Pages

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Σ. Κεδίκογλου: «Κάθε υπόνοια διαφθοράς θα ερευνάται μέχρι τέρμα»




Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Καλημέρα, κύριε υπουργέ. Καλή χρονιά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλή χρονιά, υγεία και δύναμη στους ακροατές μας, να βγάλουμε αυτή τη χρονιά, να είναι καλύτερη για όλους μας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν, μπήκαμε στα χοντρά, τώρα, ζητήματα, κύριε Κεδίκογλου. Πού να το φανταζόταν κανείς το 2008, το 2007, ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα συζητούσαμε τη διαφθορά στον τόπο. Να, λοιπόν, που τη συζητούμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα υπάρχουν, όμως, και τα εργαλεία για να μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Έχουν ακουστεί πολλά, για παράδειγμα, για το πόθεν έσχες των πολιτικών. Βλέπετε ότι πάρα πολλά στοιχεία που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, είναι ακριβώς από το πόθεν έσχες των πολιτικών, όπου γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος πλέον στη Βουλή. Και σε ό,τι αφορά την αναφορά σας στην εξεταστική του 2004 για τον Τσοχατζόπουλο, επειδή είχα συμμετάσχει θέλω να σας ενημερώσω ότι είχαμε πάρα πολύ μικρή πρόσβαση σε έγγραφα, είχαμε πάρα πολύ λίγα στοιχεία για τους βουλευτές τότε…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γιατί, γιατί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπήρχε δυνατότητα. Είναι ένα ζήτημα, της εξεταστικής επιτροπής, όπου καλούνται οι βουλευτές να λειτουργήσουν -αν θέλετε- σαν ανακριτές και ντετέκτιβς, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Άρα, μου λέτε, κύριε Κεδίκογλου ότι ήσασταν μη δυνάμενοι να κάνετε τη δουλειά που κάνει ο επαγγελματίας της Δικαιοσύνης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι λογικό. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γιατί δεν μας το είπατε τότε, όμως, και το συζητάμε 13 χρόνια μετά; Τόσο έχει περάσει, κοντά 10 χρόνια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Πορτοσάλτε, το 2004 ήταν μόλις είχα μπει στη Βουλή…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, εντάξει. Πιάνω τώρα εσάς. Σύμφωνοι, αλλά εσάς βρήκα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όχι. Θέλω να σας πω: Ήταν ένα πολύ άσχημο συναίσθημα το να καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν έχει πάει καλά, αλλά να μην μπορείς να το αποδείξεις. Γι` αυτό και οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν τα μέσα. Αυτές οι επιτροπές ίσως χρειάζονται μεγαλύτερη συνδρομή των δικαστικών ή αστυνομικών αρχών, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερη συλλογή στοιχείων και να φέρνουν τα αποτελέσματα που απαιτούν οι πολίτες.

ΜΑΝΔΡΟΥ: Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί με εν ενεργεία πολιτικό. Με τον Τσοχατζόπουλο ασχολήθηκε ως απλό πολίτη και όταν υπήρξε βετεράνος. Αν ήταν υπουργός, πώς θα τον έπιανε η Δικαιοσύνη; Δεν μπορούσε. Ούτε τώρα μπορεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, πιστεύω ότι ήταν ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων. Όταν έγινε, πλέον, πιο ενδελεχής τότε άρχισαν να αποκαλύπτονται περισσότερα. Και θα πρέπει, βέβαια, να μείνουμε στο βασικό, ότι τώρα πια ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Είμαστε αποφασισμένοι. Κάθε υπόνοια διαφθοράς θα ερευνάται μέχρι τέρμα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάντως, η αδυναμία του Κοινοβουλίου ήτο καθολική. Δηλαδή, ούτε και η αριστερά που λέει ότι είναι τιμητής, ας πούμε, πολλών σε σχέση με τα όσα έπραξε η πασοκονεοδημοκρατία στον τόπο, ούτε και η αριστερά εντόπισε τότε περίπτωση Άκη ή Κάντα. Δηλαδή, δεν υπάρχει έγγραφο που να λέει «φέρτε τον Κάντα στην εξεταστική».
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, κανένα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ήταν καθολική αδυναμία, απ` ό,τι προκύπτει τώρα. Κανείς δεν μπορούσε, δεν είχε τα στοιχεία, δεν είχε τις προσβάσεις, δεν είχε τη γνώση να ψάξει όλα αυτά τα πράγματα.
Περίπτωση δεύτερη: Τι είναι αυτός ο πρώην Νομάρχης Ευρυτανίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Άλλη περίπτωση τώρα με τον κ. Κοντογιώργο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η περίπτωση του κ. Κοντογιώργου έχει την εξής διαφορά: Ότι ο ίδιος ζήτησε και έγινε η άρση της ασυλίας του, θέλοντας να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη κανονικά και να αποδείξει την αθωότητά του. Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να σεβαστούμε την πορεία της δικαστικής έρευνας και να δούμε πού θα καταλήξει. Εξ όσων γνωρίζω, ακόμα ο Εισαγγελέας δεν έχει αποφασίσει αν η υπόθεση θα πάει σε ακροατήριο ή θα πάει στο αρχείο.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πέντε εκατομμύρια ευρώ δάνειο σε δημοτική εταιρία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από την πληροφόρηση που έχω, αφορά πληρωμές εισφορών σε ΙΚΑ, πληρωμές στις εφορίες, ήταν δηλαδή έξοδα που έπρεπε να καλυφθούν και σύμφωνα με τις εξηγήσεις που μου έχουν δοθεί, όλα μπροστά στη Δικαιοσύνη θα δικαιολογηθούν και θα αιτιολογηθούν. Πάντως, μένω στο δεδομένο ότι ο ίδιος ο βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του και έγινε η άρση της ασυλίας του.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στα νοσήλια τα οποία θα εφαρμόζονται στα δημόσια νοσοκομεία, τώρα από την αρχή του έτους, κύριε Κεδίκογλου, ακούμε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι εψήφισαν το νόμο αυτό, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φιλοξενήσατε προηγουμένως τον υπουργό Υγείας. Νομίζω ότι ήταν σαφέστατος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν αφορά το σύνολο των εισαγομένων. Είναι ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα των απόρων συμπολιτών μας και αν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση να εξεταστεί.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σήμερα το πρωί, νωρίτερα, φιλοξενήσαμε τον κ. Μανώλη Δρεττάκη στον ΣΚΑΪ, κύριε Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πιάσουν 30% στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Το σχόλιό σας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καιρό είχαμε να ακούσουμε τον κ. Δρεττάκη. Δεν έχω κάτι παραπάνω. Ο κ. Δρεττάκης παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την πολιτική σκηνή. Μπορεί να έχει τις εκτιμήσεις που θέλει. Εμείς προχωράμε. Είμαστε σε μια πολύ καθοριστική καμπή. Για μας είναι η πρώτη χρονιά της ανάκαμψης, της ανάτασης. Προέχει να δώσουμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα αυτής της βελτίωσης στην καθημερινότητα των πολιτών, να δει ο κάθε πολίτης ότι προχωράμε, ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα και για τον ίδιο, οι προοπτικές γίνονται καλύτερες και για τον ίδιο. Εκεί δίνουμε την προτεραιότητά μας. Είμαστε στο σημείο ακριβώς που περιμένουμε να πάρει μπροστά η οικονομία μας, να αρχίσουμε να μειώνουμε ακόμη πιο αισθητά την ανεργία, αυτό το τέρας που πρέπει να εξολοθρεύσουμε για το καλό της κοινωνίας μας και της χώρας μας. Εκεί είναι οι προτεραιότητές μας. Τώρα, το τι θα φέρουν οι ευρωεκλογές, βλέπουμε.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχουν σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, για την περίοδο που ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε και εκείνος τα πράγματα με τα εξοπλιστικά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θυμάμαι ο κ. Παπούλιας να ήταν, τη συγκεκριμένη περίοδο, στο υπουργείο Άμυνας. Στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο κ. Παπούλιας. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρίνει a la carte. Άλλες φορές επαινεί τον κ. Παπούλια, άλλες φορές τον καυτηριάζει. Είναι αναλόγως με το πόσο ευχάριστες του είναι οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλή χρονιά και πάλι. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλή χρονιά, γεια σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες