Pages

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Δεν επιθυμούμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά μας»



Απάντηση του Επάρχου Πάρου Κων/νου Μπιζά προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την μελέτη των Αιολικών Πάρκων με θέμα «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», ανάμεσα σε αυτά και της Πάρου.
Ο κ. Μπιζάς στην απάντησή του, που εστάλει στις 21/4/2015, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Στην ημερίδα και τα αποτελέσματά της για τις ανεμογεννήτριες που πραγματοποιήθηκε στον «Αρχίλοχο», στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε και την άσκηση από τους φορείς του νησιού ένδικων μέσων με δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο νησί της Πάρου την οποία ανέθεσαν σε νομικό γραφεία των Αθηνών, στην καθολική άρνηση για την τοποθέτηση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στο νησί της Πάρου στη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Πάρου και στην άσκηση ένδικου μέσου από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου που αφορά ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για έγκριση αιολικών σταθμών στα νησιά Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου.
Στην απάντησή του ο κ. Μπιζάς καταλήγει ως εξής:
«Κατόπιν των παραπάνω αποφάσεων των τοπικών φορέων αντιλαμβάνεστε ότι δεν επιθυμούμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά μας καθώς αυτή θα οδηγούσε στη μετατροπή τους από προστατευόμενα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους τα οποία παράλληλα αποτελούν και τουριστικό προορισμό, σε βιομηχανικές περιοχές».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επάρχου Πάρου Κώστα Μπιζά προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Δ. Οικονόμου για τη μελέτη των Αιολικών Πάρκων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ

Πάρος 21/04/2015
Αρ. Πρωτ.: 2222

ΠΡΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Υπόψη Καθηγητή κ. Δημητρίου Οικονόμου

ΘΕΜΑ: Παραλαβή της Μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»
Αξιότιμε Κύριε Οικονόμου,
Με αφορμή την επιστολή σας από 7-1-2015 προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου,
Σας γνωρίζω ότι:
α. Στις 25/10/2014 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ» στην Πάρο, ημερίδα για τις ανεμογεννήτριες. Τα πορίσματα της ημερίδας, συνολικά έξι σελίδων, σας τα αποστέλλω για ενημέρωση. Επίσης στην διάθεση σας είναι και οι ομιλίες της ημερίδας αν τις θέλετε.
Τα πορίσματα του συνεδρίου καταλήγουν ως εξής:
«…Είναι φανερό ότι αν συνεξεταστούν όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και φυσικά δεν νοείται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να καταστρέφουμε, τελικά, ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιά μας».
Σε συνέχεια της ημερίδας οι φορείς της Πάρου μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αρχίλοχος», αλλά και μετά από διάφορες κατά τόπους συνελεύσεις, με ομόφωνη απόφαση προχώρησαν σε ξεχωριστή άσκηση ένδικων μέσων με δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο νησί της Πάρου την οποία ανέθεσαν σε νομικό γραφεία των Αθηνών.
β. Στις 18/11/2014 με την υπ’ αριθμόν 190/2014 απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι: «Το σώμα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή παραλαβής να δώσει οδηγία στην ερευνητική ομάδα έτσι ώστε να σταλεί το ερευνητικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή στους Δήμους προκειμένου αυτοί να γνωμοδοτήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις αυτές να ενσωματωθούν στα τελικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος».
γ. Στις 21/1/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό δικηγόρου για άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά της αρ. Α.Π. οικ. 177360/18-12-2014 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο».
δ. Στις 12/2/2015 κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Πάρου πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πάρο. Στην παραπάνω συζήτηση που συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και πολλών συλλογικών φορέων του νησιού της Πάρου καταγράφηκε η καθολική άρνηση για την τοποθέτηση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στο νησί της Πάρου. Επιπλέον τόσο ο νυν Δήμαρχος όσο και ο προηγούμενος δήλωσαν ότι δεν τους έχει ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να γνωμοδοτήσουν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ε. Στις 12/2/2015 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση ένδικων μέσων για την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου. Ειδικότερα, αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τους Δήμους Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου να αναθέσουν σε νομικό γραφείο των Αθηνών την από κοινού κατάθεση στο Σ.Τ.Ε., αίτησης ακύρωσης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο.
Πρόκειται για την δεύτερη αίτηση ακύρωσης που κατατίθεται. Η πρώτη κατατέθηκε στις αρχές του 2014 από τους προαναφερθέντες Δήμους και την τέως Περιφερειακή Αρχή του Νοτίου Αιγαίου. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, μετά την διαπίστωση ότι η προσβληθείσα με αίτηση ακύρωσης απόφασή του στερείτο νόμιμης υπόστασης, την ανακάλεσε και εξέδωσε νέα απόφαση, όμοια σε περιεχόμενο, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, την ακυρότητα της οποίας ζητούν εκ νέου σήμερα οι Δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μετά την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμων Ζαννετίδης δήλωσε:
«Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση ένδικου μέσου που αφορά ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για έγκριση αιολικών σταθμών στα νησιά Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου, στηρίζοντας με την απόφαση αυτή την προσπάθεια των Δήμων, προκειμένου να ακυρωθεί μια απόφαση που έχει να κάνει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την διατήρηση της φυσικής αρχοντιάς των νησιών αυτών. Το ένδικο μέσο συνίσταται στην προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τέως Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη».

Κύριε Οικονόμου,
Κατόπιν των παραπάνω αποφάσεων των τοπικών φορέων αντιλαμβάνεστε ότι δεν επιθυμούμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά μας καθώς αυτή θα οδηγούσε στη μετατροπή τους από προστατευόμενα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους τα οποία παράλληλα αποτελούν και τουριστικό προορισμό, σε βιομηχανικές περιοχές.

Με εκτίμηση,
Ο Έπαρχος Πάρου
Κων/νος Ν. Μπιζάς


Η ενημερωτική επιστολή του Καθηγητή Δημήτρη Οικονόμου
προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ακολουθεί η ενημερωτική επιστολή που εστάλει στις 7/1/2015 από το Εργαστήριο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπογράφει ο Καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου (Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος) προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με θέμα: «Ερευνητικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση του Χωρικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”».

Βόλος, 7-1-2015

Προς: Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Ερευνητικό πρόγραμμα «Εξειδίκευση του Χωρικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,
Με βάση την πρόσφατη απόφαση υπ. αρ. 190/2014 του Π.Σ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου εστάλη σε όλους τους δήμους του Ν. Αιγαίου η Τελική Έκθεση του ερευνητικού προγράμματος του θέματος, που αφορά τη ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ στα νησιά, προκειμένου να ενημερωθούν (αν δεν έχουν ήδη ενημερωθεί) και να διατυπώσουν τις τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις τους και οι νέες δημοτικές αρχές.
Τονίζουμε όμως ότι η διαβούλευση με τα νησιά έχει πραγματοποιηθεί πολλαπλώς (επισκέψεις, αλληλογραφία, συναντήσεις κ.τ.λ.) αλλά προφανώς ορισμένα από τα νέα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ή των νέων δημοτικών αρχών δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτήν αφού το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2014.
Τα βασικά σημεία των διαβουλεύσεων υπάρχουν σε περίληψη στην Τελική Έκθεση του ερευνητικού προγράμματος που έχει υποβληθεί στην Π.Ν.Α τον Αύγουστο 2014 και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους δήμους του προγράμματος.
Σε ορισμένα νησιά στα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ή λόγω του υπάρχοντος οικιστικού/χωροταξικού καθεστώτος δεν προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η διαβούλευση είχε περιορισμένο χαρακτήρα. Η έμφαση δόθηκε στα νησιά όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ή εμφανή προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Τέλος, σε ορισμένα νησιά η διαβούλευση αυτή είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκπόνησης άλλων μελετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάρος όπου η συζήτηση αυτή έγινε και ολοκληρώθηκε με την έγκριση του ΓΠΣ όπου υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις ΑΠΕ (βλ. συνημμένο).
Σας στέλνουμε συνημμένο το αρχείο με την καταγραφή των συζητήσεων που είχε η ομάδα μελέτης με τις δημοτικές αρχές σε μερικά από τα νησιά του προγράμματος (επαναλαμβάνουμε ότι οι περιλήψεις της διαβούλευσης σε όλα τα νησιά βρίσκονται στην παραδοθείσα τελική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος).
Σημειώνουμε τέλος ότι κατά τη μελέτη και τη διαβούλευση οι δημοτικές αρχές δεν εκλήθησαν να απαντήσουν αν είναι υπέρ ή κατά των συγκεκριμένων έργων/επενδύσεων, αλλά να αποτυπώσουν με αντικειμενικό τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση, να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα, αντιφάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων χωροταξικών σχεδίων και να προτείνουν όπου είναι δυνατόν εναλλακτικές λύσεις. Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι τόσο επί της ουσίας όσο και επί του τύπου, με τις τυχόν επί πλέον παρατηρήσεις των νέων δημοτικών αρχών, το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο είχε ανατεθεί ολοκληρώνεται.

Με εκτίμηση,
Καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου
Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες