Αιγιαλοί και παραλίες ένα ακόμη «προϊόν» προς πώληση στην Ελλάδα ή πως παραχωρούμε με την σιωπή μας την χώρα.
Το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνιση του ένα ακόμη σχέδιο νόμου, που προωθεί την «ανάπτυξη» στην χώρα, το «σχέδιο νόμου για την οριοθέτηση διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από εκατοντάδες φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους, και χιλιάδες μεμονωμένα άτομα μέσω ηλεκτρονικών υπογραφών, σαν ολέθριο για την χώρα.
Στο νησί που τυχαίνει να κατοικούμε, μόνον ό πολιτιστικός σύλλογος Αρχίλοχος έχει υπογράψει καθώς και μεμονωμένα άτομα. Ο Δήμος, η τουριστική επιτροπή του δήμου, οι ξενοδόχοι, οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν έχουν ίσως πάρει είδηση, δεχόμενοι την καλύτερη εκδοχή, τι σχεδιάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών(!) για τα νησιά της χώρας αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες της χώρας και τις όχθες των λιμνών και των ποταμών.
Σε κείμενο τους οι Μαριλένα Ιατρίδου και Ελένη Πορτάλιου, Kαθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, γράφουν:
«Το σχέδιο νόμου καταργεί την απρόσκοπτη κοινωνική πρόσβαση στις περιοχές που αναφέρεται και οι οποίες αποτελούν δημόσια κτήση, δηλαδή κοινόχρηστα αγαθά, προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες. Καταργεί, δηλαδή, ένα τρόπο κοινωνικής συμβίωσης/συλλογικής αναψυχής, που έχει διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου και αφορά τα εκατομμύρια κατοίκων της χώρας.
Το σχέδιο νόμου παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο προς εκμετάλλευση ένα φυσικό και πολιτισμικό πόρο ανυπολόγιστης αξίας, καθώς αυτός φέρει ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει στη θεσμοθέτηση περιοχών ως εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Με την επιτρεπόμενη εντατική εκμετάλλευση, οι παράλιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες ζώνες πρόκειται ν’ αλλοιωθούν ως προς το φυσικό τους ανάγλυφο και να δομηθούν, οδηγώντας σε απρόσωπα και καταρρέοντα πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης, μαζικού, all inclusive, τουρισμού (Τυνησία, Ισπανία) και σε φούσκα ακινήτων, δηλαδή σε πληθωρισμό εγκαταστάσεων διαμονής και αναψυχής.
Το σχέδιο νόμου έχει συνταχθεί κατά παράβαση των άρθρων 24 και 5 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, όπως είναι η σύμβαση της Βαρκελώνης, η οποία ισχύει ανεξαρτήτως αν έχει κυρωθεί με νόμο, και απαγορεύει τη δόμηση εντός 100 μ. παράλιας ζώνης».
Θα περίμενε κάποιος σε περιοχές όπως τα νησιά της χώρας, αλλά ειδικότερα του Αιγαίου και ακόμη περισσότερο τα τουριστικά νησιά, όπως η Πάρος να έχουν σηκώσει μαύρες σημαίες στα λιμάνια τους, για την άλωση του κυριότερου προϊόντος που έχουν, τις μοναδικές ακτές της Μεσογείου κατά κοινή παραδοχή.
Ο Δήμος Πάρου εδώ και χρόνια έχει συστήσει τουριστική επιτροπή αποδεχόμενος ότι το κύριο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός προσπαθώντας να αναδείξει τα χαρακτηριστικά αυτά μέσω παρουσίας του δήμου σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, παρουσιάζοντας ιδανικά τοπία και παραλίες, ως «κράχτη», τελευταία δε η ιστοσελίδα του δήμου «ανοίγει» δείχνοντας τις παραλίες του νησιού.
Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα ξεχάσουμε γιατί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι οι ακτές και οι παραλίες της χώρας είναι προϊόν προς πώληση, ονομάζοντας την, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να διαστρέφει τις έννοιες, αξιοποίηση, αλλά χαρακτηρίζοντας τα τελείως παραπλανητικά, οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία του αιγιαλού.
Και ενώ έχουν μείνει πολύ λίγες μέρες για την ψήφιση του από την Βουλή σαν δήμος δεν έχουμε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ούτε καν το τελείως ανώδυνο να υπογράψουμε σαν δήμος την διαμαρτυρία στις πλατφόρμες avaaz.org, change.org, Facebook, σαν μέσο πίεσης στην κυβέρνηση και τους βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής που θα είναι πρόθυμοι να το ψηφίσουν.
Δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε ότι αυτοί που τόσο πρόθυμα ενήργησαν στο σταμάτημα της λειτουργίας του συντονιστικού των φορέων για την υγεία, επικαλούμενοι μαζί με τους ξενοδόχους του νησιού την τουριστική περίοδο, ότι δεν έχουν καταλάβει, ότι του χρόνου δεν θα μπορούν να επικαλεστούν ότι διαθέτουμε τις ωραιότερες ακτές στις Κυκλάδες, γιατί δεν θα έχουμε πρόσβαση σε αυτές αφού θα έχουν περάσει στην ιδιοκτησία ιδιωτικών συμφερόντων. Παραλιακά ξενοδοχεία θα μπορούν να περιφράξουν την ακτή μπροστά τους και να θέλουμε εισιτήριο για να μπούμε στην θάλασσα, θα μπορούν να λειτουργούν επιχειρήσεις πάνω στην άμμο και μέσα στην θάλασσα, μεγάλα συγκροτήματα θα μπορούν να μπαζώσουν 5 τετραγωνικά, ανά κλίνη, την θάλασσα. Θα νομιμοποιηθούν δηλαδή οι αυθαιρεσίες επιχειρήσεων που και σήμερα λειτουργούν και δεν θα μας πέφτει κανένας απολύτως λόγος για μπορούμε να τους σταματήσουμε γιατί θα είναι ΝΟΜΙΜΟΙ.
Σκεπτόμενοι δε έναν συνδυασμό όλων των άλλων που ήδη έχουν ψηφιστεί, δηλαδή το νέο πάρκο ανεμογεννητριών στην θέση ΚΟΡΑΚΑΣ - ΚΑΝΤΙΝΕΛΙΑ - ΣΜΥΡΙΓΛΙ - ΑΓΡΙΟΛΟΥΚΑ / ΠΑΡΟΥ, την επιχειρούμενη πώληση των τριών περιοχών Αλυκή, Πίσω Αλυκή και Λίμνη της Σάντα Μαρίας, από το ΤΑΙΠΕΔ, ακόμα την πώληση της τεμαχισμένης ΔΕΗ, που θα εκτινάξει τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα διαφημίζουν του χρόνου ο Δήμος αλλά και οι μεμονωμένοι ξενοδόχοι, όταν οι ακτές δεν θα είναι προσβάσιμες από όλους, στα βουνά θα γυρίζουν οι 16 τεράστιες ανεμογεννήτριες και τρεις περιοχές, που παρεμπιπτόντως είναι χαρακτηρισμένες σαν υδροβιότοποι και η λίμνη της Σάντα Μαρίας είναι σε περιοχή οριοθετημένη σαν Natura, όταν οι αγοραστές θα κτίζουν με ειδικούς όρους δόμησης, αλλοιώνοντας κατ’ αρχήν τις περιοχές που πωλούνται αλλά και καταστρέφοντας οικονομικά τις γύρω επιχειρήσεις στην συνέχεια.
Ας μην κοιτάνε κοντόφθαλμα, ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι, και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αδιαφορώντας για τα διάφορα νομοσχέδια που περνούν με αυτές τις συμπυκνωμένες διαδικασίες, νομίζοντας ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις κομματικές τους παρατάξεις, γιατί προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες τους στους πολίτες, αυτοί που πρόσφατα εξελέγησαν και στην συμπολίτευση και στην μείζονα αντιπολίτευση, αφαιρώντας, με την συναίνεση τους και την σιωπή τους, ότι πιο πολύτιμο διαθέτει το νησί την φύση του και τον χαρακτήρα του.
Θα περιμένουμε λοιπόν να πουλήσουν ότι πατούμε και ότι αναπνέουμε ή θα ξεσηκωθούμε διεκδικώντας τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα μας, την ελεύθερη πρόσβαση μας στις ακτές και κυριότητα του κράτους των ακτών, των χαρακτηρισμένων από το ίδιο το κράτος περιοχών Natura και υδροβιότοπων, το δικαίωμα μας στην ίδια τιμή για παροχή ηλεκτρισμού με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και την διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού χωρίς τις 16 ανεμογεννήτριες του κάθε «επενδυτή», επιχορηγούμενου με 7,5 εκατομμύρια από το κράτος.
Καλούμε τους πολίτες του νησιού και την Δημοτική Αρχή να απαιτήσουν το σταμάτημα όλων αυτών των μεγαλεπήβολων σχεδίων που δήθεν θα σώσουν τη χώρα από την «χρεοκοπία» και καταστρέφουν το νησί της Πάρου και κυριολεκτικά καταδικάζουν τους παριανούς σε πραγματική χρεοκοπία.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες