«Ενός πετυχημένου θεσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη
και πολύ πλούσιου σε κοιτάσματα απασχόλησης»
Χαιρετισμός υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην ημερίδα για «τη προώθηση μιας κοινωνικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής καινοτομίας: της κοινωνικής οικονομίας»
«Κυρίες και κύριοι, σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τα στελέχη του Υπουργείου, ο υφυπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε την έναρξη ενός νέου θεσμού.
Να κόψουμε το νήμα για το ξεκίνημα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας αλλά και αντοχής.
Ταχύτητας, γιατί πρέπει οι συγκεκριμένες δράσεις να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Αντοχής, γιατί ο συγκεκριμένος θεσμός, ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας ήρθε στη χώρα μας για να μείνει για πολλά χρόνια, να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων, να αποκτήσει ρίζες σε όλη την ελληνική επικράτεια, να γίνει κοινή πεποίθηση όλων μας ότι ο θεσμός αυτός κρύβει πολύ πλούσια κοιτάσματα απασχόλησης που μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα.
Προετοιμαστήκαμε μεθοδικά, συγκροτημένα, με σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
Μελετήσαμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες από την εφαρμογή του θεσμού σε άλλες χώρες, οργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες σε όλη τη χώρα, και σήμερα πραγματοποιούμε αυτή την τελευταία συνάντηση προετοιμασίας εδώ στην Αθήνα.
Κυρίες και κύριοι, όταν μιλάμε για το θεσμό της κοινωνικής οικονομίας, μιλάμε για έναν θεσμό ήδη καταξιωμένο σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κοινωνική οικονομία απασχολεί 11 εκατομμύρια άτομα.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι περίπου δύο εκατομμύρια. Στη Γαλλία, μάλιστα, όπου έχουμε τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του θεσμού, η κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% της απασχόλησης.
Αναλογιστείτε λοιπόν τα περιθώρια ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα στη Ελλάδα όταν, σύμφωνα πάλι με ευρωπαϊκές μελέτες, το ποσοστό απασχόλησης που καλύπτει η κοινωνική οικονομία στη χώρα μας μέχρι σήμερα υπολογίζεται μόλις σε 1,2%.
Αναλογιστείτε τη δραστική συμβολή του τομέα αυτού σε ένα τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας σήμερα: στην αύξηση της απασχόλησης.
Ακόμη και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας σε ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να δημιουργήσει την επόμενη περίοδο πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό όχι τυχαία.
Η κοινωνική οικονομία διαθέτει μια σειρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.
Θα αναφερθώ αρχικά σε κάτι που τονίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Αυτές οι εταιρείες είναι συχνά πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές απ’ ό, τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό επίπεδο προσωπικής αφοσίωσης εκ μέρους των εργαζόμενων τους και στις καλύτερες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται σε αυτές».
Ακόμη, πλεονέκτημα των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι η συμβολή τους στην μετατροπή αδήλωτων θέσεων απασχόλησης σε νόμιμες. Δηλαδή η μετάβαση από την ανεπίσημη οικονομία στην τυπική επίσημη οικονομία.
Πλεονέκτημα, επίσης, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων οικονομικών και κοινωνικών πόρων, όπως ο εθελοντισμός, τα αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, οι δημόσιες υποδομές, η ανεκμετάλλευτη αγροτική γη και άλλα.
Ακόμη, σημαντικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής μέσω οργανωτικών καινοτομιών, η αυξημένη παραγωγικότητα, η λιγότερη γραφειοκρατία, το χαμηλό διοικητικό κόστος, η ευελιξία στη χρήση των πόρων και η μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής. Με δυο λόγια, οι πολυεπίπεδες οικονομίες κλίμακας.
Άφησα τελευταίο, τις θετικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ειδικά αυτή τη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα μας, σε περιοχές με αυξημένους δείκτες ανεργίας.
Καθώς και τις θετικές επιπτώσεις στην αναζωογόνηση περιοχών της ελληνικής περιφέρειας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία μικρών και ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων, όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ταιριάζουν και κουμπώνουν καλύτερα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Πριν δύο χρόνια, όταν αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το έδαφος για την μεγάλη αυτή θεσμική καινοτομία, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το Μητρώο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός φορέα πιστοποίησης και ελέγχου όλων αυτών των επιχειρήσεων. Ενός φορέα που εκτός από την τυπική αριθμητική καταγραφή συνέβαλε και ανέδειξε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτών των επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε.
Σήμερα, στο Μητρώο αυτό, υπάρχουν επίσημα εγγεγραμμένες 700 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον και τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον νέο αυτό πυλώνα επιχειρηματικότητας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο στο νομοθετικό όσο και στο υποστηρικτικό επίπεδο για την δυναμική και υγιή ανάπτυξη του «κοινωνικού επιχειρείν».
Μέσα από την βήμα - βήμα υλοποίηση των δράσεων του Στρατηγικού μας Σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προωθούμε τη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού, συγκεκριμένου και διαφανούς πλαισίου, και παράλληλα προωθούμε ανάλογες δράσεις χρηματοδότησης.
Όπως κάναμε για αρχή με τη Λειτουργία του Κεντρικού Μηχανισμού για την Κοινωνική Οικονομία, έτσι λοιπόν συνεχίζουμε με τη σύσταση και στήριξη της πρώτης λειτουργίας των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ. Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας, δράση για την οποία διαθέτουμε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ και που αναμένεται να ωφεληθούν από αυτή περίπου 12.000 ωφελούμενοι, περίπου 6.489 θα είναι δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Για το σκοπό αυτό διαθέτουμε τους πόρους αυτούς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι σε κάθε περιφέρεια θα στηθούν αποτελεσματικοί και παραγωγικοί μηχανισμοί για τη στήριξη και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της ιδέας του κοινωνικού «επιχειρείν».
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 που θα διαχειριστεί το Υπ. Εργασίας, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε σχεδόν 60 εκ € για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, υλοποιώντας προγράμματα και καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση των θεσμών, αλλά και των ίδιων των κοινωνικών επιχειρήσεων, ενεργοποιώντας άμεσα -μέσα από αυτούς τους πόρους- το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την κοινωνική οικονομία που έχουμε συμφωνήσει από κοινού με την ΕΕ.
Όμως πάνω απ’ όλα, και σε βάθος χρόνου, απαιτούνται και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί.
Μηχανισμοί που θα προσφέρουν τεχνογνωσία, θα προσφέρουν συμβουλευτική, θα προσφέρουν τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία και υπηρεσίες για τη δημιουργία βιώσιμων, κοινωνικά χρήσιμων και αποτελεσματικών κοινωνικών επιχειρήσεων.
Γιατί δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο, οι επιδοτήσεις να μην επιτυγχάνουν τους προσδοκώμενους στόχους και τελικά πολύτιμοι και αναγκαίοι πόροι για την πατρίδα μας να χάνονται.
Θέλουμε, το σύνολο των δράσεων μας, να αποτελέσει τη θεμέλια λίθο πάνω στην οποία θα χτιστεί η νέα αυτή μορφή επιχειρηματικότητας.
Γιατί θέλουμε να ξεκινήσει από την αρχή με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Γιατί θέλουμε η κοινωνική επιχειρηματικότητα να αποτελεί μια νέα ελπιδοφόρα διάσταση της ελληνικής οικονομίας του αύριο. Μιας οικονομίας με δυναμική, με καινοτομία, με πολυμορφία, με έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας, με αλληλεγγύη,
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε, Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτόν το θεσμό, να παρακολουθούμε κάθε βήμα της εξέλιξης και της πορείας αυτού του θεσμού. Είμαστε αποφασισμένοι να τον περιφρουρήσουμε και να τον προστατεύσουμε.
Σε αυτή την νέα πορεία, και για τα επόμενα χρόνια, είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί, πολιτεία, τοπικές κοινωνίες, πολίτες, όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κινηθούμε γρήγορα, συντονισμένα και κυρίως έξυπνα.
Με κοινή προσπάθεια, με αλληλεγγύη, με κοινές μας πρωτοβουλίες και δράσεις να διασφαλίσουμε τη δυναμική και ομαλή εξέλιξή της.
Κυρίες και κύριοι, η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και τα κόμματα που τη στηρίζουν καταβάλαμε μια τεράστια εθνική προσπάθεια για να διανύσουμε αυτά τα κρίσιμα για την Πατρίδα μας δυόμιση χρόνια.
Δυόμιση χρόνια που διανύθηκαν με πολύ κόπο και με μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά όλα αυτά, πιστέψτε με, άξιζαν τον κόπο. Άξιζε και αξίζει τον κόπο να παλεύεις για κάτι που βρίσκεται πάνω απ’ όλα, την Ελλάδα. Το πιο θετικό, όμως, είναι ότι τα καταφέραμε!
Το Υπουργείο Εργασίας αυτά τα δυόμιση χρόνια ήταν όχι μόνον πρωταγωνιστής αλλά υπήρξε και το Υπουργείο με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και στο τομέα του κοινωνικού κράτους.
Αφού νοικοκυρέψαμε με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης το σύνολο των πόρων που διαχειριζόμαστε, χτίσαμε ένα νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που κινείται πλέον με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας για τη στήριξη τη οικογένειας, το Α21.
Πριν από ένα μήνα ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Και σήμερα κάνουμε το ξεκίνημα ακόμη μιας κοινωνικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής καινοτομίας που έλειπε. Της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Όσο αφορά εμένα προσωπικά, αλλά και όσο αφορά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την ίδια αφοσίωση από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε μέρα και για όσο χρειαστεί, για να ολοκληρώσουμε το οικοδόμημα της νέας Ελλάδας.
Καλή επιτυχία λοιπόν στην σημερινή ημερίδα, καλή επιτυχία σε όλους μας. Καλορίζικη και καλοτάξιδη ας είναι η κοινωνική οικονομία και στην πατρίδα μας.
Σας ευχαριστώ».
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο τύπου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες