Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αναρωτιέται κανείς τι φαντάζεται πως μπορεί να κερδίσει η κυβέρνηση με διαρροές σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε μέσα του εξωτερικού (ο Σπήγκελ επικαλέστηκε κυβερνητικό στέλεχος χωρίς να το κατονομάσει) ότι τάχαμου έρχονται τα δισεκατομμύρια από τον «Μόσκοβο» (από 3 ως 5 δις παρακαλώ!) και πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν αμέσως από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε κάποια συμφωνία» και πως η Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην ρωσική πρωτεύουσα, δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια - το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πως το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας μας θα λυθεί εντός ΕΕ.
Η εγχώρια προπαγάνδα ωστόσο διέδωσε ευθύς εξαρχής ότι θα υπάρξει κάποια προκαταβολή έναντι μελλοντικών κερδών από τον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Δηλαδή, ήθελαν να μας πουν ότι οι Ρώσοι θα τους πληρώσουν προκαταβολικά για κάτι που δεν έχει καν ακόμη συμφωνηθεί και πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για τα χρωστούμενα, ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους εταίρους.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν κάτι τέτοιο ετέθη αυτές τις μέρες στην Ομάδα των Βρυξελλών, που έγινε ήδη Ομάδα των Παρισίων.
Οπότε, αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος να κουράζονται στις συνομιλίες με την τρόικα – συγγνώμη, με τους θεσμούς!
Και όλα αυτά, ενώ είναι γνωστό ότι η Μόσχα, παρά τις κυρώσεις και την ένταση, δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο - κάτι που το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο κ. Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη με τον κ. Τσίπρα.
Την ίδια μάλιστα μέρα, το Σάββατο, 18 Απριλίου, κατά την οποία μας πληροφόρησαν ότι έρχεται ζεστό ρωσικό χρήμα για να το κάνουμε ό,τι θέλουμε, το «άδειασμα» δεν ήλθε μόνο από τον εκπρόσωπο του κ. Πούτιν, αλλά και από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο.
Μιλώντας στην ρωσική κρατική τηλεόραση «Ροσίγια», ο κ. Πούτιν είπε πως «η Ρωσία έχει σημαντικά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και είναι ανάγκη να εργαστεί μαζί τους πάνω σε μια κοινή ατζέντα».
«Έχουμε διαφωνίες σε αρκετά θέματα στη διεθνή ατζέντα. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει κάτι που μας ενώνει, που μας υποχρεώνει να εργασθούμε μαζί», εξήγησε, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να του κατηγορήσει και την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συλλήβδην όλους τους συμμάχους της Ελλάδας.
Διότι όταν κάποια βρίζουν τους συμμάχους τους, κάποιοι άλλοι κρατούν ισορροπίες ακόμη και με τους (πρόσκαιρους) εχθρούς τους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες