Pages

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Άλεξ Ρόντος: Οι όμορφες καριέρες, όμορφα καίγονται (στα ναρκοπέδια)




Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα. Αφορμή, οι εξελίξεις περί την περίφημη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κ. Τζεβελέκου (που στεκόταν στη βιτρίνα της) και τον σχηματισμό ποινικής δικογραφίας σε βάρος έξι ακόμη ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο διαχρονικός «πρωτοσύμβουλος» του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της γνωστής ΥΔΑΣ, έβαζε την υπογραφή του, εγκρίνοντας τα ποσά που η συγκεκριμένη ΜΚΟ ενθυλάκωνε.

Μιλάμε για ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ύψους 9 εκ. ευρώ και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είναι αδύνατον να δεχθούμε πως οι εκατοντάδες ΜΚΟ είναι όλες «καθαρές» και μόνο η συγκεκριμένη έβλαψε το Δημόσιο.
Οι «νάρκες» δηλαδή σ’ αυτό το επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον πεδίο, είναι πολλές και η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας δείχνει να βρίσκεται ακόμη στην αρχή.
Βέβαια, αν τολμήσει κανείς να διερωτηθεί για ποιον λόγο έπρεπε Έλληνες να ασχοληθούν με τον καθαρισμό από τις νάρκες περιοχών του κόσμου που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, θα κινδυνέψει να κατηγορηθεί για… έλλειψη διεθνιστικού ανθρωπισμού.
Οπότε, νάτη η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τον Ιούλιο του 2011, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέδωσε πόρισμα, όπου αναφερόταν πως είχαν διατεθεί πάνω από 100 εκ. ευρώ σε ΜΚΟ και μιλούσε για «θολό και μη επαρκώς χαρτογραφημένο τοπίο δράσης και λειτουργίας».

Τα μπακαλοτέφτερα
Φυσικά, επρόκειτο για… ψίχουλα, καθώς το συγκεκριμένο ποσό βασιζόταν μόνο στα στοιχεία που είχαν αποσταλεί - δηλαδή μόνο σ’ αυτά που είχαν στείλει τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, διότι μόνο αυτά διατηρούσαν μητρώο των ΜΚΟ που χρηματοδοτούσαν, ενώ τα υπόλοιπα υπουργεία τα έγραφαν σε κάποια… μπακαλοτέφτερα!
Άρχισαν, λοιπόν, οι έρευνες, αλλά επρόκειτο για κυκεώνα: Πολλές οι «οργανώσεις», πολλά τα χρόνια «δράσης» τους, πολλά τα λεφτά και τα μπακαλοτέφτερα.
Η εισαγγελική παρέμβαση είχε προηγηθεί.
Πριν από τρία χρόνια ακριβώς (στις 16 Φεβρουαρίου 2011), ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου, είχε διατάξει έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν συσταθεί από το 1997 έως τότε.
Με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητούσε να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία και να εντοπιστούν όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελεγχθεί εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν.
Είχε τότε καταγγελθεί πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εισέπραξαν την περίοδο 2009-2010 περί τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκ. ευρώ!
Τον Δεκέμβριο του 2012 είχαμε και τις πρώτες κλήσεις σε απολογία 14 ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στην ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου», σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη και εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε επίσης λάβει το ποσό των 9,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να διοργανώνει… συμπόσια από τον Δούναβη ως την Αρκτική και τον Αμαζόνιο - ενώ αναβλήθηκαν τα συμπόσια στην Κασπία και στο Νείλο, με την δικαιολογία των ταραχών στην περιοχή, πλην όμως τα χρήματα εισπράχθηκαν κανονικά!
Ωστόσο, όπως είχε τότε ανακοινωθεί από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τον τραπεζικό λογαριασμό της συγκεκριμένης ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων και άλλα τέτοια… φιλανθρωπικά, ενώ είχε εντοπιστεί και τραπεζικός λογαριασμός σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, όπου είχαν πραγματοποιηθεί εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.
Όλα αυτά, στην περίοδο 2000 - 2010.
Και ακριβώς το 2010, από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς, προέκυψε ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις περίφημες ΜΚΟ - πολύ χρήμα και έργο μηδέν, είπαν.
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχουμε την εμπλοκή ενός προσώπου που δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας -αφού και ο στενός του φίλος Γ. Παπανδρέου επίσης δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας.
Ο εξ απορρήτων του κ. Παπανδρέου, που δεν έλειψε ποτέ από κανένα Συμπόσιο της Σύμης -και για ένα διάστημα ακουγόταν έντονα πως ήθελε και να πολιτευτεί στη Λακωνία- δεν σταμάτησε ποτέ να εισπράττει από τα κονδύλια του υπουργείου των Εξωτερικών.
Φυσικά, σε όλα αυτά (νάρκες και τα λοιπά) συνέβαλε και ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία:
Τη διετία 1999-2000, το υπουργείο των Εξωτερικών διέθεσε 8,5 εκ ευρώ, ενώ το 2002 μόνο στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια, δόθηκαν 5,5 εκ ευρώ.
Κι όταν, το 2006, η Ειδική Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ έκανε την έρευνά της, πέσαμε και πάλι από τα σύννεφα: Διαπιστώθηκε μεγάλο φαγοπότι, με ένα σωρό παρατυπίες, καθώς και ότι δεν είχε ζητηθεί ποτέ από τις πρεσβείες μας να πιστοποιούν την πορεία των έργων προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις.
Οπότε, υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έφθασε να συντηρεί περί τις 400 ΜΚΟ, ενώ άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν πάνω από 100.
Η κατάσταση, διαρκούσης της δικαστικής έρευνας, ήταν τόσο χαώδης, που τον Αύγουστο του 2012, ο Α. Σαμαράς έδωσε εντολή να παγώσουν όλες οι επιχορηγήσεις και αυτές να επανεξεταστούν από μηδενική βάση - στον προϋπολογισμό του 2012 είχε εγγραφεί για τις επιχορηγήσεις αυτές το ποσό των 175 εκ. ευρώ!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2013, η μέχρι τότε έρευνα είχε δείξει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην περίοδο 2002-2004, όταν υπουργός των Εξωτερικών ήταν ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του στις ΜΚΟ.

Ο «τροχονόμος»
«Τροχονόμος» των εκροών ήταν τότε ακριβώς ο Άλεξ Ρόντος, με την ιδιότητα του γ.γ. της ΥΔΑΣ.
Στα τέλη του 2012, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος έβαλε στη υπηρεσία ορκωτούς λογιστές και άρχισαν οι έλεγχοι.
Στο μεταξύ, ο Ρόντος συνέχισε τη διεθνή δράση του.
Κυκλοφορούσε στα Βαλκάνια πότε ως σύμβουλος κυβερνήσεων, πότε ως εκπρόσωπος ΜΚΟ, έκανε αναλύσεις για τη «Μεγάλη Αλβανία», ήταν ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια (με μέλη τους πρώην πρωθυπουργούς Αμάτο, Μπιλντ, Ντεάν, τον πρώην Πρόεδρο της Γερμανίας Βαϊτσέκερ, τον Τούρκο Ντερβίς, τον Αλβανό Μέτα, τον Σκοπιανό Γκλιγκόροφ).
Και πού είχαν καταλήξει συμφωνήσει; Μα στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, στην άρνηση αυτοδιάθεσης στους Σέρβους του Κοσσόβου, στη διατήρηση του χαρακτήρα προτεκτοράτων στα Δ. Βαλκάνια και στην άρον-άρον ένταξή τους στην ΕΕ.
Και κυρίως, μας είχαν ξεκαθαρίσει πως πρέπει να επιλυθούν άμεσα η διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ και τα σύνορα με Κόσσοβο!
Ο κ. Ρόντος, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, ανήκει και στους σκληρούς επικριτές του Ρώσου Προέδρου Πούτιν - ίσως επειδή αυτός βρήκε τη δύναμη να τα βάλει με τις ΜΚΟ.
Μάλιστα, όταν τον Μάιο του 2005 γιορτάστηκαν στη Μόσχα τα εξήντα χρόνια από το τέλος του πολέμου, η υπογραφή του (και μάλιστα με την ιδιότητα του πρώην πρέσβη) φιγουράριζε μεταξύ των εβδομήντα περίπου προσώπων, που συνυπέγραψαν κείμενο (το οποίο δημοσιεύθηκε σε ολοσέλιδη καταχώριση στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς) διαμαρτυρίας, με το επιχείρημα ότι στη Ρωσία υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας!
Κάθε άλλο παρά τυχαία, τρία χρόνια αργότερα θα βρούμε τον κ. Ρόντο σε θέση συμβούλου του Προέδρου της Γεωργίας και αντιπάλου του Πούτιν, Σαακασβίλι! Τον Μάιο του 2008, τρεις μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην περιοχή, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» άρθρο του υπό τον τίτλο «Με ποια πλευρά είμαστε;».
Εκείνη την περίοδο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατόρθωσε να εισπράξει πάνω από 1 εκ. ευρώ από τα κονδύλια που το υπουργείο των Εξωτερικών διέθεσε σε ΜΚΟ την περίοδο 2005-2009.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέρος των χρημάτων διατέθηκε στην Γεωργία, σύμβουλος την κυβέρνηση της οποίας ήταν ο κ. Ρόντος. (Ελεύθερος Τύπος, 9 Φεβρουαρίου 2010).
Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Άλεξ Ρόντος, αν και χωρίς κανένα θεσμικό αξίωμα, μετείχε της αποστολής που συνόδευε τον κ. Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επίσημες απαντήσεις που είχαν δοθεί επί του θέματος ήσαν μάλλον αμήχανες, καθώς ο μεν κυβερνητικός τότε εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δεν απάντησε τίποτε, ο δε υπουργός τότε Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μας είπε πως… «είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων»- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
Και επειδή κανείς δεν πάει χαμένος -και πάντως όχι ο Άλεξ Ρόντος- μόλις πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2013, πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της «Deutsche Welle», ότι τοποθετήθηκε ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Νότιο Σουδάν, «προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική επίλυση του προβλήματος»!
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Ρόντος βρίσκεται εντός ή εκτός συνόρων, αλλά αν τελικά ανευρεθεί και καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μάλλον θα χρειαστεί το Σουδάν να στερηθεί των υπηρεσιών του…
Οι όμορφες καριέρες, όμορφα καίγονται - για να θυμηθούμε και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες