To νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι στην ουσία το υφιστάμενο Μνημόνιο με κάποιες παραλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος, ενώ η τρόικα θα συνεχίσει να υπάρχει και να ελέγχει απλώς θα αλλάξει όνομα, γιατί αυτό θέλει η ελληνική κυβέρνηση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Οι παραπάνω επισημάνσεις προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις, στις Βρυξέλλες, ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος έχει απόλυτη γνώση των τελευταίων εξελίξεων. Με τα παραπάνω δεδομένα που δεν έχουν καμία σχέση με τις...
προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, η επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της Δευτέρας θεωρείται εφικτή, ωστόσο πολλά θα κριθούν από την πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σε σχέση με διάφορα αιτήματα της κυβέρνησης, κυρίως εκείνο του περιορισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ειδικότερα, από χθες στις Βρυξέλλες γίνονται εντατικές συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ ελληνικής αντιπροσωπίας υπό τον εκπρόσωπο της χώρας μας στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Γιώργο Χουλιαράκη, και τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή της τρόικας, που θα αλλάξει όνομα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι δύο αντιπροσωπίες θα εξετάσουν με αριθμούς πλέον όλα τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, γιατί, όπως είπε, αυτή τη στιγμή οι δανειστές δεν έχουν εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα του Ιανουαρίου και το κατά πόσο έχουν αυτά επηρεαστεί αρνητικά στους τομείς των εσόδων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, θα συζητηθούν διάφορες αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.
Tα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα τεθούν στη διάθεση των υπουργών Οικονομικών οι οποίοι θα προχωρήσουν σε μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.
Αυτό που ξεκαθάρισε χθες ο αξιωματούχος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να υποβάλει η κυβέρνηση αίτημα για παράταση του νέου προγράμματος, κάτι που δεν θέλει για πολιτικούς λόγους. Το υφιστάμενο Μνημόνιο φαίνεται ότι μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο οδηγός και βάση του προγράμματος αυτού θα είναι το Μνημόνιο, που θα ονομάζεται διαφορετικά, ίσως «συμβόλαιο», και θα το οικειοποιηθεί η κυβέρνηση για να δείξει ότι δεν της το επέβαλαν αλλά είναι δικό της.
Αλλωστε, όπως είπε ο αξιωματούχος, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αλλάξει βασικοί παράμετροι του Μνημονίου με βάση τις οικονομικές εξελίξεις. Μάλιστα έφερε και το παράδειγμα του πρώτου Μνημονίου το οποίο προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ τα οποία στην πορεία περιορίστηκαν δραστικά.
Διευκρίνισε επίσης ότι θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές κάποιες αλλαγές και η απόσυρση μέτρων που περιέχει το σημερινό Μνημόνιο. Ωστόσο για να γίνουν δεκτές οι αλλαγές θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις, η πρώτη να συνοδεύονται οι αλλαγές από μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα, ενώ τα μέτρα που αποσύρονται δεν θα πρέπει να δημιουργούν παράπλευρα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την τρόικα, ο αξιωματούχος είπε ότι η λέξη αυτή δεν είναι βίβλος για τους εταίρους ούτε υπάρχει σε κάποια συνθήκη, οπότε μπορεί να εξαλειφθεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι επί της ουσίας οι έλεγχοι από εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν, όπως πριν με κάποιες αλλαγές στη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ποσού των πρωτογενών πλεονασμάτων, διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί στους υπουργούς Οικονομικών, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά την περίοδο 2015-2018. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα συμπεριληφθεί και η μελλοντική συζήτηση για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους, η οποία δεν θα περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα.
Η στρατηγική Μαξίμου
Στο εσωτερικό μέτωπο και στο… λευκό καπνό από το Μέγαρο Μαξίμου για το όνομα του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στρέφεται τις επόμενες ώρες το ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η Αθήνα θα εστιάζει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, που έχουν ως καταληκτικό σημείο ολοκλήρωσης το Eurogroup της Δευτέρας. Στόχος είναι να κάτσει η… μπίλια στη συμφωνία-γέφυρα που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Ο δρόμος περνάει μέσα από την αποτύπωση δύο κειμένων. Ενα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Μέσα από αυτά τα κείμενα, οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χθες πως η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, ανέφεραν πως ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία δεν έχει καλυφθεί ολόκληρος, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα. «Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Η κυβέρνηση θα επιμείνει, και όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωναν κυβερνητικές πηγές και συμπλήρωναν πως το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. «Οπως, για παράδειγμα, η “μεταρρύθμιση” στην Υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα».
Ωστόσο, πίσω από την όποια ονοματοδοσία, τα δύσκολα για την κυβέρνηση ξεκινούν τώρα. Οσο οι ημέρες που θα ακολουθήσουν την πολιτική συμφωνία θα περνούν, το Μαξίμου θα καλείται να αποτυπώνει σε πολιτικές και αριθμούς τα σημεία της συμφωνίας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα κριθεί κατά πόσο σταθερές προεκλογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και κόκκινες γραμμές θα παραμείνουν αλώβητες ή η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε… υποστολές, εάν ζητηθούν αντισταθμιστικά προς αντικατάσταση μνημονιακών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο υπήρξαν οι βάσεις, για να φτάσουν Αθήνα και εταίροι στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, που οδηγεί προς τη συμφωνία για το όνομα και το τεχνικό μέρος του προγράμματος:
-Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκατέλειψε την προεκλογική εξαγγελία περί διαγραφής του χρέους, υιοθετώντας την πιο… light ορολογία της απομείωσης. «Οποιον όρο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δημοσιονομικό χώρο, περιθώριο. Δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τη διαρκή υποχρέωση να έχει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφικτα και ανεδαφικά, ύψους 4,5%. Δηλαδή να στύβει την οικονομία της προκειμένου να αποπληρώνει ένα χρέος το οποίο διαρκώς μεγεθύνεται. Αυτή είναι η ουσία», ανέφερε.
-Η Αθήνα δέχθηκε να υιοθετήσει πολλά από τα μη… τοξικά, κατά την κυβερνητική ορολογία, σημεία από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο παρελθόν με τους δανειστές μας. «Επειδή είναι ένα σχήμα αυτό το 70-30%, το οποίο ενδεχομένως αδικεί την κουβέντα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στις οποίες προφανώς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σε εσωκομματικό επίπεδο, οι τάσεις... οπισθοχώρησης από το ριζοσπαστικό χαρακτήρα των προεκλογικών εξαγγελιών από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσαν τη… μουρμούρα στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Αρθρογράφος του ιστότοπου iskra που απηχεί τις απόψεις των… λαφαζανικών, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να τηρήσει αταλάντευτη στάση και να μην υπαναχωρήσει σε τίποτα από όσα έχει εξαγγείλει, ζητώντας, παράλληλα, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Στα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακοινώσει και επίσημα το όνομα που θα διαδεχθεί τον κ. Παπούλια. Φαβορί φαίνεται να παραμένει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούστηκαν ακόμα δύο πιθανές υποψηφιότητες, όπως αυτές του πρώην υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου, και της πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή, Μαριέττας Γιαννάκου. Ωστόσο, μία αναφορά στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας προς τον Ελεύθερο Τύπο αφήνει περιθώριο για την… έκπληξη. «Γιατί το πρόσωπο πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά; Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από τον προοδευτικό χώρο», ανέφερε, λίγες ώρες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς πρωθυπουργού.
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες