Pages

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πρόταση Ο.ΠΑ.Σ. για νέους εθελοντές ξεναγούς σε κάθε χωριό της Πάρου



Η Ομοσπονδιά Παριανών Συλλόγων καταθέτει πρόταση για νέους εθελοντές ξεναγούς σε κάθε χωριό της Πάρου. Μια πρόταση που υπογράφουν οι υπεύθυνοι για τους νέους στο Δ.Σ. της Ο.ΠΑ.Σ. Αντώνης Πατέλης Αντιπρόεδρος και Βύρων Γαβαλάς - Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας.
Ακολουθεί η πρόταση της Ο.ΠΑ.Σ...


Ο.ΠΑ.Σ. (Ομοσπονδία - Παριανών - Συλλόγων)
ΠΡΟΤΑΣΗ:
ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ

Απρίλιος 2015

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ

Πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστό το ενδιαφέρον και οι δραστηριότητες της Ο.ΠΑ.Σ (Ομοσπονδία - Παριανών - Συλλόγων) για την Νέα Γενιά, είτε αυτή βρίσκεται στο νησί, εργάζεται η σπουδάζει στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο εξωτερικό.
Το σκεπτικό γενικά των πρωτοβουλιών και των προτάσεων μας ως προς τα παιδιά και τους νέους.
Επιδίωξη μας είναι να διαμορφωθεί «Όραμα» για το νησί μας με την συμμετοχή και των νέων μας.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται τον άνθρωπο, παίρνει υπόψη του την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, αναπτύσσει δράσεις, προσπαθεί να διατηρήσει και αναδείξει την λαϊκή μας παράδοση, αλλά και να διαμορφώσει το μέλλον της κοινωνίας μας με οδηγό τα προηγούμενα.
Αυτό όμως για να υλοποιηθεί χρειάζεται πλέγμα θετικών δραστηριοτήτων που να οδηγούν τα παιδιά από μικρή ηλικία και τους νέους μας, σε ανέβασμα πολιτιστικού επιπέδου, ιστορική γνώση και μνήμη, σφαιρική αντίληψη, μεθοδολογία σκέψης, ανάπτυξη κριτηρίου, κοινωνικών ευαισθησιών, αυτοδυναμία δράσεων και διαμόρφωση οράματος: για το χωριό, το νησί, τα νησιά μας, την πατρίδα μας, τον κόσμο ολόκληρο.
Αυτοί οι στόχοι, προσπαθούμε να καθοδηγούν τις σκέψεις μας, τις ενέργειες μας και τις προτάσεις μας.
Ότι σκεφτόμαστε και ότι προτείνουμε δεν είναι και οι μοναδικές, χρειάζονται παραπέρα ζύμωση, συζήτηση και εμπλουτισμό με νέες ιδέες και απόψεις.
Πιστεύουμε όμως ότι αποτελούν μια βάση και ένα σοβαρό προβληματισμό σε αυτό που επιδιώκουμε.
Για να μπορέσουν όμως να πραγματοποιηθούν τόσο αυτή η πρόταση όσο και άλλες που θα ακολουθήσουν… χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων εκείνων που έχουν σχέση με τη νέα γενιά άμεση η έμμεση: ΚΔΕΠΑΠ, τοπικοί υπεύθυνοι κάθε χωριού, εκπαιδευτικών, ένωση γονέων και κηδεμόνων, αλλά και μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, ευαισθητοποιημένα άτομα και η Ο.ΠΑ.Σ.

* ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ
Δύο λόγια σαν εισαγωγή
Η παρακάτω ανάπτυξη έχει άμεση σχέση με το «Όραμα» που έχουμε εμείς για το νησί μας, αλλά και πως αντιλαμβανόμαστε, ένα «Ποιοτικό τουρισμό».
Ο τουρίστας με υψηλό επίπεδο πολιτισμού και ευαισθησιών, αυτά που ζητά να βρει σε μια χώρα που επισκέπτεται και ιδιαίτερα στην Ελλάδα -εκτός από την ψυχαγωγία, το πανέμορφο και ποικίλο τοπίο, τον ήλιο και τα καταγάλανα νερά- είναι:
Να γνωρίσει την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα.
Τη χώρα, που γέννησε τη Δημοκρατία, ανέπτυξε την φιλοσοφία, τα γράμματα, τις τέχνες, την αρχιτεκτονική, τις επιστήμες, αποτέλεσε λίκνο προηγμένης τεχνολογίας, ολοκλήρωσε το μέτρο που πρέπει να διέπει κάθε ενέργεια του ανθρώπου, και εξύμνησε το ωραίο και τον έρωτα.
Να αναπτύξει σχέσεις με τους ντόπιους, να τους γνωρίσει, να γίνει φίλος, να μάθει τα ήθη, τα έθιμα τους, την ιστορία του τόπου τους και τη λαϊκή τους παράδοση.
Αυτή η ουσιαστική επαφή και γνώση διευκολύνει στο να συνειδητοποιηθούν τα κοινά σημεία που έχουν οι λαοί μεταξύ τους και που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σχέση συνεργασίας, σεβασμού και ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων που τόσο ανάγκη έχει η εποχή μας.
Ο τουρίστας δεν είναι ένας μελετητής που θα έρθει αρκετές φορές στο ίδιο τόπο γι’ αυτό θα προσπαθήσει να πάρει όσα περισσότερα μπορεί σε αυτή του την επίσκεψη…
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι κουραστικό. Δεν συμφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι:
Η πραγματική ξεκούραση και αναζωογόνηση υπάρχει μέσα στην ομορφιά και στην γαλήνη που δίνει η φύση, οι ουσιαστικές σχέσεις των ανθρώπων και ο πολιτισμός κάθε τόπου.
Αυτό το θετικό πνεύμα μπορούν να το μεταφέρουν -πολύ περισσότερο- στους φίλους επισκέπτες τα παιδιά και οι νέοι μας, εφόσον προηγουμένως το γνωρίσουν, ευκταίο θα ήταν να τους είχε γίνει μερικώς βίωμα… αλλά και μόνο η επαφή με αυτόν τον τομέα (όπως τον αναπτύσσουμε) είναι κάτι σημαντικό!

* Με μέριμνα σχολείου, Δήμου και συλλόγων να εκπαιδευτούν: φοιτητές, μαθητές, γενικά νέοι και νέες «Εθελοντές Ξεναγοί».
Σε αυτή την προετοιμασία μπορεί να συμμετέχει όλη η τάξη (αν πρόκειται για μαθητές) και στη συνέχεια, για περισσότερη εξειδίκευση (τα παιδιά που θα θελήσουν να συμμετέχουν μαζί με άλλους εθελοντές) να γίνει η προετοιμασία τους από έμπειρους εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους και επαγγελματίες ξεναγούς (οι οποίοι και θα αξιοποιηθούν επαγγελματικά και πολύ πιο ουσιαστικά σε μια τέτοια κατεύθυνση), ή άτομα με ειδική γνώση, για να μπορούν να περάσουν το

«Νέο πνεύμα του ποιοτικού τουρισμού»
και να λειτουργήσουν τα παιδιά και οι νέοι μας σαν
«Πρεσβευτές καλής θελήσεως του νησιού μας!»

Το βάρος μιας τέτοιας προετοιμασίας θα πρέπει να δοθεί -εκτός από το περιγραφικό μέρος-, στη φιλοσοφία του αρχαίου πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης (που σημαίνει: όχι τυπολατρική προσέγγιση στα παραπάνω αλλά στη βάση των διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων που αυτά φέρουν) και στην αναγκαιότητα προστασίας και σωστής ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα οφέλη θα είναι τεράστια για όσους συμμετέχουν: α) για την γνώση (γενική και ειδική) και την ευγένεια που θα αποκτήσουν, β) για το ότι θα αναπτυχθούν ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους επισκέπτες.
Στόχος πάντως παραμένει:
Η ποιοτική ξενάγηση, τα μηνύματα που θα περάσουμε και οι σχέσεις που θα αναπτυχθούν ευκταίο, να τους κάνουμε φίλους της χώρας μας, του νησιού μας και πρεσβευτές στην πατρίδα τους!

Εν’ ολίγοις:
Η ξενάγηση πρέπει να έχει δύο σκέλη
Το πρώτο, ουσιαστική και φιλική σχέση με τον τουρίστα.
Το δεύτερο, να του γνωρίσουμε βασικά πράματα για τη χώρα μας, το νησί μας, με εξειδίκευση το χωριό μας όπως: ιστορία, πολιτισμός, λαϊκή παράδοση, ήθη, έθιμα, παραδοσιακοί οικισμοί, επίσκεψη σε σημεία που να αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, πεζοπορία μέσω μονοπατιών ή με γαϊδουράκια για τους μεγάλους και το ιδανικό θα ήταν να τρέφονταν με ντόπια ξερικά, βιολογικά προϊόντα.
Διαμέσου τώρα της ιδιαίτερης σχέσης και επαφής που θα έχουν τα παιδιά και οι νέοι με τους φίλους τουρίστες και τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει, κάνουν γενικότερες συζητήσεις μαζί τους, για την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον συνάνθρωπο -ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας- τον πολιτισμό, τη φύση και την ανάγκη αυτά να γίνουν μόνιμα στοιχεία της ζωής μας.
Μπορούν να γραφούν και φυλλάδια (σε δύο τρεις γλώσσες) με αντίστοιχο πνεύμα, τα οποία και θα μοιράζονται.
Και στο τέλος των διακοπών τους μέσω ιστοσελίδας ένα μικρό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν: τη χώρα προέλευσης, ηλικία, σπουδές, τι αποκόμισαν από τον παραθερισμό τους, παράπονα… Τα συμπεράσματα και τα οφέλη τεράστια από την επεξεργασία τέτοιων στοιχείων.
Ένα τέτοιο περιεχόμενο θα ήταν σημαντικό στην ανάπτυξη και στην υπευθυνότητα των ίδιων των νέων και των παιδιών, αλλά και στις σχέσεις που θα δημιουργήσουν, ενδέχεται δε σε ορισμένες περιπτώσεις, να διατηρηθεί μια σταθερή επικοινωνία και φιλία και να γίνουν τακτικοί επισκέπτες, αγαπώντας και θαυμάζοντας το νησί μας, το οποίο και θα γνωστοποιήσουν σε άλλους φίλους τους.
Στο τέλος κάθε καλοκαιριού να γίνεται μια εκδήλωση που να τιμά την εθελοντική προσφορά των παιδιών και των νέων μαζί με τους εκπαιδευτές των.
Το πώς θα εκπαιδευτούν συγκεκριμένα αυτές οι ομάδες είναι κάτι που θα συζητήσουμε και όσο αφορά τη λειτουργία τους θα το βρουν οι επιτροπές που θα συγκροτηθούν κατά χωριό ανταλλάσοντας σκέψεις και εμπειρίες μεταξύ των.
Μια τέτοια σοβαρή δραστηριότητα για το νησί μας -που αφορά τόσο τα παιδιά μας όσο και τους τουρίστες- θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και ιδιαίτερα της ΚΔΕΠΑΠ.

Πληροφοριακά: Ο δήμος Αθηναίων έχει υιοθετήσει «Εθελοντές Ξεναγούς», όχι όμως με το εύρος που του δίνουμε εμείς και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα για παιδιά και νέους, θα μας βοηθήσει όμως η τεχνική που ανέπτυξε (μέσω ιστοσελίδας) για να έρθει σε επαφή με τους τουρίστες.
Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε στη Σύρο. Η δράση εκεί έγινε με πρωτοβουλία της Κυρίας Μαρίας Ρώτα (η ποία έχει την ειδικότητα της Αρχαιολόγου - Ξεναγού) για παιδιά του δημοτικού, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η κυρία Μαρία Ρώτα έκφρασε την διάθεση μεταφοράς της εμπειρίας της αν το ζητήσουμε.

Με εκτίμηση
Υπεύθυνοι για τους νέους της Ο.ΠΑ.Σ.
Αντώνης Πατέλης - Αντιπρόεδρος, 22920-26125 - 6939100452 patelisad@gmail.com
Βύρων Γαβαλάς - Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, 6974343421


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες