Pages

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Δεν θα αποδίδει ΦΠΑ όποιος δεν τον εισπράττει




Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. Εξορθολογίζεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα με νομοσχέδιο που εξήγγειλλε ο Πρωθυπουργός και προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ.
Τέλος στον παραλογισμό του ελληνικού φορολογικού συστήματος με τον οποίο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να αποδώσουν μέσα σε είκοσι ημέρες τον ΦΠΑ τιμολογίων, τα οποία μπορεί να εξοφλούνταν έξι μήνες ή ακόμη και δύο χρόνια αργότερα, βάζει η κυβέρνηση.

Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα σβήσει τα φοροπρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υποστεί τον βερεσέ του Δημοσίου και με τη σειρά τους δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ που τους αναλογούσε, ενώ έως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα έχει ξεχρεώσει 2,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.
Με το νέο σύστημα, το οποίο παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ σε πρώτη φάση και έως 2 εκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια δεν θα έχουν υποχρέωση να αποδώσουν τον ΦΠΑ αν νωρίτερα δεν τον έχουν εισπράξει, είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο χρωστά σήμερα συνολικά 4,7 δισ. ευρώ θα πάρουν βαθιά ανάσα ρευστότητας. «Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός έπειτα από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οποία μετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης, Χάρης Θεοχάρης, Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας, κάνοντας λόγο για μια «αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση που την υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας και τώρα την κάνει πράξη».
Οι εξαγγελίες Σαμαρά έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς της αγοράς.
Η δυνατότητα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση του σχετικού τιμολογίου ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία), προβλέπεται από κοινοτική Οδηγία η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο και θα εξειδικευθεί με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός Απριλίου στη Βουλή.
Το νέο σύστημα σχεδιάζεται να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή από το φθινόπωρο και θα προβλέπει:
1. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ αρχικά (2 εκατ. ευρώ έπειτα από διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ) θα έχουν τη δυνατότητα να αναβάλλουν την καταβολή ΦΠΑ που χρεώνουν μέχρι τη στιγμή που θα πληρωθούν από τον πελάτη τους, είτε αυτός είναι το Δημόσιο είτε ιδιώτης.
2. Η ένταξη στο συγκεκριμένο σύστημα είναι οικειοθελής. Οσοι επιλέξουν την αναβολή καταβολής ΦΠΑ έως την πληρωμή του τιμολογίου είναι σαφές ότι δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε έκπτωση του συγκεκριμένου ποσού ΦΠΑ για τις αγορές τους. Με τον τρόπο αυτόν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έκανε και τη σχετική εισήγηση, εκτιμά ότι δημιουργείται και ένα ανάχωμα σε εικονικά τιμολόγια καθώς δεν θα μπορεί να εκπέσει ο ΦΠΑ μέχρι να πληρωθεί το τιμολόγιο.
3. Οσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να υιοθετήσουν το νέο αυτό προαιρετικό σύστημα θα πρέπει να το διατηρήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Οσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτό και το εγκαταλείψουν έπειτα από έναν χρόνο δεν θα μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στο σύστημα πριν παρέλθουν τρία χρόνια.
4. Οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.
5. Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής καθώς και τον τρόπο πληρωμής.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης, το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα οι ενδοκοινοτικές εξαγορές.
Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι εκτός από την απελευθέρωση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει αποσυμφόρηση δικαστηρίων από φορολογικές υποθέσεις αλλά και ουσιαστική αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας.
Το κράτος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «θα πάψει να ταλαιπωρεί τον πολίτη για δικές του αμαρτίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες