Pages

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Συνελήφθη 28χρονος στη Ρόδο για προτάσεις ασελγών πράξεων σε ανήλικο μέσω ίντερνετ



Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου, μέσω διαδικτύου στη Ρόδο * Ο δράστης προσέγγισε τον ανήλικο σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και του έκανε προτάσεις ασελγών πράξεων

Συνελήφθη χθες (28.02.2015) το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας 28χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, ο κατηγορούμενος στις 10.02.2015 προσέγγισε 14χρονο ημεδαπό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και έκτοτε, αφού απέκτησαν διαδικτυακή φιλία, του έστελνε μηνύματα με προτάσεις που αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε άμεσα μετά από σχετική καταγγελία που έγινε προχθές το απόγευμα από γονιό του ανηλίκου.
Από τη συνδυαστική έρευνα που διενεργήθηκε με βάση το προφίλ που χρησιμοποιούσε ο δράστης στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και συνελήφθη στην κατοικία του, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού.
Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε χθες το απόγευμα στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους νέους και τους γονείς τους, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Συμβουλές για τους νέους:
Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.
Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.
Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.
Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.
Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet.

Συμβουλές για τους γονείς:
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr - Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11188 και 210-6476462
Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: Cyberkid


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες