Κάποτε o Λι Σα Κινγκ πουλούσε πλαστικά λουλούδια. Σήμερα η περουσία του είναι 28,8 δις. δολλάρια, φορά φτηνά παπούτσια, παίζει γκολφ, δεν αγοράζει την Ιντερ ή την Έβερτον και ξαφνικά... Παναθηναϊκός.
Για την πρώτη οι φήμες κυκλοφόρησαν το 2007. Ιταλικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ασιάτης μεγιστάνας ετοιμαζόταν να καταθέσει πρόταση 350 εκατ. ευρώ στον ιδιοκτήτη των «νερατζούρι», Μάσιμο Μοράτι, για να αγοράσει τον ιταλικό σύλλογο. Επίσης, υποστήριζαν ότι θα έδινε 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων παικτών όπως ο Ροναλντίνιο. «Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα. Δεν ασχολούμαστε με τέτοιου είδους φήμες, οι οποίες είναι υπερβολικές», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Λι-Κα Σινγκ. Κάτι ανάλογο είναι συμβεί και το 2009 όταν κυκλοφόρησαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες αγόραζε την Εβερτον. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ενώ σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία του Hutchison Whampoa Limited είναι ο... συμπαίκτης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σην κίνηση για τον Παναθηναϊκό.
Ο πλουσιότερος Ασιάτης σύμφωνα με το Bloomberg ξεκίνησε ως πωλητής πλαστικών λουλουδιών στους δρόμους της Κίνας. Ο λόγος για τον Κινέζο Λι Κα Σινγκ, το μεγαλύτερο διαχειριστή αποθηκευτικών χώρων για κοντέινερ και λιανοπωλητή προϊόντων ομορφιάς και υγείας στον κόσμο.
Συχνά αποκαλείται ως «Σούπερμαν» χάρη στην επιχειρηματική του ικανότητα. Κι όμως, παρά τον πλούτο του, ο Ασιάτης μεγιστάνας ακολουθεί ένα λιτό τρόπο ζωής και είναι γνωστός για τις προτιμήσεις του στα απλά μαύρα παπούτσια και τα φθηνά Seiko ρολόγια. Ο Λι Κα Σινγκ γεννιέται το 1928 σε ένα προάστιο της επαρχίας Γκουάγκντονγκ. Το 1940 η οικογένειά του αναγκάζεται να εγκαταλείψει την περιοχή εξαιτίας των αναταραχών που επικρατούν στην Κίνα, πηγαίνει στο Χονγκ Κονγκ και εγκαθίσταται στο σπίτι ενός πλούσιου θείου. Ο πατέρας τού Λι πεθαίνει και ο ίδιος βαρύνεται με την ευθύνη να ζήσει την οικογένειά του. Ετσι, σε ηλικία 15 ετών εγκαταλείπει το σχολείο και πιάνει δουλειά σε μια εταιρία εμπορίας πλαστικών, όπου εργάζεται 16 ώρες την ημέρα.
Το 1950 αποφασίζει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση επεξεργασίας πλαστικών με κεφάλαια που δανείζεται από συγγενείς, φίλους και επιχειρηματίες που είχε γνωρίσει ενώ δούλευε ως πωλητής. Η εταιρία του εξειδικεύεται στην παραγωγή πλαστικών λουλουδιών και όταν μαθαίνει και την τεχνική ανάμιξης χρωμάτων, εξοπλίζει από την αρχή την επιχείρησή του, προσλαμβάνει τους καλύτερους τεχνικούς και τα πλαστικά του λουλούδια μοιάζουν πλέον με αληθινά. Επισκέπτεται μεγαλέμπορους, οι οποίοι ενθουσιάζονται με τα προϊόντα του και μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πλαστικών λουλουδιών στην Ασία.
Το 1958 ο Λι Κα Σινγκ, αδυνατώντας να ανανεώσει τη μίσθωση του κτιρίου που στεγάζεται η επιχείρησή του, αγοράζει ένα ακίνητο. Το 1967, οπότε στην Κίνα επικρατούν αναταραχές, πολλοί εγκαταλείπουν το Χονγκ Κονγκ και οι τιμές της γης και των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα.O Λι θεωρώντας ότι η πολιτική κρίση είναι προσωρινή και οι τιμές των ακινήτων θα ανέβουν πάλι, αγοράζει γη σε χαμηλές τιμές και το 1971 ιδρύει την εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Cheung Kong. Την άνοιξη του 1972, ο όμιλος του Λι Κα Σινγκ πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και την ίδια χρονιά η Cheung Kong Holdings εισάγεται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κινέζος επιχειρηματίας κλείνει μια εξαιρετική συμφωνία και εξαγοράζει από την HSBC τον κολοσσό Hutchison Whampoa Limited συσπειρώνοντας διάφορους κλάδους επιχειρήσεων. Ετσι, ο Λι Κα Σινγκ επεκτείνεται στις επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις ελέγχοντας το 13% των αποθηκευτικών χώρων για κοντέινερ σε ολόκληρο τον κόσμο, στις τηλεπικοινωνίες, στην ηλεκτρική ενέργεια και την παραγωγή χάλυβα. Θυγατρική του Hutchison Whampoa είναι και το Watson Group, η ηγέτιδα αλυσίδα λιανικής πώλησης με περισσότερα από 8.300 καταστήματα.
Στο χαρτοφυλάκιο της συγκεκριμένης εταιρίας περιλαμβάνονται δημοφιλείς μάρκες προϊόντων ομορφιάς και υγείας, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, αλυσίδες ηλεκτρικών και μαγαζιά αφορολόγητων ειδών σε αεροδρόμια. Παράλληλα, ο όμιλος Hutchison Whampoa έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Δημιουργεί νέες επιχειρήσεις, τις απογειώνει και στη συνέχεια τις πουλά εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Λι Κα Σινγκ το 2006 προχωρά στην πώληση του 20% των λιμανιών που διαχειρίζεται κερδίζοντας 3,12 δισ. δολάρια σε μια συμφωνία 4 δισ. δολαρίων!Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας όμως επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο Διαδίκτυο, καθώς μέσα από την επενδυτική του εταιρία, Horizon Ventures, αγοράζει το 0,8% της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook έναντι 120 εκατ. δολαρίων.
Αξιοσημείωτη είναι και η φιλανθρωπική δράση του Λι Κα Σινγκ, καθώς το 1981 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Shantou κοντά στην πόλη που γεννήθηκε. Μεταξύ των δωρεών που πραγματοποιεί ο Κινέζος επιχειρηματίας είναι και μια ύψους 11,5 εκατ. δολαρίων στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, η οποία φέρει πλέον και το όνομά του, ενώ το 2004, μετά τον καταστροφικό σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό, δώρισε το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων. Ενα χρόνο αργότερα, ο Λι ανακοινώνει ότι χαρίζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ 128 εκατ. δολάρια, ενώ το 2005 δεσμεύεται να διαθέσει το 1/3 της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Λι Κα Σινγκ έχει δύο γιους, τον Βίκτορ Λι και τον Ρίτσαρντ Λι, οι οποίοι διαδραματίζουν επίσης σπουδαίο ρόλο στο επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» του Χονγκ Κονγκ. Ο Βίκτορ Λι είναι διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος στην εταιρία του πατέρα του, Cheung Kong Limited, ενώ ο Ρίτσαρντ Λι είναι επικεφαλής της PCCW, της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών στο Χονγκ Κονγκ. Ο Λι ξυπνά κάθε πρωί στις έξι, παίζει για τουλάχισοτν μια ώρα γκολφ ενώ κάθε μεσημέρι περπατά για δεκαπέντε λεπτά.
Ως... μύθος κυκλοφορεί μια ιστορία που αφορά τον γιό του Ρίτσαρντ Λι. Σε μικρή ηλικία ταξίδεψαν μαζί με αεροπλάνο. Ο Λι Κα Σινγκ μπήκε στο αεροπλάνο, έδειξε στον γιό του τις πιο ακριβές θέσεις και στη συνέχεια τον έστειλε στις οικονομικές λέγοντάς του ότι μπορεί κάποτε αν δουλέψει σκληρά να καθίσει σε αυτές...
πηγή: www.pamesports.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες