Pages

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Regin: Ο νέος επικίνδυνος σούπερ ιός malware-trojan



Ονομάζεται Regin και είναι ο πιο επικίνδυνος ιός malware-trojan που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ενώ όπως υποστηρίζει η Symantec πρόκειται για δημιούργημα της δυτικής αντικατασκοπείας. Υπερβαίνει κατά πολύ σε δυνατότητες τον Stuxnet, ιό που είχε δημιουργήσει η CIA με την Μοσάντ για να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν. Ο ιός χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης για να χτυπήσει τα Ρώσικα και Σαουδαραβικά δίκτυα επικοινωνιών αλλά τώρα βρίσκεται στα χέρια επικίνδυνων hackers καθώς οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να τον ελέγξουν.

Με τον Regin στα χέρια τρομοκρατών και εγκληματικών οργανώσεων που τον χρησιμοποιούν για βιομηχανική κατασκοπεία, ληστείες πιστωτικών καρτών, προσωπικών δεδομένων και υποκλοπές συνομιλιών και e-mails η κατάσταση γίνεται έκκρυθμη.
Ο Regin μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να χτυπήσει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικής υφής και αρχιτεκτονικής δίκτυα, ενώ όπως επισημαίνει η Symantec έχει διαπεράσει το λογισμικό Exchange Server της Microsoft, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε υποκλοπές τηλεπικοινωνιών διεθνώς.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας του ζητήματος των κυβερνοεπιθέσεων που εντείνονται σε συνδυασμό με το νέο ιό που έχει βρεθεί στα χέρια hackers είναι ότι το θέμα ήταν η κεντρική είδηση στο site των Financial Times χθες.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη ασφαλείας της Symanetc, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών ιντερνετικής ασφαλείας στον κόσμο «δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο ποτέ, υπερβαίνει κάθε τι που έχουμε συναντήσει. Είναι τόσο προηγμένο που ανάπτυξή του έγινε συντεταγμένα και διήρκεσε μήνες ή και χρόνια».
Όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής των Kaspersky Labs στους Financial Times τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες από τέτοιους ιούς. Οι hackers χτυπούν πλέον και βιομηχανίες καθώς και κάθε εταιρία που διαθέτει δεδομένα χρηστών τόσο online όσο και offline.
Ο Eugene Kaspersky επισημαίνει ότι τα δίκτυα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας όπως και οι υποδομές εταιριών εναλλακτικών πηγών ενέργειας (πχ Αιολικών πάρκων) βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο τέτοιων επιθέσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες