Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Ιουνίου, πολλές πόλεις της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα Καράκας, βυθίστηκαν στο σκοτάδι και έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι τα ξημερώματα της επομένης, με την εθνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec να μην απαντά στα τηλεφωνήματα όσων ζητούσαν να πληροφορηθούν τι συμβαίνει.
Την επομένη, ο υπουργός Ηλεκτροδότησης Τζέσε Σακόν δήλωσε ότι η βλάβη σημειώθηκε στην πολιτεία Αράγουα και επηρέασε το Καράκας και στη συνέχεια τις πολιτείες Μιράντα, Καραμπόμπο, Φαλκόν και την περιοχή των Άνδεων.
Στο Καράκας η διακοπή του ρεύματος διήρκησε περίπου τρεις ώρες με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συρμοί του μετρό και πολλοί άνθρωποι να μείνουν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια κάτω από τη γη.
Η βλάβη σημειώθηκε την ώρα που ο Μαδούρο μιλούσε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια της μετάδοσης μιας τελετής για την απονομή των εθνικών βραβείων δημοσιογραφίας.
Οπότε, καταλαβαίνετε τι συνέβη.
Όταν η βλάβη αποκαταστάθηκε, ο Μαδούρο εκφώνησε διάγγελμα, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «περίεργο».
Και πρόσθεσε:
«Θα το ερευνήσουμε σε βάθος και αντικειμενικά (…) Οι αιτίες θα γίνουν γνωστές γιατί, να είστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχουν λόγοι (για τη διακοπή) που να συνδέονται με την ίδια την υπηρεσία. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση από παροχή (…) δεν ήταν ώρα αιχμής».
Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η Βενεζουέλα βυθιζόταν στο σκοτάδι.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2013 μια μεγάλη βλάβη στην κεντροδυτική Βενεζουέλα είχε βυθίσει στο σκοτάδι το 70% της χώρας για περίπου τέσσερις ώρες.
Και στη χώρα είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Πιθανόν να το γνώριζε και ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, όταν λίγες μέρες νωρίτερα συναντιόταν με τον κ. Τσίπρα, που τη Βενεζουέλα την έχει ως πρότυπό του από πάσης απόψεως - ίσως και από πλευράς… ηλεκτροδότησης!
Διαφορετικά γιατί θα συμφωνούσαν να εντείνουν τις επαφές τους, αλλά και να προωθήσουν τις μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών για το επόμενο διάστημα;
Είναι βέβαιο ότι ο λαός της Βενεζουέλας την χρειάζεται την αλληλεγγύη, όταν κάθε τόσο μένει στο σκοτάδι.
Και κυρίως όταν ο ηγέτης του αποδίδει κάθε ανικανότητα σε συνωμοσίες εναντίον του, ενώ δηλώνει πως βλέπει οράματα, με τον αποθανόντα προκάτοχό του Τσάβες να εμφανίζεται ως εικόνισμα, πότε στα βουνά γύρω από το Καράκας, πότε σε τοίχους εργοταξίων και σε σήραγγες του μετρό και πότε ως… μικρό πουλί - οπότε ο Μαδούρο… κελαηδάει στις ομιλίες του, για να υπενθυμίσει την διαρκή παρουσία του νεκρού ηγέτη.
«Μου σηκώνονται οι τρίχες από τα μαλλιά μου και μόνο που σας μιλάω για αυτό», είχε πει τον Νοέμβριο του 2013, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και κρατώντας μια φωτογραφία όπου φαίνεται στον λευκό τοίχο να υπάρχουν σημάδια που μοιάζουν με μάτια και μύτη.
«Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Αυτό το βλέμμα είναι το βλέμμα της πατρίδας που βρίσκεται παντού γύρω μας, ακόμη και σε ανεξήγητα φαινόμενα», είπε μελοδραματικά. Και συνέχισε:
«Ακριβώς όπως εμφανίστηκε, έτσι εξαφανίστηκε. Αυτό που λέτε είναι σωστό, ο Τσάβες είναι παντού, εμείς είμαστε ο Τσάβες, εσείς είστε ο Τσάβες».
Ο Τσάβες… ζει, λοιπόν - ίσως και να… κόβει και το ρεύμα!
Και καλά να ζει στη Βενεζουέλα.
Εδώ ζει και στην Ελλάδα - και μάλιστα στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προτάθηκε (και έγινε αποδεκτό) να το κάνουν όπως ο Τσάβες, δηλαδή «να οργανωθεί η πολιτική συμμαχία από τα κάτω»!
Το μόνο που απομένει, είναι να εκτοξευθεί και η γνωστή απειλή περί της… κατάρας της Μακαραπάνα.
Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2013, ο Μαδούρο είχε προειδοποιήσει ότι η κατάρα της Μακαραπάνα θα έπεφτε πάνω σε όσους δεν τον ψήφιζαν στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Τσάβες (στην κηδεία του οποίου είχε σπεύσει ο κ. Τσίπρας).
Η κατάρα έχει τις ρίζες της στη Μάχη της Μακαραπάνα που έλαβε χώρα τον 16ο αιώνα όταν οι ισπανοί στρατιώτες σφάγιασαν τις δυνάμεις των ινδιάνων.
«Εάν νικήσει η μπουρζουαζία θα ιδιωτικοποιήσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, θα πάρουν τη γη από τους Ινδιάνους και η κατάρα της Μακαραπάνα θα πέσει επάνω σας», είχε πει ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στης πολιτεία Αμαζόνας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Βενεζουελανοί τον ψήφισαν και έκτοτε δεν έχουν σηκώσει κεφάλι:
Ξύλο, πλαστικές σφαίρες, βίαια επεισόδια και ο πληθωρισμός στο 60,9% τον περασμένο Μάιο, γεγονός που από τον Μαδούρο αποδόθηκε όχι στην Κατάρα της Μακαραπάνα, αλλά στις… διαδηλώσεις!
Ο πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση τις μεταφορές κατά 10,1%,σε αύξηση 6,9% τις τιμές στα εστιατόρια και στις υπηρεσίες ξενοδοχείων, ενώ το κόστος αγοράς τροφίμων και ποτών αυξήθηκε κατά 6,4%.
Σημειώστε ότι ο Μαδούρο δεν είχε δώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό και αυτά δόθηκαν μία ώρα μετά το τέλος του παιχνιδιού που άνοιξε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας – για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, ώστε η ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα να καλύψει τη ζοφερή πραγματικότητα.
Αλλά και πάλι είπε ότι για τον πληθωρισμό φταίει ο οικονομικός πόλεμος που έχουν κηρύξει εναντίον του οι εντός και εκτός συνόρων αντίπαλοί του, προκειμένου να τον εκδιώξουν από την εξουσία.
Δηλαδή, για την ακρίβεια φταίνε αυτοί που υποκινούν τις διαδηλώσεις – ενώ οι διαδηλώσεις προκαλούνται από τον πληθωρισμό.
Και για τις διακοπές του ρεύματος φταίνε οι συνωμότες που θέλουν να εμποδίσουν την μετάδοση των ομιλιών του Μαδούρο από την τηλεόραση!
Φανταστείτε να επρόκειτο να αποκτήσει και η Βενεζουέλα… μικρή ΔΕΗ!
Η Κατάρα της Μακαραπάνα θα έβρισκε τη δικαίωσή της…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες