Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 127 άνδρες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι άρχισαν να τρώνε καθημερινά ελαιόλαδο παρουσίασαν μέσα σε 2 χρόνια σημαντική αύξηση στα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.
Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που αποτελεί δείκτη της παραγωγής νέου οστικού ιστού.
Η πρωτεΐνη αυτή μετριέται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της θεραπείας της οστεοπόρωσης, διότι όταν αυτή είναι επιτυχής, τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης αυξάνονται. Εάν τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης δεν αυξηθούν, πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού» (JCEM) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doctor Josep Trueta, στην Τζιρόνα, προγενέστερες μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα είχαν δείξει πως το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης.
Η μελέτη τους έδειξε πως αυτό ισχύει και στους ανθρώπους.
πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες