Pages

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Προς κατάργηση η ενιαία τιμή βιβλίου




Ποιές ακριβώς θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που ετοιμάζεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή; Θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους αναγνώστες και φτηνότερο βιβλίο ή θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της εκδοτικής παραγωγής και την αδυναμία των εκδοτών να υποστηρίξουν τα ποιοτικά προϊόντα τους;

Το θέμα απασχόλησε, στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός», τρεις συνομιλητές: τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον εκδότη Στέφανο Πατάκη. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, έλαβαν μέρος εκδότες, συγγραφείς, αλλά και βουλευτές από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Επίσης, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
«Πρόκειται για αδιανόητη κυβερνητική απόφαση» είπε ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και ιδιοκτήτης του «Ιανού» καλωσορίζοντας τους συνομιλητές. «Η ενιαία τιμή του βιβλίου ισχύει σε όλη την ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Τ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως οι υποδείξεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την απελευθέρωση των αγορών δεν αφορούν την ελληνική εκδοτική αγορά, αφού είναι, ήδη, απελευθερωμένη.
«Από το 1997, οπότε και καθιερώθηκε η ενιαία τιμή, οι πωλήσεις των βιβλίων δεν γνώρισαν την παραμικρή ανάκαμψη» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μανδραβέλης.
«Το βιβλίο πρέπει να πηγαίνει σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κυρίως στα μικρά, που μπορούν να το κρατήσουν για πολύ καιρό στα ράφια τους» παρατήρησε ο Στ. Πατάκης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες