Pages

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

25η Μαρτίου και μπακαλιάρος

Την 25η Μαρτίου του 1821 ο Μητροπολίτης Πατρών, Γερμανός, κήρυξε την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Σήμερα η μέρα αυτή γιορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Η ημέρα της Ανεξαρτησίας συμπίπτει επίσης με τον θρησκευτικό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έτσι έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;...


Η πιο διαδεδομένη άποψη είναι γιατί η διπλή εορτή (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Επανάσταση του 1821) βρίσκεται μέσα στην μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, όπου η εκκλησία επιτρέπει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Οι 2 φόρες που γίνονται οι εξαιρέσεις της νηστείας είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Ο μπακαλιάρος ως εθιμοτυπικό φαγητό

Ο μπακαλιάρος θεωρείται το εθιμοτυπικό φαγητό για την 25η Μαρτίου. Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη πλούσια διατροφική του αξία ενώ μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του κύριου πιάτου.

Μετά την παρέλαση, η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι και τρώνε την πιο κλασική συνταγή μαγειρέματος για την συγκεκριμένη ημέρα, που είναι τηγανιτός με σκορδαλιά. Το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος προσφέρει στον οργανισμό μας αρκετά περιττά λιπαρά και θερμίδες λόγο της διαδικασίας του τηγανίσματος. Για την συγκεκριμένη ημέρα προτείνουμε μια παραλλαγή του κλασικού τηγανιτού μπακαλιάρου, με μια εύκολη συνταγή, για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά και επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Είναι μια εξίσου νόστιμη και γευστική συνταγή

Τα υλικά δένουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα που δίνουν είναι εξαιρετικό.

Πρόκειται για ένα υγιεινό πιάτο που αποτελείται από βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής: ελαιόλαδο, ψάρι, πατάτα, λαχανικά και μυρωδικά. Είναι μια ισορροπημένη συνταγή που δεν παρέχει πολλές θερμίδες και παράλληλα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (περίπου 5,5 γρ. συνολικά), φώσφορο και κάλιο. H περιεκτικότητα του πιάτου σε νάτριο (αλάτι) μειώνεται με το ξαρμύρισμα του ψαριού. Παράλληλα, η δράση του νατρίου στην αύξηση της πίεσης αντισταθμίζεται εν μέρει από το αυξημένο κάλιο της συνταγής (το κάλιο θεωρείται ευεργετικό για τη μείωση της πίεσης).

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Υλικά 4 άτομα:

• 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
• 4-5 πατάτες κομμένες ροδέλες
• 4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
• 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• 4 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
• μερικές ελιές (μαύρες ή πράσινες) κομμένες
• αλάτι - πιπέρι
• μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

1. Ξαρμυρίζουμε καλά το μπακαλιάρο, βάζοντάς τον σε νερό ένα τουλάχιστον 24ωρο. Κατά την διάρκεια της ημέρας αλλάζουμε το νερό τέσσερις-πέντε φορές.

2. Σε ένα ταψί αντικολλητικό στρώνουμε τις κομμένες πατάτες και πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το νερό, το κρασί, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.

3. Το ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκορπίζουμε επάνω τις κομμένες ελιές.

Αξία σε θερμίδες

• Θερμίδες ανά μερίδα: 290 kcal
• Σύνολο θερμίδων: 1.160 kcal

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες