Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» μηνός Μαρτίου, για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έκανε την εξής δήλωση:
«Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η μάχη για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει πλέον αποτελέσματα. Αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα.
Έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, στο υπουργείο Εργασίας έχουμε επιστρατεύσει το σύνολο των δυνάμεων μας. Με οργανωμένο σχεδιασμό, έμπειρα και ικανά στελέχη, εξελιγμένα πληροφοριακά εργαλεία.
Κυρίως, όμως, με την επίδειξη σταθερής και πρωτόγνωρης πολιτικής βούλησης, καθώς δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014, ελέγχθηκαν 11.023 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 71.750 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.338. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 13.807.817 ευρώ.
Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Μάρτιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους προσέγγισε το 23,61%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,50% τον Μάρτιο του 2013.
Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052.2012 έως σήμερα, επιβάλλαμε επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.556.500 ευρώ, αλλά και ποινή διακοπής λειτουργίας έως και τρεις μήνες σε 74 επιχειρήσεις.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής στην οποία έχει μπει το υπουργείο Εργασίας με την ανάπτυξη σύγχρονων πληροφοριακών υποδομών, όπως το καινοτόμο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και την ηλεκτρονική διασύνδεση της Επιθεώρησης Εργασίας με το ΙΚΑ, μειώνουμε συνεχώς τα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Παράδειγμα, πρόσφατα καταργήσαμε έναν ακόμη απαρχαιωμένο θεσμό διοικητικού ελέγχου - το λεγόμενο «πορτοκαλί βιβλίο» - ενώ διευρύναμε τις αρμοδιότητες της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ για τον έλεγχο και της αδήλωτης εργασίας.
Έτσι, μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της σωρευτικής περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών. Ενόψει, μάλιστα, της θερινής τουριστικής περιόδου θα διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες -σε συνάντηση εργασίας με την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ- επικαιροποιημένο πρόγραμμα ελέγχων, ώστε ενισχυμένα μικτά κλιμάκια των παραπάνω υπηρεσιών να «οργώσουν» κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.
Γιατί, όπως και σε άλλες πτυχές του δημόσιου βίου στη χώρα μας, έτσι και στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έχει τελειώσει οριστικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες