Pages

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Γ. Βρούτση στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ



Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης μίλησε στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, μια περίοδο ανακατατάξεων και σημαντικών αλλαγών.
Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.
Από τη μια πλευρά, η Ευρώπη καλείται ν’ αντιμετωπίσει μια ιστορική πρόκληση.
Να συγκεράσει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, με την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας.
Μιας οικονομίας, που μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δράσεις θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Γιατί και η σημερινή εκδήλωση είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και χρήσιμη.
Διότι πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ελληνική προεδρία, από μία χώρα που τα κατάφερε ενώ έχει υποστεί μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της, μείωση πρωτόγνωρη για χώρα σε καιρό ειρήνης και η επιτυχία της είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης.
Από την άλλη, στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση και εμπέδωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ώστε όχι μόνο η οικονομία μας να εξέλθει απο αυτή την πολυχρονη δοκιμασία της κρίσης,
αλλά να αποκτήσει μια παραγωγική και εξωστρεφή διάσταση που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και το σεβασμό στην αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία.
Που θα παράγει απασχόληση, εισοδήματα και κοινωνική ευημερία.
Και τα δύο παραπάνω εγχειρήματα έχουν μια κοινή συνισταμένη. Ένα κοινό προαπαιτούμενο.
Την κοινωνική συνεννόηση, την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, την ύπαρξη μιας διαρκούς και γόνιμης διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου.
Γιατί ο κοινωνικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές με τις οποίες εμφανίζεται, η κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία, αποτελούν συστατικά μιας σύγχρονης δυναμικής κοινωνίας και οικονομίας.
Συνεισφέρουν στην εξομάλυνση και «λείανση» των κοινωνικών αντιθέσεων, εμπεδώνουν και ισχυροποιούν εκείνες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο:
το στοίχημα της ανταγωνιστικής κοινωνίας και οικονομίας στο κάθε κράτος μέλος και συνολικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παραγωγικότητα και κοινωνική συνοχή.
Ως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας θεωρούμε τον κοινωνικό διάλογο και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, κομβικές συνιστώσες στην επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας απο την κρίση.
Ο ρόλος των εργοδοτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα, είναι σήμερα στην Ελλάδα περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός απο ποτέ.
Ουσιαστικά σήμερα, αναδύεται ένα πρόσθετο και απαιτητικό πλαίσιο ευθύνης για τις εργοδοτικές οργανώσεις και, γενικότερα, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Θα προσπαθήσω με σύντομο τρόπο να εξηγήσω το γιατί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σωτηρίας της χώρας, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό έργο.
Πυκνό, τολμηρό και για αυτό το λόγο, αποτελεσματικό.
Στην οικονομία, στους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.
Διορθώνουμε στρεβλώσεις και παθογένειες, διορθώνουμε αδικίες, εκσυγχρονίζουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Εξάλλου, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σήμερα η Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο «πληρώνει» την αδράνεια και αναβλητικότητα του παρελθόντος. Όταν τότε αντιμετωπίζαμε τις αναγκαίες αλλαγές με φοβικότητα και υπεκφυγές.
Τώρα τα πράγματα, οι πολιτικές και οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζεται ένα θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ένα οικονομικό και πολιτικό κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικών προσδοκιών. Χρειάζονται απλοί και σταθεροί κανόνες που ισχύουν για όλους, άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης.
Η πολιτική μας δημιουργεί αυτές ακριβώς τις ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις.
Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας έχει καταστεί περισσότερο λειτουργικό και ευέλικτο.
Νέες ρυθμίσεις προάγουν την αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Περιορίσαμε δραστικά τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.
Ένα τεκμαρτό όφελος για τις επιχειρήσεις πάνω από 60 εκ ευρώ, σε κερδισμένες ανθρωποώρες, λόγω του ότι οι αναγγελίες πρόσληψης γίνονται πλέον με ένα κλικ στο πρότυπο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Εξορθολογήσαμε τη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών στην οικονομία, ώστε η εξέλιξή τους να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα ανά κλάδο και επιχείρηση.
Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην οικονομία που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ένα μηχανισμό που βασίζεται στην κοινωνική διαβούλευση και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
Και πάνω απο τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν ελεύθερα να καθορίζουν υψηλότερες αμοιβές, ανάλογα με τις συμφωνίες που συνάπτουν.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής βάσης των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, αναγνωρίσαμε ως θεσμικά ισοδύναμο κοινωνικό εταίρο το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς ο τουρισμός αντιπρσωπεύει ουσιαστικά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ.
Περιορίσαμε το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα το 2012. Σχεδιάζουμε την επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών για άλλες 3,9 μονάδες έως το 2016, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Προωθήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μαθητεία, συνδέοντας την τυπική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας στο πρότυπο του dual system.
Δημιουργούμε μόνιμα συστήματα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και παρακολούθησης και αξιολόγησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Από την άλλη πλευρά, για την καλύτερη οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, καταβάλλαμε μια πρωτοφανή και εργώδη προσπάθεια.
Με ένα πλέγμα διαρθρωτικών και διορθωτικών μέτρων, αλλά και ένα πακέτο πληροφοριακών υποδομών (συστήματα «Ήλιος» και «Αριάδνη») κλείνουμε τις διαρροές και τις «τρύπες» του συστήματος -λόγω εισφοροδιαφυγής, εισφοροαποφυγής, μαϊμού συντάξεων– διορθώνουμε εξόφθαλμες αδικίες και στρεβλώσεις, θωρακίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, όλοι και πολύ περισσότερο η ίδια η κοινωνία περιμένει απο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τις μεμονωμένες επιχειρήσεις και τις κλαδικές εργοδοτικές οργανώσεις, να λειτουργήσουν με αίσθημα συνευθύνης και συναντίληψης.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, στο σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, θα τους έλεγα ευθέως:
• Εμπιστευθείτε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον υγιή επιχειρηματικό κορμό της χώρας.
• Επενδύστε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, προχωρήστε σε νέες προσλήψεις, αντιμετωπίζοντας την εργασία με σεβασμό και νομιμότητα.
• Ενισχύστε τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου, πυκνώστε τις τάξεις των οργανώσεων σας, αξιοποιείστε τις δυνατότητες των νέων θεσμών.
• Καλλιεργείστε και στην Ελλάδα μια νέα κουλτούρα συνεργασίας με τις οργανώσεις των εργαζομένων, αποβάλλοντας το καχύποπτο και συγκρουσιακό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα μας για πολλά χρόνια. Η υποδειγματική λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη εμπειρία και οδηγό για την ελληνική περίπτωση.

Εμείς από την πλευρά μας, κρατούμε ζωντανό και συνεχή τον κοινωνικό διάλογο. Ενθαρρύνουμε και σεβόμαστε την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.
Θεωρούμε τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ως αξιόπιστους συνομιλητές στο πλαίσιο μιας συνεχούς κοινωνικής διαβούλευσης για το σήμερα και το μέλλον της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι,
Η μετάβαση της οικονομίας της χώρας μας από την ύφεση στην ανάκαμψη, η δημιουργία για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος και η αποκλιμάκωση της ανεργίας από του χρόνου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.
Βασίστηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αλλά και στην σταθερή πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του.
Παλέψαμε και παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Ποτέ στην μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας δεν υπήρξε κυβέρνηση που να δούλεψε τόσο πολύ και να ήταν τόσο αποτελεσματική και μάλιστα κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την εθνική αυτή προσπάθεια για να παραδώσουμε στη νέα γενιά του τόπου μας μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα που μας αξίζει.
Η συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι περισσότερο απαραίτητη απο ποτέ.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες