Pages

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Χ. Κόκκινος: “Οι νησιώτες εγκαταλείπουν τις Θερμοπύλες”



Παρέμβαση Χαράλαμπου Κόκκινου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. "Υγεία, Παιδεία, Ακτοπλοΐα δεν πρέπει να εγκαταλείπονται" τονίζει στην επιστολή του.

Να εφαρμοστούν οι νησιωτικές πολιτικές και να μη μείνουν “γράμμα κενού περιεχομένου” ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι κάτοικοι στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ζητά μέσω επιστολής του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος.
Στη γραπτή παρέμβασή του, ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι οι νησιώτες υπάρχει κίνδυνος “να εγκαταλείψουν τις Θερμοπύλες που χρόνια τώρα υπερασπίζονταν” αφού οι δομές μία προς μία διαλύονται, καθιστώντας ολοένα και δυσκολότερη τη ζωή τους στο νησιώτικο χώρο.

Εκτοξεύεται η ανεργία, φεύγουν οι νέοι
Αφορμή για την παρούσα επιστολή του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Νέα εποχή για τα νησιά μας”, αποτέλεσε όπως εξηγεί η παρουσία του σε κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στα οποία αντανακλάται η αδιαφορία της κυβέρνησης, αφήνοντάς τα στο έλεός τους. Επισημαίνοντας εξ αρχής, ότι, “Οι νησιώτες μας αξίζουν περισσότερα”, ο κ. Κόκκινος, αναφέρεται αναλυτικά “στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν” τους δύο νομούς, ζητώντας “τη διαρκή συμπαράσταση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας”.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως, “Γνωρίζοντας την πολιτική σας ιστορία, την αγάπη σας για την πατρίδα και σεβόμενος τον θεσμικό σας ρόλο αισθάνομαι την ανάγκη τόσο εγώ όσο και τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού “Νέα εποχή για τα νησιά μας”, να επικοινωνήσω μαζί σας με την παρούσα επιστολή και να σας ενημερώσω για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους νησιώτες μας” καθώς “από το 2010 που οι μνημονιακές πολιτικές μπήκαν βίαια στη ζωή μας τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα”.
Τονίζοντας μάλιστα, ότι “Η ποιότητα της ζωή μας υποβαθμίζεται” θίγει το σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας και δη των νέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Το Νότιο Αιγαίο, από “ουραγός”, μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή στους θλιβερούς δείκτες ανεργίας” με αποτέλεσμα “Οι νέοι μας να φεύγουν μαζικά αναζητώντας αλλού την τύχη τους” και να αναγκάζονται “να εγκαταλείπουν τις “Θερμοπύλες” που χρόνια τώρα υπερασπίζονταν”.
Κάνοντας επιπλέον, μία σύντομη αναφορά και στην κρίση που έχει προκληθεί από την “αιφνιδιαστική
παύση” στη λειτουργία της “Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου”, ο κ. Κόκκινος εξηγεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων.

Σε αποδόμηση Υγεία και Παιδεία
Στο περιεχόμενο όσων έχει συμπεριλάβει στην επιστολή του, ο ίδιος περιγράφει και την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. “Κοινωνικά αγαθά όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και παρουσίας του κοινωνικού κράτους βρίσκονται σε κατάσταση αποδόμησης”, σχολιάζει κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας ακόμη ότι “στις περισσότερες μονάδες υγείας των νησιών μας απουσιάζει το στελεχιακό δυναμικό (ιατρικό και νοσηλευτικό)” ενώ “δυστυχώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2013-2014 για να στελεχωθούν στοιχειωδώς οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας”. Θίγει επιπρόσθετα και τα “λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου” για τις οποίες δηλώνει ότι, “πρέπει να στηριχθούν άμεσα για εκπαιδευτικούς και εθνικούς λόγους”.

Περικοπές χρηματοδότησης, κραχ στην ακτοπλοΐα
Κατηγορηματικός ως προς τη στάση της Πολιτείας και του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσιάζεται ο Χαράλαμπος Κόκκινος, σχετικά και με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών. Το πλήθος των εκπεφρασμένων -ποικιλοτρόπως- παραπόνων από την πλευρά των νησιωτικών κοινωνιών προς το αρμόδιο υπουργείο, δείχνει άλλωστε το μέγεθος του προβλήματος. “Οι περικοπές χρηματοδότησης στις επιδοτούμενες γραμμές οδηγούν στη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων” επισημαίνει παρακάτω, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως, αυτή η κατάσταση περιορίζει σταδιακά “τις
μετακινήσεις των νησιωτών”.

Να μπει τέλος στα προβλήματα
Ως συνέπεια των ανωτέρω, ο επικεφαλής της “Νέας Εποχής για τα Νησιά μας”, καταγράφει την εμφάνιση του αισθήματος της “ανασφάλειας και της απομόνωσης”. Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, εξηγεί ότι δεν μπορεί να παρατείνεται αυτή η κατάσταση, καθώς “οι νησιώτες θέλουν κοντά την Πολιτεία, να τους στηρίζει και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους” ώστε “να μειώνονται τα προβλήματά τους και όχι να αυξάνονται”.
“Μεταφέρω αυτές τις σκέψεις μέσω της επιστολής μου διότι θεωρώ ότι θα βρούνε ανταπόκριση και θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους σας. Στο ευαίσθητο εθνικά τομέα των νησιών μας του Αιγαίου είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι νησιωτικές πολιτικές και να μην παραμένουν “γράμμα κενού περιεχομένου”, σημειώνει καταλήγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες