Pages

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μ. Κωβαίος: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε μέσο τη στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου



Επί τάπητος τέθηκαν μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν στις ελλείψεις που υφίσταται το κέντρο υγείας Πάρου, κατά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Ιωάννη Καρασαντέ.

Κατά την επίσκεψη του στο κέντρο υγείας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ενημερώθηκε λεπτομερώς τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στο νησί όσο και τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό καθώς και σε φαρμακευτικό υλικό.

“Υψίστης σημασίας η δημόσια υγεία”
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος τόνισε ότι: «Η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια αποτελούν για εμάς ζητήματα υψίστης σημασίας”, ενώ όσον αφορά τη σχέση του με τον πρόεδρο της διοικούσας καθώς και με τους εργαζομένους υπογράμμισε ότι “Η συνεργασία με τον Πρόεδρο και τους εργαζομένους του Κ.Υ. είναι δεδομένη, καθώς και η ενεργή στήριξή μας στην προσπάθειά τους. Παράλληλα θα δώσουμε σκληρούς αγώνες μαζί με τους συμπολίτες μας, ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Δημόσιας Υγείας του νησιού μας”.
Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι “Τέτοιου είδους συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή η οποία μεριμνεί για την κοινωνία της Πάρου και την υγεία τόσο των δημοτών όσο των επισκεπτών”. Για τους ανωτέρω λόγους ο δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα διεκδικεί σε κάθε ευκαιρία μια καλύτερη λειτουργία του κέντρου υγείας. Η εν λόγω συνάντηση η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων επαφών του δήμαρχου με τον επιστημονικό διευθυντή είχε σκοπό την “βολιδοσκόπηση” της υφιστάμενης κατάστασης προκειμένου στη συνέχεια να μελετηθούν οι κατάλληλες κινήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τη πλευρά του δήμου.

Συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη παιδιάτρου

Οι σημαντικές ελλείψεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί, με βασικότερο αυτό της έλλειψης παιδιάτρου έχουν επανειλημμένος επισημανθεί. “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή δεν παρέχει παιδίατρο στο νησί, κάτι το οποίο διεκδικούμε εδώ και τρία χρόνια” εξηγεί ο κ. Κωβαίος, κάτι το οποίο αναγκάζει πολλούς γονείς να στρέφονται στην λύση των δύο ιδιωτικών παιδιάτρων επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερη τα ήδη “ακρωτηριασμένα” οικονομικά τους.
Θέλοντας να “χρυσώσει το χάπι” και με αφορμή την νέα σχολική χρονιά η πλευρά του ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου προχωρά σε “τονωτικές ενέσεις” μέσα από τη στελέχωση του κέντρου υγείας Πάρου με παιδίατρο για μόλις δύο ημέρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις οι οποίες προβλέπονται για την έκδοση πιστοποιητικών υγείας των μαθητών. Η απόφασή αυτή δεν επιφέρει σε καμία περίπτωση την οριστική λύση του ζητήματος,ούτε επανδρώνει το κέντρο με τους αναγκαίους μόνιμους γιατρούς.
Οι συνεχείς διεκδικήσεις που γίνονται από τη πλευρά της τοπικής κοινωνίας αλλά και των αιρετών του νησιού δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την πολιτεία να συνεχίζει να αδιαφορεί και να επανδρώνει το κέντρο με επικουρικούς και όχι μόνιμους γιατρούς οι οποίοι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποσπούνται προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικρότερα νησιά.

Συνεχόμενες αποσπάσεις

Η ανάγκη στελέχωσης του κέντρου υγείας αλλά και η ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις συνεχόμενες αποσπάσεις, οι οποίες ήταν εντονότερες κατά την θερινή περίοδο, αποτέλεσαν μερικά ακόμα θέματα συζητήσης ανάμεσα στον δήμαρχο και τον πρόεδρο της Διοικούσας, ενώ παράλληλα εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση. “Το ζήτημα των αποσπάσεων απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο αναγκαστικά επωμίζεται όλο το βάρος με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στα χωριά του νησιού” υποστηρίζει ο κ. Κωβαίος “κάτι το οποίο μας οδηγεί στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες της επιτροπής, που είχε συσταθεί και είχε έρθει αντιμέτωπη με το υπουργείο, και να διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τη στελέχωση της υγειονομικής μονάδας με προσωπικό και με επαρκές αναλώσιμο υλικό”.

Ανάγκη άμεσης στελέχωσης

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου και της ΔΥΠΕ ότι θα προκηρυχθούν θέσεις, η υποστελέχωση του κέντρου υγείας συνεχίζει να είναι το βασικότερο πρόβλημα στο νησί, κάτι το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι ακόμα και όταν οι αρμόδιοι προχωράνε σε προκήρυξη, οι θέσεις εν τέλει δεν καλύπτονται. Η στελέχωση του κέντρου υγείας Πάρου αλλά και των υπόλοιπων κέντρων καθώς και των περιφερειακών ιατρείων των μικρών νησιών χρήζει σοβαρότητας ειδικά εν όψει της χειμερινής περιόδου όπου μεταξύ άλλων συνεχίζεται εντονότερα η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση, με αποτέλεσμα τα νησιά πολλές φορές να “εγκλωβίζονται”.

Ραέλα Αζιζαϊ
www.koinignomi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες