Pages

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ο ξαφνικός «έρωτας» Τσίπρα - Παπανδρέου



Όποια πόρτα και αν ανοίξει κανείς στο οικοδόμημα της νέας εξουσίας θα βρει έναν πρώην παπανδρεϊκό:
Υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών ο εξ απορρήτων του στο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, στην ΕΥΠ ο Γιάννης Ρουμπάτης, που βρισκόταν πολύ κοντά του για κάποια χρόνια, στην Εθνική Τράπεζα η υπουργός Οικονομίας και Εργασίας στην κυβέρνησή του Λούκα Κατσέλη, στην ομάδα διαπραγμάτευσης η Ελενα Παναρίτη, την οποία ο ίδιος έφερε στην πολιτική σκηνή ως βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στα μέσα και στα έξω ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, η Lazard που έφερε εδώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φτιάχνει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο Τζέφρι Σακς που ήταν στην ομάδα Παπανδρέου είναι τώρα στην ομάδα του Αλέξη Τσίπρα.

Αν κατέβει κανείς ορόφους για να μετρήσει μεσαία πρώην παπανδρεϊκά στελέχη θα χάσει το λογαριασμό, αν θυμηθεί τη βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη και τον πολιτευτή Οδυσσέα Βουδούρη θα μεγαλώσει τη λίστα και τελικά θα συμπεράνει ότι όλα αυτά είναι πάρα πολλά για να αποτελούν απλώς συμπτώσεις.

Ο Ανδρέας…
Το βράδυ της εκλογικής νίκης του ο Αλ. Τσίπρας με μια χειρονομία που θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου είπε, συγκινημένος, ότι θέλει να φέρει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και παρότι δεν τον είπε πράσινο, ο συνειρμός έγινε αυτομάτως. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πρωθυπουργός εμπνέεται από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και υπό μια έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την ιστορική ρεβάνς κερδίζοντας τον κόσμο του Κινήματος που κάποτε οικειοποιήθηκε τα συνθήματα και την αισθητική της Αριστεράς ελκύοντας την κοινωνική βάση της.
Ολα αυτά δημιουργούν εκ των πραγμάτων μια υπόγεια σχέση ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Γ. Παπανδρέου παρότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση ως ο βασικός υπαίτιος για το πέρασμα της χώρας στην εποχή των Μνημονίων, ενώ ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, είχε κατηγορήσει τον αδελφό του, Αντρίκο, για παιχνίδια με cds, τα οποία ποτέ δεν απέδειξε.
Με αυτά τα δεδομένα, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και πυροδότησε ζωηρό σχολιασμό η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη Τετάρτη.

Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει εδώ και μέρες τηλεφωνικά με τον νυν προκειμένου να του μεταφέρει τη δική του εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές - εταίρους και να του επισημάνει ότι είναι λάθος να αξιοποιεί θεωρητικούς οικονομολόγους, όπως είχε κάνει και ο ίδιος, διότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλλει λεπτομερείς συζητήσεις στο τεχνοκρατικό επίπεδο.
Η κεντρική ιδέα ήταν «μην καείς όπως κάηκα εγώ», όπως μας μεταφέρθηκε. Η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου ήταν εμφανώς υποστηρικτική και το μήνυμά του ότι θα βοηθήσει, όσο και όπως μπορεί, σαφές. Αυτό επηρέασε θετικά το πρωθυπουργικό επιτελείο που αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, αναβαπτίζοντάς τον πολιτικά, με την πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου για μια συνάντηση που κράτησε τελικά πάνω από δύο ώρες.
Μετά την αποτυχία του στις εκλογές ο πρόε-δρος του ΚΙΔΗΣΟ έχει βρεθεί σε πολιτικά δύσκολη θέση και η σημασία που του έδωσε ο πρωθυπουργός βοήθησε πολύ τη δημόσια εικόνα του στον παραταξιακό χώρο του. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε τη διάθεσή του να πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία. Δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοεί, αλλά άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο επανασυγκόλλησης των κομματιών που κόπηκαν πριν από τις τελευταίες εκλογές.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην σημερινή έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες