«Οι Σύλλογοι που υπογράφουν το παρόν έγγραφο, διατυπώνουν την θέση τους σχετικά με το θέμα του εμπορικού λιμένος Πάρου και τις επιπτώσεις εκ της λειτουργίας του στην περιοχή της Παροικίας Πάρου».
ΠΑΡΟΣ 07-10-2013
ΠΡΟΣ:
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΔΙΚΤΥΩΝ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΚΟΙΝ.:
• ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
• Μ.Μ.Ε.
ΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΙΤΗΜΑ
Οι Σύλλογοι που υπογράφουν το παρόν έγγραφο, διατυπώνουν την θέση τους σχετικά με το θέμα του εμπορικού λιμένος Πάρου και τις επιπτώσεις εκ της λειτουργίας του στην περιοχή της Παροικίας Πάρου.
Διάχυτος και έντονος είναι ο προβληματισμός των κατοίκων αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Παροικίας, για την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής και την έλλειψη μεθοδευμένου προγραμματισμού και στρατηγικής διαχείρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα του νησιού μας, μεταξύ των οποίων είναι και το εμπορικό λιμάνι.
Δεν θα αναφερθούμε, τουλάχιστον με το παρόν έγγραφό μας, στα υπόλοιπα ζητήματα που ιδιαίτερα έχουν απασχολήσει την περιοχή της Παροικίας τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον η πρωτεύουσα του νησιού μας, η πύλη εισόδου του νησιού μας, την «χαοτική» περιοχή του τόπου μας, όπως την έχουν παραστατικά χαρακτηρίσει διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ημεδαπά και αλλοδαπά.
Έχουν γίνει στο παρελθόν ποικίλες και πολλαπλές προσπάθειες να υπάρξει προσέγγιση του θέματος του εμπορικού λιμανιού, χωρίς δυστυχώς μέχρι και σήμερα να έχει υπάρξει προσανατολισμός και κατεύθυνση για την επίλυσή του, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς), τον σχεδιασμό για το ζήτημα αυτό.
Η θέση του εμπορικού λιμένος Πάρου περιβάλλεται από τον αστικό ιστό της Παροικίας, γεγονός εκ του οποίου, δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, αποδεικνύεται ότι αλληλοεπηρεάζεται από τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Παροικίας.
Η έλλειψη λοιπόν προγραμματισμού και σχεδίασης για την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένος από την περιοχή της Παροικίας, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία διενέξεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών, διαιωνίζοντας έτσι και ανακυκλώνοντας ένα πρόβλημα, που χρόνια τώρα ζητάει άμεσα λύση.
Χαιρετίζουμε και επιβραβεύουμε όλες τις προσπάθειες και όλες τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, που αναβαθμίζουν, εξωραΐζουν, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν τις υπόλοιπες περιοχές της Πάρου, που έχουν ήδη αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών του νησιού μας.
Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η περιοχή της Παροικίας, η είσοδος του τόπου μας, το πρώτο σημείο που ο επισκέπτης αντικρίζει, που φιλοξενεί το λιμάνι του νησιού, με άλλα λόγια δηλαδή είναι μία περιοχή που έχει, εκ του γεγονότος αυτού και μόνον, δυσκολίες και προβλήματα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη προσοχή και έναν επιμελή και στρατηγικό σχεδιασμό.
Η περιοχή της Παροικίας έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος, συνεχή πλήγματα στην αισθητική της παρουσία, στην τουριστική της κίνηση, στην αξιοποίηση του εν γένει δυναμικού της, στην ανάπτυξη και στον εξωραϊσμό της, στην οικονομία της, στην επαγγελματική της δραστηριότητα.
Είναι πλέον πάρα πολλές οι φωνές αυτών που διαπιστώνουν αυτή την κατάσταση της πρωτεύουσας του νησιού μας, φωνές που αγωνιούν και εύλογα ανησυχούν και προβληματίζονται για το μέλλον της Παροικίας.
Το λιμάνι της Πάρου συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των λιμένων της χώρας, που παρουσιάζει την μορφή «επιβατηγό λιμάνι-εμπορικό λιμάνι-μαρίνα-αλιευτικό καταφύγιο».
Αυτό και μόνον το χαρακτηριστικό καθιστά επιβεβλημένη την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη για την άμεση μεταφορά του εμπορικού λιμένος της Πάρου.
Επειδή το υπάρχον εμπορικό λιμάνι της Πάρου είναι οριοθετημένο εντός της οικιστικής περιοχής της Παροικίας, οι ανάγκες της ορθής περιβαλλοντικής του διαχείρισης, τουλάχιστον μέχρι την οριστική απομάκρυνσή του από την περιοχή της Παροικίας, είναι άμεσα αναγκαίες.
Απευθυνόμενοι προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές αρχές θέλουμε να αναδείξουμε, για μία ακόμη φορά, τα τεράστια προβλήματα που επί χρόνια αντιμετωπίζει η περιοχή της Παροικίας από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος και την άσκηση σε αυτόν εμπορικών δραστηριοτήτων, που αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα έχουν ανεπανόρθωτα επιβαρύνει την ανάπτυξη της περιοχής και το περιβάλλον.
1. Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου στον κόλπο της Παροικίας, στην είσοδο του νησιού μας, που σε όλο το μήκος του διαθέτει από τις πλέον προσβάσιμες και ομορφότερες παραλίες του νησιού, τις οποίες καθημερινά επιδιώκουν να επισκέπτονται οι λουόμενοι. Αυτό είναι αξιοσημείωτο και αξιόλογο γεγονός για την Πάρο, μια και πολύ λίγα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν στην πύλη εισόδου τους τέτοιας ποιότητας και έκτασης παραλίες, οι οποίες διαβρώνονται και αλλοιώνονται από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος, ενώ η αισθητική τους αξία φθίνει μέρα με την ημέρα.
2. Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου σε άμεση επαφή με την μαρίνα της Παροικίας, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Ο μεθοδικός προγραμματισμός και μία ολοκληρωμένη μελέτη για την επέκταση της μαρίνας της Παροικίας, σε έναν χώρο που είναι μάλιστα φυσικά διαμορφωμένος και όχι τεχνητά όπως σε άλλα σημεία της Πάρου, και την επάνδρωσή της, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη και κότερα, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα μπορούσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους και την διαμονή τους στην Παροικία, μακριά από την έντονη όχληση, τον θόρυβο, την σκόνη, τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία του εμπορικού λιμένος, είναι μία πρόταση που έχει πάρα πολλές φορές διατυπωθεί, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει τύχει της δέουσας επεξεργασίας και μελέτης. Δεν μπορεί να θεωρεί κανείς φυσιολογικό ο επισκέπτης-τουρίστας που διαθέτει κότερο / σκάφος να επιλέξει το λιμάνι της Παροικίας όταν σε απόσταση αναπνοής από το σκάφος του θα φορτώνονται αδρανή υλικά, θα φορτώνονται καύσιμα, θα υπάρχει έντονος και συνεχής θόρυβος, σκόνη, αέρια κ.λπ. Πώς είναι δυνατόν να θεωρήσει κάποιος παράλογο τον φόβο αυτών των επισκεπτών από τον ορατό και άμεσο κίνδυνο, ακόμη και έκρηξης, όταν φορτώνονται δίπλα στο σκάφος του καύσιμα; Δεν είναι πολύ μακρινό το ανάλογο περιστατικό, που θα έπρεπε να έχει έντονα θορυβήσει και προβληματίσει, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα αντιμετώπισή του.Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς έχουν αντικειμενική ευθύνη για την ενδεχόμενη πρόκληση οποιασδήποτε ζημιάς ή οποιασδήποτε απώλειας σε ανάλογη περίπτωση τέτοιου ή παρόμοιου περιστατικού.
3. Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου εντός του ευρύτερου οικιστικού ιστού της Παροικίας, γεγονός που επίσης καθιστά άμεσα και αναγκαία την απομάκρυνσή του στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος ή τουλάχιστον για την παρούσα φάση, την αυστηρή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που επιβάλλει η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
4. Στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του λιμένος της Παροικίας, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά μνημεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια επέκτασης του λιμένος, με σκοπό την προστασία των εν λόγω ευρημάτων. Ποια είναι αλήθεια η μέριμνα για την αξιοποίηση των ευρημάτων αυτών, που σημειωτέον βρίσκονται σε άμεση επαφή με το πρώτο σημείο του νησιού μας, που βλέπουν οι επισκέπτες; Η λειτουργία του εμπορικού λιμένος και η άσκηση σε αυτόν εμπορικών δραστηριοτήτων, είναι δεδομένο ότι αλλοιώνει και διαβρώνει τον θαλάσσιο αυτό χώρο, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε μέριμνα και φροντίδα για τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα, που θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει επίσης βασικό σημείο επίσκεψης των τουριστών του τόπου μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρό πυλώνα της οικονομίας μας και η ποιότητα του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αειφορίας του.
Όλοι μας προσπαθούμε -στο πλαίσιο που ο καθένας μας λειτουργεί- να παράγουμε αποτελέσματα στον τομέα ή στην εταιρεία ή τον φορέα που βρισκόμαστε και εκπροσωπούμε και να αναπτύξουμε ότι μας αντιστοιχεί.
Η ταύτιση όμως της ανάπτυξης μόνο με την οικονομική μεγέθυνση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στην εποχή μας, έχει οδηγήσει δε, σε αντίθετα αποτελέσματα.
Ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός και η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένος από την περιοχή της Παροικίας, έτσι ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της πρωτεύουσας του νησιού μας και κατ’ επέκταση ολόκληρου του τόπου μας.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφορικά με τους λιμένες του Ελλαδικού Χώρου. Συγκεκριμένα, το εν λόγω Υπουργείο, με την αρμοδιότητα του συνολικού σχεδιασμού και χάραξης της εθνικής λιμενικής πολιτικής για την ανάπτυξη των λιμένων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών, πλοίων και φορτίων, έχει εκπονήσει και παρουσιάσει νέα λιμενική στρατηγική, που στοχεύει στην ολοκλήρωση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, για την αειφόρο ανάπτυξη, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εδαφική συνοχή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου 2013 τις τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση Γενικών Προγραμματικών Σχεδίων (MasterPlan) των λιμένων της χώρας, μεταξύ των οποίων το λιμάνι της Πάρου συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των λιμένων Εθνικής Σημασίας. Όπως σχετικώς έχει καθορισθεί, μετά την εκπόνηση του προγραμματικού σχεδίου κάθε λιμένα, και προ της υποβολής του προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, θα πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη του Δήμου, στον οποίο υπάγεται ο λιμένας, μέσω σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως είναι εύλογο και πιστεύουμε κατανοητό, αυτή είναι πλέον η κατάλληλη ώρα για την υπεύθυνη και αποτελεσματική θέση του Δήμου Πάρου, ο οποίος θα κληθεί στο άμεσο μέλλον, να συμπράξει, με τον προαναφερόμενο τρόπο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κριθεί επαρκής και πρόσφορος, έτσι ώστε να δοθούν οι κατευθύνσεις και να χαραχθούν οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη και επαναπροσδιορισμό του λιμένος της Πάρου.
Η αφύπνιση όλων μας, με γνώμονα την αρμονική και αποδοτική συνεργασία και στόχο την αναβάθμιση του νησιού μας, την παροχή υπηρεσιών που διακρίνονται για την ποιότητα και τον διαφορετικό τους χαρακτήρα, έξω και πέρα από συμφέροντα και οικονομικά και μόνον κριτήρια, θα μας δώσει την δυνατότητα να δούμε και πάλι το νησί μας να ανθεί, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους που απαιτούν αλλαγή κατευθύνσεων, συγκροτημένες και σχεδιασμένες δράσεις και αλληλέγγυο πνεύμα. Είναι πολλές, ευτυχώς, οι περιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο, που οι δράσεις με αυτό τον προσανατολισμό, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Απευθυνόμενοι με το παρόν έγγραφό μας προς τα αρμόδια ΥπουργείατηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάρου, αναζητούμε με αγωνία και προβληματισμό την ευαισθητοποίηση και την άμεση ενεργοποίηση σε ένα ζήτημα που επί χρόνια ταλανίζει την Παροικία αλλά και ολόκληρο το νησί μας, αναμένουμε την χρηστότητα στην άσκηση της Διοίκησης, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στην λήψη των αποφάσεων.
Οι αιτούντες - αναφέροντες Σύλλογοι:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
«ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ»
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Κώστας Μπιζάς
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
«Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ»
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αμανατίδης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες