Πληροφορήθηκα από επαγγελματίες του νησιού, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου περιοδεύουν στα παραλιακά καταστήματα τα οποία χρησιμοποιούν χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, των οποίων μέχρι σήμερα η παραχώρηση και εκμετάλευση γινόταν από το Λιμενικό Ταμείο και ανακοινώνουν στους ιδιοκτήτες, ότι το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς καταργείται και ότι η παραχώρηση και η εκμετάλευση αυτών των χώρων θα γίνεται από τον Δήμο έως 31/5 και από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου από την 1/6 και μετά, η οποία και θα προεισπράτει το αντίτιμο της παραχώρησης.
- Οι υπηρεσίες του Δήμου ενεργούν βάσει της ΚΥΑ Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033 (ΦΕΚ 328 Β/13-2-2014) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ και η οποία ΚΥΑ βασίζεται στα αρθρα 2,13,15 και 31 του νόμου 2971/2001 "περί αιγιαλού και παραλίας", χωρίς όμως να καταργεί τον συγκεκριμένο νόμο.
- Το αρθρο 4 της παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει με σαφήνεια ότι "από την παραχώρηση εξαιρούνται οι χώροι των οποίων την διαχείριση και εκμετάλεύση έχουν άλλοι φορείς (λιμενικά ταμεία, οργανισμοί λιμένων κ.λπ.).
- Ο νόμος 2971/2001 καθορίζει ρητά τον αρμόδιο φορέα για την εκμετάλευση και διαχείριση των χώρων που ανήκουν σε ζώνες λιμένα, σε χερσαία ζώνη και σε εξομοιούμενους χώρους στα αρθρα 18,19,20,21, και 22.
- Στην Πάρο μέχρι σήμερα δεν έχει χαραχθεί χερσαία ζώνη, ευθύνη του φορέα, παρά μόνο έχουν καθοριστεί εξομοιούμενοι χώροι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα περιφέρειας στις περιοχές Παροικιάς, Νάουσας, Πίσω Λιβάδι, Πούντα, Αλυκή, Όρμος αγκαιριάς, Αμπελά, Λιμάνι Αντιπάρου και όρμο σπηλαίου Αντιπάρου.
- Η απόφαση 10201/3/9/1998 του γενικού γραμματέα της περιφέρειας εξεδόθη βάση του 366/5-8-98 πρακτικού της τότε Λιμενικής επιτροπής Κυκλάδων και ουδέποτε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και γι' αυτό το λόγο έγινε αιτία αμφισβήτησης απ' πολλούς η ισχύς της και η νομιμότητά της.Παρ' όλα αυτά όμως από το 2003 που ιδρύθηκε το Λιμενικό Ταμείο κανένας δεν έθεσε θέμα αναρμοδιότητας του στους χώρους αυτούς, στους οποίους και εκτελέστηκαν πολλά έργα εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του ταμείου.
- Σήμερα δεν γνωρίζω για ποιό λόγο και από που ορμόμενοι ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο εγείρουν θέμα αμφισβήτησης με το αιτιολογικό της μη δημοσίευσης της απόφασης και γίνονται η αιτία η Πάρος να στερείθεί στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
- Επειδή το θέμα με είχε απασχολήσει στο παρελθόν όταν ασκούσα την διοίκηση της Λιμενικής Αρχής Πάρου, είχα φροντίσει ώστε να γίνει σχετικό ερώτημα για το θέμα στο αρμόδιο κατά τον νόμο όργανο ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, το οποίο αν και καθυστερημένα εξέδωσε την αριθμ, 104/2013 γνωμοδότηση, η οποία έγινε δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος με την σειρά του την κοινοποίησε για εφαρμογή σε όλες της κτηματικές υπηρεσίες της χώρας.
- Η γνωμοδότηση ξεκαθαρίζει με απόλυτη σαφήνεια μη επιδεχόμενη ουδεμία αμφισβήτηση ότι, "όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για καθορισμό χερσαίας ζώνης και εξομοιούμενων χώρων και δεν έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, είναι απολύτως νόμιμες και ισχύουν κανονικά".
- Αυτό σημαίνει ότι το Λιμενικό Ταμείο Πάρου συνεχίζει να διαχειρίζεται και να παραχωρεί τους χώρους που είχε χωρίς να επηρεάζεται από την εκδοθείσα ΚΥΑ.Είναι τόσο απλό αλλά μάλλον δύσκολο να το σκεφθεί κανείς.
- Είναι άξιο απορίας πως οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε μια τέτοια ενέργεια η οποία θα έχει αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έσοδα του Λιμενικού Ταμείου που ανήκουν στους Παριανούς να παραχωρούνται με τόση ευκολία στην Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου καθώς επίσης πως το Διοικητικό συμβούλιο του ταμείου πήρε τέτοια απόφαση (εαν έχει πάρει και δεν είναι πρωτοβουλία του προέδρου) χωρίς προηγουμένως να έχει ερευνήσει νομικά το θέμα.
- Η παραχώρηση εσόδων και η μη διασφάλιση των συμφερόντων του φορέα αποτελεί ποινικά αξιολογήσιμη πράξη είτε αυτή έχει γίνει συνηδειτά είτε εχει γίνει από άγνοια.
- Είμαι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή κάθε συμπληρωματικής πληροφορίας για το θέμα και χορήγηση εγγράφων και νομολογίας για την στήριξή του.
- Ο δήμος Πάρου υποχρεούται άμεσα να ενημερώσει τους επαγγελματίες του νησιού ώστε να μην σπεύσουν στην Σύρο για τις παραχωρήσεις και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.
- Οι μόνοι χώροι οι οποίοι μπορούν να μην θεωρηθούν εξομοιούμενοι είναι α) ο χερσαίος χώρος του τουριστικού καταφυγίου της Νάουσας, επειδή αυτό κατασκευάσθηκε μετά την χάραξη και ο χώρος δεν είχε τότε χαρακτηριστεί εξομοιούμενος και β) το παραλιακό μέτωπο της Παροικιάς από τη αφετηρία ΚΤΕΛ έως την Ζωοδόχο Πηγή, διότι αυτός ο χώρος δεν καλύπτει τις προυποθέσεις του ν.δ 444/1970, αλλά εντάχθηκε το 1998 από την τότε Λιμενική Επιτροπή ως εξομοιούμενος επειδή είχαν εκτελεστεί στην προκυμαία Λιμενικές εργασίες (εναπόθεση προστατευτικών βράχων). Στους χώρους αυτούς η παραχώρηση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ και η αστυνόμευση και τροχαία κίνηση ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία.
Ηλίας Κουντρομιχάλης,
πρώην Λιμενάρχης Πάρου
Βλέπω ότι ο λιμενάρχης το έχει ψάξει το θέμα και εαν είναι έτσι έχει δίκιο, τότε αυτοί στο Λιμενικό ταμείο θέλουν κρέμασμα.Δεν φτάνει που δεν έκαναν τόσα χρόνια τίποτα τώρα δίνουν και τα έσοδα λες και είναι του πατέρα τους περιουσία.Καλά δεν υπήρχε ένας χριστιανος που να τα ξέρει αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον ηλία , αχρηστοι ολοι τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν βιαστείτε να πείτε περισσότερα, κάντε μια "δεύτερη ανάγνωση"της επιστολής. Όχι ότι μπορεί να μην είναι έτσι όπως αναφέρονται -αυτό δεν το ξέρω-, αλλά η χρονική συγκυρία και το όψιμο ενδιαφέρον;;;;;;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΥΤΟ Ο ΓΑΒΑΛΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ;
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.
Γιατί δεν τα έλεγε προεκλογικά? Αλλιώς τα περίμενε κ αυτός κ αλλιώς του βγήκανε. Αχ βρε Ηλία αφού δε το έχεις γιατί το λιβανίζεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά είσαστε σοβαροί; σημασία έχει αν αυτά που γράφει είναι σωστά και εσας σας νοιάζει πότε τα έγραψε; η εμπάθεια πάνω από το συμφέρον του νησιου...συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά ρε παιδιά τι ισχύει; αυτά που γράφει ο πρώην λιμενάρχης ή αυτά που κάνει το λιμενικό ταμείο;αυτό πρέπει να ψάξουμε και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τονε κι ας άργησε (;) Από το 2005 και για περίπου 5 χρόνια μετείχε ex officio στα ΔΣ του ΔΛΤ πότε και πως ακριβώς ΄φρόντισε' για την γνωμοδότηση του ΝΣΚ ; Και ένα άλλο γενικό ερώτημα, γιατί μετά το γνωστό σκάνδαλο του 06-2007 τα ΔΣ του ΔΛΤ δεν άσκησαν το δικαίωμα της πολιτικής αγωγής για την όποια τυχόν ζημία έχει υποστεί ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλοι το γνωριζαν αλλα οι φελοι επιβιωνουν
ΑπάντησηΔιαγραφή