Pages

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

10η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου: «Όνειρο ήτανε δε λησμονήσαμε»



Για 10η συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε και φέτος ο θεσμός της Μικρασιατικής συνάντησης με επίκεντρο το Άσπρο Χωριό γνωστό για τις μικρασιάτικες ρίζες του. Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και την Χορωδία Νάουσας Πάρου οργάνωσαν και φέτος το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου τις εκδηλώσεις για την Μικρασία φιλοξενώντας την χορωδία του Συλλόγου Μάρπησσας Πάρου και την Ένωση Μικρασιατών Θήβας.
Το βράδυ του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό, η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Αστέριου Ρήγα ερμήνευσαν καταπληκτικά, Μικρασιάτικα τραγούδια από την καθημερινή ζωή της Μικράς Ασίας αλλά και τραγούδια Μικρασιατών προσφύγων συνθετών που ανέδειξαν στην μεταπολεμική Ελλάδα την παράδοση και τον πολιτισμό των αλησμόνητων Πατρίδων. Τον κ. Ρήγα στο μπουζούκι συνόδευσαν η Κατερίνα Καζακίδου στο βιολί και ο Νίκος Γιανναράκης στην κιθάρα.
Το πρωί της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αντιπροσωπείες των Συλλόγων πλαισίωσαν κατά την λιτανεία την ιερή εικόνα του Οσιομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Τέλος το βράδυ της Κυριακής δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε, να παρακολουθήσει και φέτος μια πανδαισία μουσικής, χορών, και τραγουδιών της Μικρασίας, της Ρούμελης, και της Πάρου.
Η εκδήλωση άρχισε το δρώμενο του εθίμου του Μικρασιατικού Κλήδωνα που απέδωσαν άψογα κορίτσια και αγόρια από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας. Ακολούθησαν τραγούδια της Ερυθραίας και της Προποντίδας από την Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου. Στην συνέχεια οι χορευτές της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας έδειξαν τις εξαιρετικές τους ικανότητες παρουσιάζοντας χορούς της Προποντίδας και της Ρούμελης σε δύο μέρη υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλου κ. Χριστίνας Στέρπη. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της Καππαδοκίας και της Πάρου σε δύο επίσης μέρη από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσα Πάρου.
Μουσική έπαιξαν οι Μανώλης Δελέντας βιολί, Παναγιώτης Μενέγος λαούτο, Φένια Θεοφίλου τουμπερλέκι και Ευαγγελία Τριπολιτσιώτου τραγούδι. Στην τσαμπούνα και το τουμπάκι ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιώργος Κυδωνιεύς.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη της χορωδίας και των χορευτικών ομάδων από τον σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος διοργάνωσε υποδειγματικά και με κάθε λεπτομέρεια και τις φετινές εκδηλώσεις.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες