Pages

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γεγονότα του 1944 στην Πάρο



14-1-1944: Αγγλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν γερμανικά πλοία στο λιμάνι της Πάρου. Λόγω του σφοδρού ανέμου μία αεροτορπίλη αστόχησε και έπεσε στον τοίχο της Εκατονταπυλιανής στο μπροστινό δυτικό κελί όπου στεγαζόταν η Β τάξη του δημοτικού σχολείου.
Την ώρα εκείνη το σχολείο ήταν γεμάτο μαθητές. Σκοτώθηκαν η δασκάλα Ειρήνη Κονδύλη και δύο μαθητές, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Οι μαθητές ήταν ο Θανάσης Φωκιανός και η Φρατζέσκα Τσαντάνη.
(Νίκος Λεβογάννης και Παναγιώτης Πατέλης)

4-4-1944: Συμμαχικά αεροπορική επιδρομή εναντίον του γερμανικού αεροδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων στη Μάρπησσα Πάρου.
(Ν.Λ.)

17-4-1944: Ομάδα 14 Άγγλων «κομμάντος» με το λοχαγό Γκούτερλαντ ενισχυμένη με Έλληνες Ιερολοχίτες υπό τον ανθυπολοχαγό Σοφούλη επιχείρησαν σαμποτάζ στο Γερμανικό αεροδρόμιο της Πάρου.
Ο συντονισμός της επιχείρησης δεν ήταν επιτυχής και το σαμποτάζ του αεροδρομίου απέτυχε. Η περίπολος της Μάρπησσας όμως έφερε σε πέρας την αποστολή της και σκότωσε στη μάχη που έγινε 8 Γερμανούς. Στην επιχείρηση κατά του αεροδρομίου ήταν οδηγοί ο Νικόλας Στέλλας και ο Αντώνης Δελέντας. Ο Δελέντας μετά πολλές περιπέτειες σώζεται. Ο Στέλλας (σ.σ. φωτογραφία) συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τους Γερμανούς και απαγχονίζεται στις 21-5-1944 στη Μάρπησσα.
(Ιστορία της Πάρου, Χ. Γεωργούση)

5-7-1944: Πλοίο 300 τόνων και τέσσερις τορπιλάκατοι με στρατιώτες και κατεύθυνση τη Μήλο χτυπήθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα μεταξύ Σύρου - Πάρου. Τα πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κατέφυγαν στο λιμάνι της Σύρου.
(Ν.Λ.)

Αύγουστος 1944: Γερμανικό πλοίο που παίρνει τους αποχωρούντες Γερμανούς χτυπήθηκε από νάρκη στον κόλπο των Μαρμάρων, κόπηκε στα δυο και βούλιαξε. 16 από τους 32 πνίγηκαν. Οι άλλοι σώθηκαν από τους ψαράδες της περιοχής, που δεν τους άφησαν στην τύχη τους, αλλά μπήκαν στα νερά να βοηθήσουν! (Ένας απ' αυτούς ήρθε στην Πάρο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Στέλλα πριν λίγα χρόνια!).
(Χ.Γ.)

27-8-1944: Συμμαχικά αεροπλάνα χτυπούν το γερμανικό πλοίο Raumboot R 38 στον όρμο Σάντα Μαρία της Νάουσας Πάρου και το βυθίζουν.
(Ν.Λ.)

20-9-1944: Γερμανικό πλοίο χτυπήθηκε έξω από τη Νάουσα Πάρου από πυρά αγγλικών πολεμικών αεροπλάνων τύπου Beaufighter και βυθίστηκε.
(Ν.Λ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες