Pages

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της «Πίσω Αλυκής» και του «Αγίου Νικολάου»



Ένα έγκλημα σε βάρος της Αλυκής, της Πάρου και των κατοίκων έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό η Κυβέρνηση. Οι δύο μεγάλες παραλίες στον οικισμό της περιοχής «Πίσω Αλυκή» και «Άγιος Νικόλαος», στις οποίες η πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών εξακολουθεί να είναι ακόμη ελεύθερη και ακώλυτη, έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.) προς πώληση («αξιοποίηση της λιμνάζουσας δημόσιας περιουσίας» ονομάτισαν το ξεπούλημα) σε ιδιώτες «επενδυτές». Αντί να εκχωρηθούν στο Δήμο Πάρου, δηλαδή στους κατοίκους στους οποίους ανήκει πραγματικά, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα αξιοποίησής τους, προτιμούν να τις ξεπουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές -με προίκα μάλλον την αλλαγή χρήσης γης και ειδικούς όρους δόμησης- σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να ξεπληρώσουν τους «δανειστές» απομειώνοντας υποτίθεται το δημόσιο χρέος κατά... ελάχιστο.
Το έγκλημα της εκχώρησης στο ΤΑΪΠΕΔ θα ολοκληρωθεί αργότερα (το ν/σ για τους αιγιαλούς και τις παραλίες μπορεί να αποσύρθηκε προς στιγμήν εξαιτίας των αντιδράσεων, όμως αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και θα επανέλθει σύντομα - μάλλον τμηματικά) με την άμετρη εκχώρηση της χρήσης των αιγιαλών και των παραλιών σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση αγαθών δημοσίου χαρακτήρα.
Με τα τεράστια ξενοδοχεία που μπορούν να κτιστούν, κατά το ανάλογο πρότυπο της Ισπανίας και το «κλειστό κύκλωμα λειτουργίας τους», σε τελευταία ανάλυση θα καταστρέψει και την προοπτική για μια βιώσιμη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Παράλληλα, η αποκλειστική χρήση και κατάληψη αιγιαλών και παραλιών από ιδιώτες, θα σημάνει την κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης των πολιτών σε αιγιαλό, παραλία. Η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού δεν θα είναι πλέον ανεπιφύλακτη, αλλά θα εξαρτάται από την «αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται από την παραχώρηση των εκτάσεων». Οι πολίτες, δηλαδή, θα αποκλειστούν από τις δύο εξαίρετες παραλίες που η φύση απλόχερα δώρισε στην περιοχή μας. Αύριο, είναι σίγουρο, αν πάρουμε υπόψη τη διεθνή εμπειρία, θα μας κάνουν ξένους στον τόπο μας και τις δύο καταπληκτικές παραλίες που σήμερα ελεύθερα χαίρονται οι παριανοί και οι επισκέπτες του νησιού, αύριο θα πληρώνουμε εισιτήριο για την είσοδό μας σε αυτές.
Απέναντι σ´ αυτή την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να παραμένει θεατής. Απαιτείται άμεσα η πιο πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης και την αποτροπή του ξεπουλήματος. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στο μέλλον των παιδιών και τόπου μας να αντιδράσουμε οργανωμένα και δυναμικά για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα πριν είναι πολύ αργά. Να δημοσιοποιήσουμε ευρέως το θέμα, να συγκεντρώσουμε υπογραφές διαμαρτυρίας, να προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με την Αυτοδιοίκηση για την απένταξη από το ΤΑΪΠΕΔ όλων των περιοχών μας που έχουν ήδη παραχωρηθεί σ’ αυτό και την απόδοσή τους στο Δήμο μας.
Όσοι υπογράφουμε αυτή την διαμαρτυρία (εδώ) δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ ως τετελεσμένα όσα μέχρι τώρα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και το ΤΑΪΠΕΔ της, αλλά θα αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο για την ανατροπή τους. Ζητάμε την άμεση απένταξη των παραλιών μας από το ΤΑΪΠΕΔ και την απόδοσή τους στον Δήμο Πάρου.

Συνέλευση Αγκαιριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες