Pages

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ανασκαφές στο Δεσποτικό: Διάλεξη Γ. Κουράγιου στο Μπάρι της Ιταλίας



Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησάκι Δεσποτικό, παρουσιάστηκαν από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην Μεταπτυχιακή Σχολή της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Μπάρι που τελεί υπό την προεδρία του καθηγητή Antonio Enrico Felle.

Το ταξίδι οργανώθηκε με την επιμέλεια του ιταλικού προξενείου που εδρεύει στην Πάρο σε συνεργασία με την Κοινότητα των Ιταλών στο εξωτερικό και την Ελληνική Κοινότητα του Μπάρι. Επίτιμος πρόξενος για την Ιταλία στην Πάρο είναι ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης («Πάρος ΑΞΙΑ») του Δήμου Πάρου, μηχανικός Β. Πετρόπουλος ο οποίος συνόδευσε στο ταξίδι την Παριανή αποστολή μαζί με τον γενικό υπεύθυνο του ιταλικού προξενείου στην Πάρο, Ι. Σκιαδά…
Με αφορμή την εκδήλωση στο Μπάρι, προσκλήθηκε από τους Παριανούς μια αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συλλόγου του Τάραντα με το όνομα «Dopolavoro Filellenico». Μετά τη διάλεξη, τα μέλη του συλλόγου προσκλήθηκαν για να γιορτάσουν τη συνάντηση στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας του Μπάρι της οποίας η οργάνωση λειτουργεί με ευθύνη των G. Grittani και Cosimo De Vietro. Παριανοί, φίλοι της Ελλάδας από το Μπάρι και από τον Τάραντα βρέθηκαν όλοι μαζί. Μάλιστα, ο φιλελληνικός σύλλογος από τον Τάραντα παρέδωσε αναμνηστικά έργα του καλλιτέχνη Mario Lazzarini για την Παριανή αποστολή, αλλά και για το σύλλογο Παρίων η «Εκατονταπυλιανή» που είχε επισκεφτεί τον Ιούνιο σε εκδρομή τον Τάραντα.

Και στην Κατάνια

Κατά το ίδιο ταξίδι οι Παριανοί βρέθηκαν και στην Κατάνια. Το καλοκαίρι που μας πέρασε φοιτητές από το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών του εκεί πανεπιστημίου έκαναν την πρακτική τους άσκηση στην ανασκαφή του Δεσποτικού, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην πρόοδο των εργασιών.
Έτσι, το πανεπιστήμιο προσκάλεσε τον υπεύθυνο αρχαιολόγο και τους επικεφαλής του ιταλικού προξενείου της Πάρου προκειμένου να τους φιλοξενήσει, αλλά και για να παρουσιαστεί ο αρχαιολογικός χώρος στην επιστημονική κοινότητα αυτής της περιοχής της Σικελίας. Στην διάσημη αίθουσα «Coro di Notte», στο πρώην μοναστήρι των «Benedettini» της Κατάνια, πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση με την παρουσία της επιτρόπου πολιτισμού της Περιφέρειας της Σικελίας, Μariarita Sgarlata, του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στην Κατάνια Arturo Bizzarro, και του Διευθυντή του μεταπτυχιακού τμήματος του πολυτεχνείου της καθηγητή Μassimo Frasca.
Το μάθημα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς που έγινε από τον Γ. Κουράγιο το παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές τόσο από την Κατάνια όσο και τη Μεσίνα.
«Αυτές οι ανασκαφές έχουν ρίξει φως στην τοπογραφία της αρχαίας πόλης και μας επέτρεψαν να γνωρίσουμε έναν μεγάλο πολιτισμό, ο όποιος κατακλύζεται από εδαφικές και ιστορικές αλλαγές» είπε η επίτροπος της Σικελίας Μariarita Sgarlata, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο πολυτεχνείο της ιταλικής πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες