Pages

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ισόβια και 24 έτη κάθειρξης για τον αποκεφαλισμό της Α. Καρκαλή στη Σαντορίνη


Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου η υπόθεση αποκεφαλισμού της 25χρονης δασκάλας στη Σαντορίνη. Έως αργά χθες το βράδυ διήρκησε η δίκη του Αθανάσιου Αρβανίτη.

Ζωντάνεψαν οι σοκαριστικές μνήμες της υπόθεσης αποκεφαλισμού της 25χρονης Αδαμαντίας Καρκαλή στη Σαντορίνη τον Αύγουστο του 2008 από το σύζυγό της Αθανάσιο Αρβανίτη, χθες, στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου στη Σύρο.
Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, εξετάσθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο κλήθηκαν να καταθέσουν οι μάρτυρες καθώς και ο κατηγορούμενος. Η δίκη ξεκίνησε από τις 9 το πρωί με την απόφαση να εκδίδεται αργά το βράδυ.
Ο κατηγορούμενος κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος όλων των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε και πρωτόδικα. Συγκεκριμένα:
1. Ανθρωποκτονία με πρόθεση τετελεσμένη σε βάρος της Αδαμαντίας Καρκαλή,
2. Απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος των δύο ιατρών Καλλιόπης Στράκα και Ανδρεανής Νερούλια,
3. Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Καλυβα,
4. Οπλοχρησία κατά συρροή,
5.Περιύβριση νεκρού,
6. Διακεκριμένη αντίσταση και
7. Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση
Ως προς το ζήτημα του καταλογισμού το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (6 - 1) ότι ο δράστης είχε πλήρη καταλογισμό (γνώριζε τι έκανε). Μία ένορκος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κριθεί ακαταλόγιστος. Συνολικά επιβλήθηκαν ισόβια και είκοσι τέσσερα (24) έτη κάθειρξης.
Για το ειδεχθές έγκλημα, ο δράστης -στον αντίποδα με την πρώτη κατάθεσή του στην Ανακρίτρια- παρουσιάστηκε στην απολογία του να παραδέχεται την πράξη αλλά “να μη θυμάται” λεπτομέρειες, με τη συνήγορο υπεράσπισής του, να κάνει λόγο για δολοφονία που τελέστηκε εν βρασμώ ψυχής καθώς ο κατηγορούμενος έπασχε από σοβαρή ψυχωσική διαταραχή - σχιζοφρένεια, ζητώντας από τους δικαστές να αποφασίσουν τελικά αν η ποινή του, θα αφορά σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική ή σε εγκλεισμό στο αντίστοιχο τμήμα των φυλακών Δομοκού όπου κρατείτο.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κλήθηκαν να καταθέσουν ο πατέρας του θύματος, Θεόδωρος Καρκαλής, ο αγροτικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Θήρας, Χρήστος Δημητρίου, οι αστυνομικοί Γρηγόριος Καλύβας, Νικόλαος Σαρινάκης και Αριστείδης Γιαννίτσης, η μία εκ των δύο ιατρών Καλλιόπη Στράκη καθώς και ο πατέρας της δεύτερης ιατρού -η οποία βρίσκεται στη Γερμανία-, Χρήστος Νερούλιας, η αυτόπτης μάρτυρας Δήμητρα Πανταζοπούλου, η θεία του θύματος, Βασιλεία Καρκαλή, ο ψυχίατρος, Μιλτιάδης Λειβαδίτης, ο πατέρας του κατηγορουμένου Παναγιώτης Αρβανίτης και ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Αρβανίτης.
Τον πατέρα της θανούσας, που παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νισυριος, ενώ των δύο ιατρών, που ομοίως παραστάθηκαν ως πολιτικώς ενάγουσες, ο δικηγόρος Στάθης Ευσταθίου, ενώ συνήγορος υπεράσπισης ήταν η δικηγόρος Μαριζάννα Κίκιρη.

Συγκλονιστική αναδρομή

Το άγριο περιστατικό που συνέβη στη Σαντορίνη αρχές Αυγούστου του 2008 συγκλόνισε μία ακόμη φορά το ακροατήριο και τους μάρτυρες στο δικαστήριο. Ο δράστης του εγκλήματος, που είχε γνωριστεί το 2003 με τη θανούσα, Αδαμαντία Καρκαλή και είχαν συνάψει σχέση, μετά από διαπληκτισμό που είχαν στην κατοικία που διέμεναν στη Σαντορίνη, τη μαχαίρωσε επτά φορές, με πέντε διαφορετικά μαχαίρια και ενώ ακόμη ήταν εν ζωή, την αποκεφάλισε, αφού πρώτα έκοψε το κεφάλι του σκύλου που είχαν ως κατοικίδιο. Ο ίδιος, παρά τις ενέργειες και τις ερωτήσεις των γειτόνων να πληροφορηθούν τί γινόταν, οι οποίοι άκουγαν την άτυχη κοπέλα που ζητούσε βοήθεια, τους είπε ότι δεν συνέβη τίποτε, κράτησε το κεφάλι του θύματος από τα μαλλιά πήρε το ένα μαχαίρι και περπάτησε αρκετά μέτρα έξω από το σπίτι κατευθυνόμενος προς τα Φηρά. Σε απόσταση 800 μέτρων εντοπίσθηκε από δύο περιπολικά, αφού οι περίοικοι είχαν τηλεφωνήσει στον αξιωματικό υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας προκειμένου να καταγγείλουν το φρικιαστικό γεγονός. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ωστόσο ο ίδιος, κατάφερε προσποιούμενος πως παραδίδεται αρχικά, να ξεφύγει, παίρνοντας ξανά το κεφάλι του θύματος και το μαχαίρι και επιβιβαζόμενος σε ένα από τα τζίπ των αστυνομικών. Στη συνέχεια, επιχειρώντας να απομακρυνθεί από το σημείο ανέπτυξε ταχύτητα και προκάλεσε ατύχημα κάνοντας ελιγμό, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε ένα δίκυκλο που ερχόταν με αντίθετη κατεύθυνση στην επαρχιακή οδό Φηρών – Πύργου. Από το ατύχημα, η μία κοπέλα εκτοξεύθηκε περίπου 15 μέτρα μακριά ενώ η οδηγός έπεσε στο οδόστρωμα. Στο σημείο εκείνο υπήρξαν νέες προσπάθειες σύλληψης του δράστη από τους αστυνομικούς, ο ένας εκ των οποίων χρησιμοποιώντας όπλο και πυροβολώντας τον και στα πόδια κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.

Πρόταση: Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης οι μάρτυρες μέσω των καταθέσεών τους, έφεραν στο προσκήνιο τις τραγικές μνήμες που βίωσε η τοπική κοινωνία της Θήρας καθώς και όλο το πανελλήνιο. Με βάση τα στοιχεία των μαρτύρων, ο Εισαγγελέας υπήρξε συγκεκριμένος στην πρότασή του λίγο πριν διακόψει η έδρα, προκειμένου να αποφασίσει για την ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως τον διαπληκτισμό των δύο συντρόφων είχε πυροδοτήσει όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας βασιζόμενος στα στοιχεία, η αναφορά του θύματος προς τον κατηγορούμενο, ότι έπρεπε να εργασθεί, δείχνοντάς του μάλιστα ένα βιβλιάριο τραπέζης και λέγοντάς του ότι αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα, αφού μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο η ίδια ως δασκάλα, συντηρούσε την κοινή ζωή τους, αφού ο δράστης, δεν είχε σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Μάλιστα στην πρωτοβάθμια δίκη είχε ειπωθεί ότι η ίδια του είχε αποδώσει το χαρακτηρισμό τεμπέλη, γεγονός που τον ενόχλησε.
Μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων - οι λεπτομέρειες των οποίων ακολουθούν στο ρεπορτάζ – ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του χωρίς ελαφρυντικά καθώς όπως υποστήριξε ήταν προφανής ο ανθρωποκτόνος σκοπός που είχε, τόσο ως προς το θύμα, όσο και ως προς τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν αλλά και ως προς τις δύο κοπέλες – ιατρούς, οι οποίες επέβαιναν σε δίκυκλο, προκειμένου να μετακινηθούν στο Κέντρο Υγείας. Και στις τρεις περιπτώσεις - ο κατηγορούμενος, όπως τόνισε ο Εισαγγελέας, βρισκόταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση, αφού εξήγησε πως δεν προκύπτει λογικά και σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, ότι το περιστατικό που προηγήθηκε του ειδεχθούς εγκλήματος ανάμεσά τους, δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της υπερασπιστικής πλευράς, ότι δηλαδή η πράξη του, τελέσθηκε εν βρασμώ ψυχής.

“Χρησιμοποιούσε τη σύζυγό του”

Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο πατέρας της άτυχης κοπέλας, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στο σημείο που επικεντρώθηκε και η θεία του θύματος. Χαρακτηριστικά υποστήριξαν ότι είχαν γνωρίσει τον δράστη αρκετό καιρό πριν παντρευτεί με το θύμα, επισημαίνοντας ότι σταδιακά είχαν αντιληφθεί πως ο ίδιος τη χρησιμοποιούσε, προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά και κοινωνικά. Επισημαίνεται ότι η άτυχη 25χρονη ήταν δασκάλα και εργαζόταν μόνιμα σε σχολείο της Σαντορίνης, ενώ ο ίδιος ήταν απόφοιτος Λυκείου και άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαγγελματικό περιβάλλον, αφού όπως επικαλέστηκε η γραμμή υπεράσπισής του, δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα περιβάλλον εξαιτίας σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής – σχιζοφρένειας από την οποία - σύμφωνα με όσα υποστήριξε η δικηγόρος του εντός του δικαστηρίου -, έπασχε.
Στην ιδιαίτερα φορτισμένη κατάθεσή τους και οι δύο συγγενείς, σημείωσαν πως δεν ήταν γνώστες της ασθένειας του θύματος, καταθέτοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε “αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στο θύμα”. Η θεία της κοπέλας μάλιστα, απέδωσε τους χαρακτηρισμούς “τεμπέλης” και “ευκαιριακός” στον κατηγορούμενο, ισχυριζόμενη πως “πρόθεσή του ήταν να ανελιχθεί χρησιμοποιώντας την Αδαμαντία”.

“Προσποιήθηκε υπακοή”

Την ημέρα του εγκλήματος, στην υπόθεση καταδίωξης και σύλληψης του δράστη συμμετείχαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν για τη στυγερή δολοφονία, ξεκίνησαν να αναζητούν το δράστη. Στο δικαστήριο έδωσαν το “παρών” οι Γρηγόριος Καλύβας, Νικόλαος Σαρινάκης και Αριστείδης Γιαννίτσης, οι οποίοι περιέγραψαν αναλυτικά τις στιγμές που βίωσαν μέχρι να συλλάβουν το δράστη. Αρχικά και ενώ τον εντόπισαν, προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν καλώντας τον να παραδοθεί. Ο Αθανάσιος Αρβανίτης αντιστάθηκε χρησιμοποιώντας ως φόβητρο το κεφάλι του θύματος και το μαχαίρι, ωστόσο σημαδεύοντάς τον με το όπλο ο κ. Καλύβας και ζητώντας του να παραδοθεί, ο ίδιος αρχικά έπεσε στο οδόστρωμα φέρνοντας σταδιακά τα χέρια πίσω από την πλάτη. Στην προσπάθεια του αστυνομικού να του περάσει χειροπέδες, ο οποίος είχε το ένα πόδι στην πλάτη του κατηγορουμένου, ο δράστης αντέδρασε έντονα, πετάχτηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και πήρε στα χέρια του, το μαχαίρι και το κεφάλι του θύματος. Ο αστυνομικός σημαδεύοντας τον στο δεξί χέρι και πυροβολώντας μια φορά στον αέρα και μία φορά στο χέρι του, επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει, ωστόσο ο δράστης κρύφτηκε ανάμεσα στα δύο περιπολικά οχήματα. Ανάμεσα σε άλλα, οι αστυνομικοί δήλωσαν πως ενώ τον χτύπησαν τρεις σφαίρες, ο ίδιος έδειξε ξεκάθαρα πως προσπαθούσε να ξεφύγει, όπως και έπραξε αρχικά, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι επιχείρησε να τους παραπλανήσει, προσποιούμενος πως υπακούει στις εντολές τους. Σημειώνεται πως με το μαχαίρι ο δράστης τραυμάτισε στο πρόσωπο τον ένα αστυνομικό ενώ και ο αξιωματικός της υπηρεσίας, στο πλαίσιο της μαρτυρίας του δήλωσε ξεκάθαρα πως “έβριζε και πρόθεσή του ήταν να μας σκοτώσει”.

“Εύκολος στόχος για να ξεφύγει της σύλληψης”

“Εύκολος στόχος” για τον δράστη, στις ενέργειές του να μη συλληφθεί αποτέλεσαν οι δύο ιατρίνες του Κέντρου Υγείας Θήρας, εκ των οποίων η μία που παρευρέθηκε και κατέθεσε, υποστήριξε ότι ο δράστης “επέλεξε” να συγκρουστεί με το δίκυκλο ώστε να απασχοληθούν οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν - αφότου επιβιβάστηκε στο περιπολικό - με τα νέα θύματα που θα προέκυπταν. Η κ. Στράκη μαζί με τη συνάδελφό της, κατευθυνόμενες προς το Κέντρο Υγείας, αντίκρισαν το δράστη να έρχεται επάνω τους. Οι ίδιες προσπάθησαν να τον αποφύγουν αλλά ο ίδιος, κάνοντας έναν ελιγμό προσέκρουσε στο δίκυκλο. Η κ. Στράκη, που ήταν συνεπιβάτιδα στη μηχανή, από τη σύγκρουση πετάχτηκε 15 μέτρα μακριά ενώ η κ. Νερούλια, που εκπροσωπήθηκε από τον πατέρα της στο δικαστήριο, έπεσε στο οδόστρωμα. Οι δύο κοπέλες υποστήριξαν ότι “σώθηκαν από θαύμα” επισημαίνοντας ωστόσο πως έφεραν πολύ σοβαρά τραύματα και νοσηλεύθηκαν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε Νοσοκομείο. Τονίσθηκε δε, το γεγονός πως η οδηγός πλέον φέρει μόνιμα τραύματα ενώ εν τέλει η κ. Στράκη κατάφερε να σώσει το κάτω άκρο του δεξιού ποδιού της από σχεδόν βέβαιο ακρωτηριασμό.

Καταθέσεις ιατρών

Από τους μάρτυρες, σημαντική ήταν και η κατάθεση του αγροτικού ιατρού, ο οποίος δύο ημέρες πριν το έγκλημα, είχε εξετάσει τον κατηγορούμενο, ο οποίος μαζί με το θύμα είχε προσέλθει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Κέντρου Υγείας Θήρας καθώς όπως δήλωσε είχε αϋπνίες εξαιτίας του άγχους που βίωνε από την εργασία του. Διευκρινίζεται πως ο κατηγορούμενος, προσωρινά απασχολούνταν σε εστιατόριο ξενοδοχείου, ως βοηθός μάγειρα, με τον διευθυντή του οποίου όπως υποστήριξε στην πρωτοβάθμια κατάθεσή του, είχε κακή σχέση.
Ο αγροτικός ιατρός, του χορήγησε μία ένεση, αφού τον ρώτησε απαραίτητα στοιχεία, ζητώντας μάλιστα να πληροφορηθεί για το ιστορικό του. Ο δράστης ενώ μεταγενέστερα υποστήριξε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, είχε αποκρύψει το γεγονός από τον αγροτικό ιατρό.
Άκρως σημαντική ωστόσο, ήταν η κατάθεση του ψυχιάτρου που τον παρακολουθούσε μέχρι το 2003, από τη χρονική στιγμή που το θύμα - όταν ήταν στο στρατό - είχε παρουσιάσει μία έντονη κρίση. Ο ψυχίατρος τόνισε ότι ο δράστης όφειλε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή συστηματικά καθώς έχρηζε και ψυχιατρικής παρακολούθησης. Όπως έγινε γνωστό ο θύτης, μετά τη γνωριμία του το 2003 με το θύμα, σταμάτησε να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχει ενημερώσει τον ιατρό που τον παρακολουθούσε μεταγενέστερα.
Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί πως η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, τόνισε ότι ο δράστης εκτός από το ότι είχε κριθεί Ι5 στο στρατό, προσκομίζοντας γνωματεύσεις ειδικών, κάποιες από τις οποίες φέρουν και πρόσφατες χρονολογίες, υποστήριξε πως αποδεικνύεται ότι ο δράστης κατά τη διάρκεια που τελούσε την πράξη του δεν είχε καταλογισμό.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα αμφισβητήθηκε έντονα από την Πολιτική Αγωγή, οι δικηγόροι της οποίας έκαναν ξεκάθαρα λόγο για πράξεις που αρμόζουν σε εγκληματική φυσιογνωμία.

“Αποτρόπαιο έγκλημα”

Λίγο πριν το τέλος της δίκης, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απολογηθεί. Παρά το γεγονός πως στην Ανακρίτρια για την εξέλιξη της πρωτοβάθμιας δίκης είχε περιγράψει λεπτομερώς το έγκλημα, στη χθεσινή κατάθεσή του, ο ίδιος εμφανίστηκε να “μη θυμάται”. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που τέθηκαν σε αυτόν από τη σύνθεση της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, προκειμένου να εξηγήσει το λόγο που διέπραξε το στυγερό έγκλημα, ο ίδιος λέγοντας πως έχει συνειδητοποιήσει τί έχει διαπράξει, ωστόσο, δεν κατάφερε να εξηγήσει την πράξη του. Η Πολιτική Αγωγή μάλιστα ολοκληρώνοντας τη θέση της, χαρακτήρισε το γεγονός “αποτρόπαιο έγκλημα”, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι ο δράστης “επεδίωξε να παραπλανήσει το δικαστήριο” ώστε να απαλλαγεί από τις ευθύνες του.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου, μετά από διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά σε βάρος του δράστη και αναδείχθηκαν κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο.
Η ψυχιατρική δεν αποτελεί ούτε καταφύγιο, ούτε άλλοθι για εγκληματίες που ενήργησαν με σχέδιο και μεθοδικότητα.
Το έτερο σκέλος της υπόθεσης, που αφορά στην ευθύνη των αστυνομικών για αμελείς πράξεις και παραλείψεις τους, αναμένεται να εκδικαστεί το προσεχές διάστημα στο αρμόδιο δικαστήριο της Νάξου.

πηγή: www.koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες