ένα κτίριο της τάξεως των 850 τ.μ. μαζί με τα αναγκαία συνοδευτικά έργα (δρόμος, παροχή ρεύματος, νερού κ.α).
Η παραπάνω πρόταση έφτασε στο ποσό των 4,8 εκ.€ και απορρίφθηκε με την υπ. αριθμ. 375/2014 απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων διότι δεν είχε προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία.
Για το παραπάνω κτίριο των 850 τ.μ., η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΥΠΑ με το α.π.1844/6.3.15 έγγραφο της και απαντώντας άμεσα στα έγγραφα με α.π.1573/5.3.2015 και με α.π. 1594/6.3.15 που εστάλησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πάρου δηλώνει ότι το έργο θα προχωρήσει με δημοπράτηση, με μέριμνα της ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ και με μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί και θα εγκριθεί προσεχώς από την Υπηρεσία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο της ΥΠΑ το αεροδρόμιο θα μπορεί να λειτουργήσει την θερινή περίοδο του 2017, εφόσον εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.
Αξίζει να σας αναφέρω ότι η αεροπορική γραμμή Αθήνα - Πάρος έχει επιδοτηθεί κατόπιν σχετικού διαγωνισμού από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με το ποσό των 16,7 εκ. ευρώ για την τετραετία (Απρίλιος 2012 έως Μάρτιο 2016).
Προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία ότι το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ανά έτος περίπου 4 εκ. ευρώ για την επιδότηση της συγκεκριμένης γραμμής. Άρα με αυτά τα χρήματα που δίνονται σε ένα έτος για την επιδότηση της συγκεκριμένης γραμμής θα μπορέσουμε να έχουμε την υλοποίηση του κτιρίου των 850 τ.μ.
Ακόμη σας καταθέτω και ένα απόσπασμα από το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 27 Μαΐου 2015 και αναφέρει τα παρακάτω:
«…Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου έχει ως αυτονόητο στόχο την ολοκλήρωση και όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, το οποίο θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την πολιτεία να εξασφαλίσει άμεσα μελέτες και χρηματοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνοδών έργων, ώστε να πιάσουν τόπο τα περίπου 30 εκ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής».
Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς των νησιών μας ζητούν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την χρηματοδότηση της προτεινόμενης λύσης με νόμιμες, αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες.
Η Περιφερειακή Αρχή και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στην πραγματοποίηση του νέου Α/Δ της Πάρου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάω να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας σχετικά με την πορεία της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Πάρου και όταν το κρίνετε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή στην Υ.Π.Α., μια συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους από την Πάρο (Βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Έπαρχος, Δήμαρχοι, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Αερολιμενάρχης Πάρου, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και όποιοι άλλοι προταθούν από την πλευρά σας ) για να ενημερωθούμε αναλυτικά και να συζητήσουμε το σχετικό θέμα.

Με εκτίμηση,
ο Επαρχος Πάρου
Κων/νος Ν. Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες