Pages

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο πύργος της Πίζας... ισιώνει!





Oι υπεύθυνοι του μνημείου αναφέρουν ότι τα πολυδάπανα και πολυετή έργα στήριξης είχαν... αποτέλεσμα

Οι εργασίες αποκατάστασης στον πύργο της Πίζας φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο πύργος έχασε 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ύστερα από 11 χρόνια.
Ο υπεύθυνος μηχανικός Τζιουζέπε Μπεντιβόλιο δήλωσε στη Daily Mail ότι η κλίση προς τον Νότο έχει αρχίσει να περιορίζεται.
«Ο Πύργος κινείται. Ευθυγραμμίζεται προς τον Βορρά. Από το 2001 μέχρι το 2013 ίσιωσε 2,5 εκατοστά. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο» είπε.
Πριν από τις εργασίες, ο πύργος με συνολικό ύψος 56 μέτρα, έπαιρνε κλίση όλο και περισσότερο. Μάλιστα η κλίση του αυτή αυξανόταν κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή κατάρρευση του μνημείου, βάρους 14.500 τόνων.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ίδιος μαζί με ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, ο Πύργος θα συνεχίσει να «ισιώνει» για μερικά ακόμα χιλιοστά μέχρι τελικά να αρχίσει και πάλι να γέρνει, αλλά με αργό ρυθμό.
Ο Ιταλός μηχανικός, πάντως, δεν απέκλεισε ο Πύργος κάποτε να ισιώσει τελείως.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Πίζας, Μάρκο Φιλιπέσι, δε θέλει ούτε να ακούει για ευθυγράμμιση, καθώς όπως λέει: «Οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι από τα έργα που έγιναν, αλλά δεν επιθυμούν να δουν τον Πύργο όρθιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες