Σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας λειτουργούν εκατοντάδες αυτοδιοικητικές εταιρείες. Οι εποπτεύουσες δημοτικές Αρχές αποφεύγουν να ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα και για την ύπαρξη των επιχειρήσεων. Φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Δήμαρχοι «κρύβουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, φοβούμενοι τη σωρεία των καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις και παράνομες μονιμοποιήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απογραφούν έως τα τέλη του έτους, έχουν απογραφεί μόλις 350.
Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι «άφαντες» δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν μη υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα.
Την ίδια στιγμή, περίπου 90 Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολή τους το υπ. Εσωτερικών ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο «αναρμόδιο» για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους. Έτσι, από τους εκτιμώμενους σε 12.700 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο γνωρίζει ποιους και για ποιες υπηρεσίες πληρώνει μόνο για 5.500… Οι υπόλοιποι περίπου 7.500 μοιάζουν δημοσιονομικών αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι οι δήμαρχοι «κρύβουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, φοβούμενοι τη σωρεία καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις, παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Καταγράφεται επίσης η τάση πολλοί δήμαρχοι να μεταφέρουν άρον άρον εργαζομένους από δημοτικές επιχειρήσεις δήμων προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενα λουκέτα.
Κομπίνες εκατομμυρίων για εσώρουχα και κηδείες
Δείτε κάποιες από τις επιχειρήσεις που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
Κοινωφελής επιχείρηση δήμου Νηλέως
Ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν ότι μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας, η επιχείρηση δημιούργησε ζημιές ύψους 378.000 ευρώ. Το καταστατικό της προέβλεπε από οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων μέχρι και την ίδρυση μουσείου δάσους.
Δημοτική επιχείρηση ίδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών
Επί χρόνια είχε στηθεί "πάρτι" διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Οι ελεγκτές αποκάλυψαν μια καλοστημένη κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα πλαστά τιμολόγια για συμβάσεις έργων που δεν έγιναν ποτέ, βρήκαν τιμολόγια αγοράς εσωρούχων ύψους 3.088 ευρώ.
Δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς
"Τρύπα" 2,5 εκατ.ευρώ αποκαλύφθηκε το 2012 για πληρωμές σε νεκροκομιστές χωρίς παραστατικά και κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά.
πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες