Pages

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Σπάνια ευρήματα από τις φετινές ανασκαφές στο Δεσποτικό



Την είσοδο του τεμένους, ένα νέο μεγάλο κτίριο, που προστίθεται στα άλλα 12 κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί από παλαιότερες έρευνες και στα 5 που έχουν εντοπιστεί στο νησάκι Τσιμηντήρι, έφεραν στο φως οι εργασίες της φετινής ανασκαφικής περιόδου στη θέση Μάντρα, στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τα αποτελέσματα των εργασιών ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και διαφωτιστικά για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν χάρη στις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Α&Π Κανελλοπούλου, Ι. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, του Αθ. Μαρτίνου και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Εντοπισμός ενός νέου μεγάλου κτιρίου
Η συστηματική έρευνα των τελευταίων δεκαεπτά ετών από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (ΚΑ' ΕΠΚΑ) έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαϊκό ιερό πιθανότατα ιδρυμένο από τους Παρίους. Το κέντρο της λατρείας ήταν ένα προστατευμένο με περίβολο τέμενος, στο οποίο δέσποζε ο μαρμάρινος πρόστυλος ναός, με κιονοστοιχία 7 κιόνων ύψους περ. 7μ. και δίπλα σε αυτόν το τελετουργικό εστιατόριο και ο βωμός.
Από τις φετινές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός νέου μεγάλου κτιρίου, στο οποίο εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε δωμάτια. Με βάση τα ευρήματα, το κτίριο χρονολογείται στην κλασική περίοδο. Ο εντοπισμός του, αφενός μαρτυρά τη συνεχή λειτουργία του ιερού και στους κλασικούς χρόνους και αφετέρου τη μεγάλη έκτασή του και τη πολύπλοκη χωροταξική οργάνωσή του, η οποία αντανακλά τη μεγάλης εμβέλειας φήμη του και την υψηλή επισκεψιμότητά του, τόσο στους αρχαϊκούς όσο και
τους κλασικούς χρόνους.

Ενδείξεις λατρευτικών πρακτικών στο ιερό του Απόλλωνα
Οι έρευνες στο αρχαϊκό κτίριο Δ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του ιερού με λατρευτική χρήση κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο, με μαρμάρινη κιονοστοιχία 4 κιόνων στην πρόσοψη, αποκάλυψαν κάτω από το κτίριο πρωιμότερο κτίσμα, αψιφωτής κάτοψης, καθώς και μεγάλη ποσότητα κεραμικής γεωμετρικών χρόνων (9ος-8ος αι.π.Χ.) μαζί με μεγάλες ποσότητες καμμένων και άκαυτων οστών ζώων, όπως αλόγων, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών.
Πρόκειται για ευρήματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας, καθώς αποτελούν με σιγουριά τις πρωιμότερες ενδείξεις λατρευτικών πρακτικών στο χώρο του ιερού του Απόλλωνα ήδη από τον 9ο αι.π.Χ., στον ίδιο χώρο όπου τον 6ο αι.π.Χ. κτίστηκε ο μνημειακού χαρακτήρα ναός.

Στο φως πληθώρα ευρημάτων
Δυτικά του κτιρίου Δ, συνεχίστηκε η ανασκαφή της εκτεταμένης απόθεσης αντικειμένων που είχε διερευνηθεί το 2013, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου. Η φετινή ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως πληθώρα ευρημάτων, όπως αρχαϊκούς κεράμους οροφής, πήλινα ακροκέραμα από την οροφή του κτιρίου, ζωόμορφα ειδώλια, αγγεία σε σχήμα ταυροκεφαλής, λεοντοκεφαλής, σειρήνας, διακοσμημένα αγγεία παριανών εργαστηρίων, χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα, ενεπίγραφα αγγεία αφιερωμένα στον Απόλλωνα.
Στα πολυάριθμα ευρήματα της φετινής περιόδου συγκαταλέγονται και δυο τμήματα ποδιών με την πλίνθο αρχαϊκών κούρων που προστίθενται στα 65 τμήματα γλυπτών που έχουν βρεθεί έως τώρα, καθώς και δάκτυλο υπερφυσικού αγάλματος που πιθανότατα ανήκει στο λατρευτικό άγαλμα του ναού (480-490 π.Χ.).


πηγή: www.koinignomi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες