Pages

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Να μην ξεχάσουμε την εκδρομή, αύριο 26/4/2015, ραντεβού στο Μαράθι



Αύριο Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 17:00 έχει οριστεί το ραντεβού στο Μαράθι στην αρχή του δρόμου προς τα αρχαία λατομεία. Θα γίνει μια μικρή ξενάγηση στην περιοχή των λατομείων και μετά θα περπατήσουμε να φωτογραφίσουμε την οργιώδη αυτή την εποχή βλάστηση, προσέχοντας περισσότερο, όπως ήδη είπαμε, τους θάμνους, τα κενταύρια και τα αγκάθια. (Σημειώστε το τηλέφωνο 6932681445).
Πού θα αφιερώσουμε την εκδρομή; Σ’ αυτούς που αγαπούμε ή στη φύση της πασχαλιάς, στην ατέλειωτη χλωρίδα τη Πάρου ή σε κάποιον κρυφό θεό που λατρεύουμε ο καθένας μας. Ευκαιρία να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο Ζαχαρία Στέλλα και την Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου που μας άφησαν κληρονομιά σπουδαία έργα. Θα μπορούσα να αφιερώσω την εκδρομή στο μαθητή του Δημοτικού Αγκαιριάς που είχε χτες το θάρρος να πει ένα δικό του ποίημα ή στις μαθήτριες της Γ Γυμνασίου της Νάουσας που πήραν μαζί τους με στοργή τις ίριδες που τους πήγα πεσκέσι στην καθιεριωμένη επίσκεψη στο σχολείο τους. Για όλα αυτά θα πούμε περισσότερα άλλη ώρα. Στους γαλανομάτηδες (αγόρια και κορίτσια) αφιέρωσα χτες επί τόπου στίχους του Ελύτη, που ήταν κι αυτός γαλανομάτης.
Η εικόνα του αγίου Τρύφωνα της μητέρας μου, προστάτη των αγροτών, ήταν γεμάτη αφιερώματα από τους ανθρώπους της εποχής της, που μόνη διέξοδο είχαν τους αγίους. Για τα αφιερώματα, τα τάματα, έγραψε σπουδαίο βιβλίο ο ονομαστός Παριανός λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας «Καρεγλάκια και τάματα». Αν πάμε αιώνες πίσω, έχουμε γραμμένα στο μάρμαρο δύο ονόματα σπουδαίων αφιερωτών. Αδάμας από τη Θράκη και Δόκιμος του Νεοκρέωντος.
α) Ο πρώτος αφιέρωσε το ανάγλυφο της φωτογραφίας που την πήραμε απ’ το σπουδαίο βιβλίο «Πάρος-Αντίπαρος» της αξέχαστης Κυριακής Ραγκούση-Κοντογιώργου. Η ονομασία Σπήλαιο των Νυμφών προήλθε απ’ το ανάγλυφο αυτό που υπάρχει στην δεξιά είσοδο του ανατολικού λατομείου. Πάνω του είναι σκαλισμένες Νύμφες, θεοί, ο Πάνας (Σπήλαιο του Πανός), γυναίκες, άνδρες κι ένας αινιγματικός Μινώταυρος. Στο μάρμαρο διαβάζουμε την επιγραφή:
ΑΔΑΜΑΣ Ο ΔΡΥΣΗΣ ΝΥΜΦΑΙΣ
(Ο Αδάμας απ’ την περιοχή των Οδρυσών της Θράκης το αφιερώνει στις Νύμφες).
β) Ο Δόκιμος αφιέρωσε μνημείο προς τιμήν του Αρχίλοχου του Πάριου τρεις αιώνες μετά το θάνατό του.
ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΠΑΡΙΟΣ ΤΕΛΕΣΙΚΛΕΟΣ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ
ΤΟ ΔΟΚΙΜΟΣ ΜΝΗΜΗΙΟΝ ΝΕΟΚΡΕΩΝΤΟΣ ΤΟΔ ΕΘΗΚΕΝ
(Αυτό το μνημείον ο Δόκιμος του γιος του Νεοκρέοντος εδώ αφιέρωσε)
Η συνέχεια επί τόπου στην εκδρομή (η συνέχεια επί της οθόνης).


1 σχόλιο:

  1. τι να μας πουν οι γαλανοματηδες σε εμας τους πρασινοματηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες