Pages

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφιακή τηλεόραση: Σε αναμονή το 6ο switch-off για τα νησιά



Σε 10 ημέρες (29/12/2014) είναι προγραμματισμένο το ραντεβού της ψηφιακής τηλεόρασης με τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, αλλά... * Στην τελική ευθεία η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για τη Δυτική Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα, το πέμπτο και προτελευταίο περιοχικό switch-off για την πλήρη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα για την πραγματοποίηση του τελευταίου ραντεβού της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο συμπίπτει με την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πέμπτο switch-off θα δώσει πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση σε περίπου 800.000 κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Ηπειρωτικής, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Στη μετάβαση συμμετέχει εκτός από την Digea και ο άλλος ψηφιακός πάροχος, η ΝΕΡΙΤ.
Σε αυτό το ραντεβού εντάσσεται στην ψηφιακή τηλεόραση, τμήμα των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και των νησιών του Ιονίου Πελάγους (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου, Παξών και Αντίπαξων).

Μετάβαση σε φάσεις
Σε αυτό το switch-off, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ψηφιακού παρόχου, «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετά από τα Κέντρα Εκπομπής, στις 19 Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθούν, με ταυτόχρονη παύση της αναλογικής εκπομπής, 7 βασικά κέντρα που θα προσφέρουν πληθυσμιακή κάλυψη λίγο παραπάνω από 85%, δηλαδή περίπου 800.000 κάτοικοι στους παραπάνω νομούς και νησιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αναβαθμισμένη τηλεοπτική εμπειρία. Τα υπόλοιπα κέντρα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου».
Όπως τονίζεται, οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτονται από τα εν λόγω κέντρα θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν αναλογικό σήμα μέχρι την αλλαγή του σε ψηφιακό ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών.

Ποιές περιοχές καλύπτονται
Οι κάτοικοι που καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής Αίνος, Παντοκράτορας, Λιγγιάδες, Μεταξάς, Κλεισούρα και Κέλλη θα χρειαστεί να διαθέτουν δέκτες που να υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG-4 (τηλεοράσεις ή αποκωδικοποιητές) και να τους συντονίσουν στις νέες συχνότητες επίγειας ψηφιακής εκπομπής, ενώ οι τηλεθεατές που ήδη λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα από το κέντρο εκπομπής των Ακαρνανικών, θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τις συσκευές τους ή να πραγματοποιήσουν επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις αυτών.

Το τελευταίο switch-off για Κυκλάδες, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη σε αναμονή
Αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο 6ο και τελευταίο ραντεβού, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 29 Δεκεμβρίου, σε περίπου 10 ημέρες δηλαδή, καθώς ακόμα είναι στο τραπέζι το σενάριο -όπως είχε γράψει το mediacell- της μεταφοράς της ημερομηνίας για αργότερα, μέσα στον Ιανουάριο.
Επισημαίνεται ότι πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις -που δεν βοηθούν το σενάριο της μετάβασης καθώς αν δεν γίνει στις 29 θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο- υπάρχει και το θέμα των καιρικών συνθηκών, οι οποίες είναι δυσμενείς. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο switch-off αφορά στη νησιωτική χώρα και συγκεκριμένα στα νησιά του νοτίου Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Δεδομένων αυτών καθώς και του χρονικού διαστήματος που απέμεινε, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

πηγή: www.mediacell.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες