Pages

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ψήφος με ευθύνη και χωρίς αυταπάτες



Βρισκόμαστε σε ώρες ευθύνης. Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες με επίγνωση της βαρύτητας που θα έχει η ψήφος τους για την επόμενη ημέρα της χώρας και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, που ολοκληρώθηκε, διαλύθηκαν πολλές αυταπάτες.

Αναδείχθηκαν τα διλήμματα των εκλογών και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ποιος μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και ποιος απειλεί να έλθει σε ρήξη με την Ευρώπη και να οδηγήσει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια. Έχουν καταλάβει επίσης οι πολίτες ποιος λέει την αλήθεια και ποιος δίνει απατηλές υποσχέσεις για παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν.

Θα πρέπει όμως εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα μικρά κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό έγινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η οικονομία ανέκαμπτε, τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονταν σε πτώση και η χώρα συζητούσε πώς θα βγει από το Μνημόνιο και θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Η πορεία προς την ανάκαμψη ανακόπηκε από την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε και τώρα έχουμε γυρίσει πίσω. Η οικονομία είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, η ρευστότητα εξαντλείται και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι αναγκασμένα να προσφύγουν ξανά στο μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης.

Ακόμα και το γιγάντιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών προϋποθέτει ότι για να ενταχθεί και η Ελλάδα σε αυτό και να αγοράζονται τα δικά της ομόλογα, θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Είναι σαφές ότι ο Μάριο Ντράγκι έθεσε το πλαίσιο των κανόνων για τη χρηματοδότηση της χώρας μας την επόμενη ημέρα και η ευθύνη για την απόφαση βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ελλήνων ψηφοφόρων. Με απλά λόγια, αν θέλει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη και να εξοφλήσει τα ομόλογά της, θα πρέπει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση με την τρόικα και να υπογράψει ένα καινούργιο πρόγραμμα προσαρμογής.
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας μάς λέει ότι και δεν θα εξοφλήσει τα ομόλογα και δεν θα δεχθεί να μπει σε πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ακραία σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και μάλιστα χωρίς κανένα σύμμαχο πέραν των Podemos, που δεν έχουν καμία επιρροή στην Ευρώπη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ας σκεφθούν πολύ καλά οι Έλληνες πού θα δώσουν την ψήφο τους. Η επόμενη ημέρα της χώρας αποτελεί ευθύνη όλων, η οποία θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Αυτό θα πρέπει όλοι να το γνωρίζουν και να πράξουν ανάλογα.

πηγή: www.e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες