Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν αντέχουν το πλύσιμο των πιάτων, τότε πρέπει να είστε ευγνώμονες για τους Σουηδούς σχεδιαστές που δημιούργησαν τα αυτοκαθαριζόμενα πιατικά!
Τα πιάτα αυτά, που είναι εμπνευσμένα από το φύλλο του λωτού, που βρίσκεται μεν πάνω στο νερό αλλά δεν βρέχεται, έχουν περίβλημα καινοτόμου τεχνολογίας που δεν επιτρέπει την προσκόλληση νερού ή βρομιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φαγητό δεν μπορεί να κολλήσει επάνω τους και τα απομεινάρια ξεπλένονται εύκολα με λίγο νερό. Επιπλέον, το νέο υλικό επειδή βασίζεται στην κυτταρίνη είναι πολύ ελαφρύ, αλλά δίνει στην αφή την αίσθηση κεραμικού και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.
Ο πολτός κυτταρίνης συμπιέζεται σ' ένα πυρακτωμένο καλούπι ανάλογα με το σχήμα που θέλουν να δώσουν οι δημιουργοί στα πιάτα, τα μπολ και τους δίσκους. Η επικάλυψή τους είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που ονομάζεται Ταχεία Εκτόνωση Υπερκρίσιμων Ρευστών και προβλέπει τη διάλυση κεριού σε διοξείδιο του άνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Η επικάλυψη στη συνέχεια ψεκάζεται στα σκεύη και τα κάνει εξαιρετικά υδρόφοβα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μείνει επάνω τους υγρό ή βρομιά. Η κυτταρίνη είναι μια οργανική ουσία που συναντάται στις ίνες βάμβακος, ξύλου κτλ. και τούς δίνει δομή και αντοχή.
Η σειρά αυτοκαθαριζόμενων πιατικών είναι δημιουργία του σουηδικού στούντιο design Tomorrow Machine και της ερευνητικής εταιρίας Innventia. «Τα προϊόντα αυτά όχι μόνο εξοικονομούν υλικά κατά τη διαδικασία κατασκευής τους, αλλά και καθ' όλο τον κύκλο ζωής τους δεν απαιτούν και νερό αλλά και χημικά για να διατηρούνται καθαρά» σχολιάζουν σχετικά οι σχεδιαστές τους.
www.espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες