«Έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο», είναι το θέμα σημερινού δελτίου τύπου του Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου - Αντιπάρου Κώστα Ν. Μπιζά. Αναλυτικά το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης αποφάσισε να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς Όρους για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο.
Στις 2 Ιανουαρίου είχα στείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και της είχα προτείνει τα παρακάτω:
α) να ζητήσετε από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των παραπάνω νησιών να σας καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχετικό θέμα ώστε να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή η οποία θα επιφέρει δυσβάσταχτες συνέπειες στα νησιά μας.
β) να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά μας.
γ) να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ανάκληση της απόφασης (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ0-Ε3Χ, α.π.172568 / 23.12.2013) μέχρι να ολοκληρωθεί και εγκριθεί η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατόπιν και μέχρι σήμερα ακολούθησαν σχετικές επιστολές:
α) Από την Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου στις 14.01.2014
β) Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πάρου στις 14.01.2014
γ) Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο στις 14.01.2014.
δ) Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη στις 21.01.2014 με την οποία ζητάει την ανάκληση της επίμαχης απόφασης ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Προσωπικά εκτιμώ, ότι οι παραπάνω επιστολές είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς το Υπουργείο και από τα Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων νησιών ώστε να αντιληφθούν οι Κύριοι του Υπουργείου ότι οφείλουν και έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους την βούληση των κατοίκων και των θεσμικών οργάνων των νησιών μας.
Με εκτίμηση
Κώστας Ν. Μπιζάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Ακολουθεί η επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη στις 21.01.2014:
Θέμα: Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο
κ. Υπουργέ,
Με την 172568/23.12.2013 απόφαση σας εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί Οροι για εννέα (9) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο.
Για τους συγκεκριμένους σταθμούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου με τεκμηριωμένη απόφαση του, που λήφθηκε στις 9/11/2011, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, στηριζόμενο αφενός στην επιστημονική διερεύνηση και τεχνικά στοιχεία των υπηρεσιών μας, τα οποία εμπεριέχονται στην απόφαση, αφετέρου στις αποφάσεις των αντίστοιχων Δήμων, που όλες είναι αρνητικές για τις εν λόγω εγκαταστάσεις.
Επισημαίνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε γενικά κατά των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντιθέτως ανέφερε ρητά την πεποίθηση του ότι το Αιολικό Δυναμικό των νησιών πρέπει να αξιοποιηθεί, εκτίμησε όμως, για τους λόγους που εκτίθενται στην απόφαση του, ότι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν προέκυπταν εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στο να επιτραπεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τους.
Στην συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο στην από 19/10/2013 συνεδρίαση του αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.
Παρά τα παραπάνω το ΥΠΕΚΑ με την προαναφερθείσα απόφαση προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων μη δίνοντας βάση στα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημων των νησιών αυτών, και μη αναμένοντας τα πορίσματα της επιστημονικής διερεύνησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η επιστημονική διερεύνηση του Πανεπιστημίου θα οχύρωνε και τις ίδιες τις επενδύσεις από προσφυγές φορέων και πολιτών, των οποίων οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν μέσω των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια αγνοήθηκαν χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση και προσπάθεια συναίνεσης.
Εκτιμώντας ότι με την απόφαση αυτή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού των νησιών δεν προάγεται αλλά οδηγείται σε περιπέτειες, που εντέλει και την ίδια την επενδυτική δραστηριότητα θα βλάψουν και τους σοβαρούς επενδυτές θα απομακρύνουν, παρακαλούμε για την ανάκληση της επίμαχης απόφασης ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και οι αρνητικές θέσεις των αυτοδιοικήσεων να εκλείψουν.
Ο Περιφερειάρχης
Ιωάννης Μαχαιρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες