Pages

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Βασίλης Σιέττος: «Θεωρώ τον εαυτό μου Κυκλαδίτη»




Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» του νέου υπαρχηγού Β΄ του Λιμενικού Σώματος Β. Σιέττου ο οποίος διετέλεσε Λιμενάρχης Πάρου, Σύρου και Περιφερειακός Διευθυντής Κυκλάδων - Σάμου

Υπαρχηγός Β΄ του Λιμενικού Σώματος αναδείχθηκε ο Υποναύαρχος, Βασίλειος Σιέττος μετά από τις πρόσφατες κρίσεις που συντελέστηκαν από τους αρμόδιους του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που άφησε έντονα το στίγμα του στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς, διετέλεσε Λιμενάρχης Σύρου και Πάρου, ενώ ακόμη, υπηρέτησε το Λιμενικό Σώμα και από τη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή για τις Κυκλάδες και τη Σάμο.
Η «Κοινή Γνώμη» επικοινώνησε με τον κ. Σιέττο και παρουσιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος, στο πλαίσιο της οποίας μιλά για την πορεία του έως σήμερα, για τη δύσκολη εποχή που διανύει το Λιμενικό Σώμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και για τις έντονες μνήμες που έχει καταγράψει από την παρουσία του στον κυκλαδίτικο χώρο, ευχαριστώντας παράλληλα τους συναδέλφους του όλα αυτά τα χρόνια, για τους οποίους υπογραμμίζει πως διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξή του στη σημερινή θέση που κατέχει.
Υπενθυμίζεται ότι, ο ίδιος διετέλεσε Υπολιμενάρχης και Λιμενάρχης στην Πάρο από τον Μάιο του 1987 έως και τον Σεπτέμβριο του 1998, ενώ στη Σύρο από τον Σεπτέμβριο του 2001 έως και το τέλος Νοεμβρίου του 2005 Λιμενάρχης και στη συνέχεια Περιφερειακός Διευθυντής από αρχές Μαΐου του 2011 έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012.

- Μετά τις πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αναδειχθήκατε νέος υπαρχηγός. Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας και ποιες οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνετε;
«Αναλαμβάνω και κατανοώ τη δύσκολη αποστολή και το ρόλο που μου ανατίθεται. Έχω πίστη στις δυνατότητές μου, πίστη στον Θεό και πίστη στους ανθρώπους - συναδέλφους μου οι οποίοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποστολή μου. Αναφορικά με τα καθήκοντα, να πω ότι δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί γιατί σε κάθε περίπτωση εκδίδεται υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται οι αρμοδιότητες του Α’ και του Β’ υπαρχηγού. Στην παρούσα χρονική περίοδο ισχύουν τα προηγούμενα δεδομένα. Κλαδάρχης του κλάδου Α Επιχειρήσεων, του κλάδου Δ Ασφαλείας, του κλάδου Ε της Λιμενικής Αστυνομίας και κάποια τμήματα των Οικονομικών υπηρεσιών. Ξαναλέω όμως πως προς το παρόν δεν γνωρίζω εάν και κατά πόσον αυτές οι αρμοδιότητες θα ανανεωθούν ή θα τροποποιηθούν».

- Εν μέσω οικονομικής κρίσης το Λιμενικό Σώμα έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια και δυσκολίες στην πορεία του. Πώς θα αντεπεξέλθει;
«Είναι γεγονός πως η χρονική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή ούτε για το Λιμενικό Σώμα. Πλην όμως, διαχρονικά έχει καταδειχθεί και αποδειχθεί στην πράξη ότι και μέσα από τη χειρότερη δυνατή συγκυρία και η Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα καταφέρνουν και στέκονται στα πόδια τους και στο τέλος επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρώ ως δεδομένο -και αυτός είναι ο στόχος μας- πως, μέσα από τη δυσμενή συγκυρία θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι και θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση τα ξεπερνούμε. Γι αυτό διαχρονικά το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό. Όλο αυτό βεβαίως επιτυγχάνεται χάρη στην αυταπάρνηση, στην αυτοθυσία και στον ιδιαίτερο επαγγελματισμό των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ξεπερνούν τα όποια προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά ακόμη και οικονομικά και αντιπαραθέτουν δύναμη θέλησης, προσπάθεια και άριστο δυνατό αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούσα και τους ευχαριστώ πάντα γιατί από όποιο πόστο κι αν πέρασα, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έτυχα της αμέριστης συμπαράστασής τους και κατάφερα να αναδειχθώ και μέσω της δουλειάς εκείνων».

- Είχατε διατελέσει Λιμενάρχης στη Σύρο, την Πάρο και διοικητής για το νομό Κυκλάδων στο Λιμενικό Σώμα πριν κάποια χρόνια. Τι διατηρείτε ζωντανό στη μνήμη σας από την παρουσία σας στα νησιά;
«Θεωρώ τύχη και ιδιαίτερη τιμή για εμένα ότι η καριέρα μου ως αξιωματικός στο Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε από τις Κυκλάδες και ειδικότερα στην Πάρο που διετέλεσα και υπολιμενάρχης και Λιμενάρχης και στη συνέχεια για τέσσερα χρόνια Λιμενάρχης στη Σύρο και παράλληλα επανήλθα στις Κυκλάδες με την ιδιότητα του Περιφερειακού Διοικητή. Τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στις Κυκλάδες και στη Σύρο είναι εκείνα που μου έφερναν και μου φέρνουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Ήταν πλήρη από πλευράς εμπειριών και παραγωγής έργου, όσο και από πλευράς διαβίωσης και συνθηκών εργασίας. Τα ομορφότερα διαστήματα ήταν το πέρασμά μου από τις Κυκλάδες. Ευχαριστώ και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε Πάρο και Σύρο, όσο και τις Αρχές των δύο νησιών και την Περιφέρεια και τέως Νομαρχία όπου υπήρξαν ανθρώπινες σχέσεις και επαφές και δημιουργήθηκαν διαχρονικές φιλίες. Θεωρώ τον εαυτό μου Κυκλαδίτη».

- Γνωρίζετε καλά τις Κυκλάδες και τη Σύρο. Συμβουλευτικά κρίνετε ότι θα έπρεπε να προσεχθεί κάτι ιδιαίτερα, όσον αφορά σε κάποιο "πεδίο" του Λιμενικού Σώματος;
«Θεωρώ ότι η Σύρος διαχρονικά είναι από τις υπηρεσίες εκείνες που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως και ευνοημένες. Τόσο από την πλευρά του προσωπικού γιατί είχαν μεγάλο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων, όσο και από πλευράς πόρων -μέσων- εξοπλισμού. Η Σύρος είχε και έχει και ποσοτική και ποιοτική κάλυψη σε ικανοποιητικό βαθμό, ζηλευτό μάλιστα, αν θα μπορούσα να το πω από άλλες αρχές τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στην Ελλάδα».

- Το μήνυμά σας προς τους υφισταμένους σας και ειδικότερα προς τα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων και προς εκείνα στα οποία υπηρετήσατε ποιο είναι; Η σκέψη πως μπορεί να υπάρχει ένας άνθρωπος σε υψηλή θέση και άρα, να έχουν καλύτερη ανταπόκριση στα αιτήματά τους έχει βάση;
«Δεν χρειάζεται κάποιο ξεχωριστό μήνυμα. Ούτε το γεγονός πως κατέχω ένα συγκεκριμένο πόστο την παρούσα χρονική περίοδο σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι. Ο εκάστοτε θεσμός, ανεξαρτήτως εάν είχε ή δεν είχε επαφή με το όποιο σημείο της Ελλάδος, οφείλει και πρέπει να στέρξει πάνω στους συναδέλφους. Πράγμα το οποίο γινόταν, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται. Το μόνο που ζητώ εγώ από τους συναδέλφους μου, όχι μόνο εδώ αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι να εξακολουθήσουν να έχουν ψηλά το κεφάλι, να έχουν υψηλό φρόνημα και ψηλά το ηθικό και να γνωρίζουν ότι μέσα από την κρίση γινόμαστε πιο δυνατοί αποδεδειγμένα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εκείνοι οι οποίοι και πρέπει να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση και να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Της ΑΝΝΑΣ - ΤΕΡΕΖΑΣ ΔΑΛΜΥΡΑ
πηγή: εφημερίδα «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες