Pages

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γ. Βρούτσης: "Πρωτοβουλία υψηλού κοινωνικού συμβολισμού"




«Ομιλία υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στην εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παρουσίαση της καινοτόμου υπηρεσίας ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π.».

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση.
Γιατί αυτό το έργο πληροφορικής που παρουσιάζεται σήμερα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη τεχνολογική καινοτομία.
Η διαδικτυακή πύλη prosvasi-amea.gov.gr, ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακής πρόσβασης για άτομα με αναπηρία, συνιστά μια δομή προσβασιμότητας με εξαιρετική χρησιμότητα και, ταυτόχρονα, μια πρωτοβουλία υψηλού κοινωνικού συμβολισμού.
Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεχή προσπάθειά μας, να διασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας με αναπηρία μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για μια ισότιμη συμμετοχή στον δημόσιο βίο.
Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Πρόεδρο, την κα Ιακωβίδου προσωπικά, η οποία με το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και, κυρίως, με το πάθος και μεράκι που την διακρίνει, έδωσε μια νέα ώθηση και πνοή στην κοινωνική παρέμβαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εδώ ισχύει αυτό που λέγεται: «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
Όπως γνωρίζετε, η αλματώδης πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της πληροφορικής έχει αλλάξει ριζικά και οριστικά τον τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Η διείσδυση της πληροφορικής στην καθημερινότητα όλων, έχει επηρεάσει και βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό υποστηρίζοντας συνεχώς την κοινωνικοποίηση του πληθυσμού αλλά και των ατόμων με κάθε είδους αναπηρία.
Συνεπώς σήμερα, με τα εγκαίνια της Διαδικτυακής Πύλης, παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που δίνονται στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας μέσα από την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Και μάλιστα με εντελώς εξατομικευμένο τρόπο, καθώς το σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την επεξεργασία κειμένου, φωνής και εικόνας, απευθύνεται και εξυπηρετεί λειτουργικά όλες τις μορφές αναπηρίας.
Το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου μας, ο υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, δίνουν καθημερινή μάχη ώστε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία να επιλύονται με ευαισθησία και με αξιοπρέπεια.
Γιατί σε μια κατάσταση που είναι ήδη δύσκολη, αυτοί οι συμπολίτες έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν ελλείμματα φροντίδας και προσβασιμότητας που έχουν σωρευτεί στην πορεία των χρόνων.
Γνωρίζετε, ότι παρ’ όλες τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα προβλήματα και τα κενά φροντίδας με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από αυτές:
• Κατ’ αρχάς φροντίσαμε, και το πετύχαμε, μετά από παρέμβαση του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, να μην περιοριστούν τα αναπηρικά επιδόματα. Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό και τον έλεγχο αυτών των επιδομάτων αναπηρίας μέσω του Εθνικού Μητρώου Αναπηρίας.
Περιορίσαμε σημαντικά το χρόνο το χρόνο αναμονής για τις εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Αλλά και πάλι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θέτουμε νέους στόχους για περαιτέρω μείωση του χρόνου αναμονής μέσα από τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΚΕΠΑ και την ενίσχυσής τους με γιατρούς. Με την πρόσληψη 453 ακόμη γιατρών μέχρι τέλος του χρόνου, η συνολική ιατρική δύναμη των ΚΕΠΑ φτάνει τα 1.998 άτομα και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης θα φανούν πολύ σύντομα.
• Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και την εξασφάλιση μονιμότερης λύσης μέσω της θεσμοθέτησης του ειδικού νοσηλίου.
• Έχουμε συστήσει στο υπουργείο Εργασίας Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση και απλοποίηση εφαρμογής του ν.2643/1998
• Το περασμένο καλοκαίρι κατορθώσαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των υποβληθέντων αιτήσεων για κατασκηνώσεις και λουτροθεραπεία παιδιών με αναπηρία, ενώ συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγράμματος «Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης» και των αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Βελτιώσαμε τον έλεγχο και την πιστοποίηση για τις επιχορηγήσεις μέσω περιφερειών προς τα ΝΠΙΔ. Από σήμερα αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές του δημόσιου χρήματος που δεν πήγαινε σε αυτούς που δεν είχαν πραγματική ανάγκη, αποτελούν παρελθόν.
Η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αναπηρία αποτελεί δείκτη της κοινωνικής και πολιτισμικής ωριμότητας μιας χώρας. Αντανακλά την ένταση και την ποιότητα των δεσμών κοινωνικής συνοχής. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση και μια ευρύτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο του υπουργείου Εργασίας και τις παρεμβάσεις του για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Χρειάζεται να υφάνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, αλλά και στοχευμένα, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Να οικοδομήσουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.
Για αυτό το λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο ήδη τους προηγούμενους μήνες:
• Θεσπίσαμε οικογενειακά επιδόματα που δίνονται πλέον από το πρώτο και το δεύτερο παιδί χωρίς γραφειοκρατία, στοχευμένα και με απόλυτα διαφανή τρόπο
• Διασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και θεσπίσαμε τα καινοτόμα προγράμματα «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και «Κατ΄ οίκον νοσηλεία»
• Καλύψαμε συνολικά τις οικογένειες, που δικαιούνταν το πρόγραμμα βρε-φονηπιακών σταθμών
• Επεκτείναμε το βοήθημα ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους
• Επαναφέραμε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και
• Καθιερώσαμε, για πρώτη φορά ετήσια κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών
• Ρυθμίσαμε τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας
Και το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο.
Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη εισήγηση θα ήθελα να τονίσω τη βαθειά μου πεποίθησή ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να απολαύσουν ένα δικαίωμα, που όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να απολαμβάνουν. Το δικαίωμα στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η κοινή προσπάθεια όλων μας. Απαιτείται το ξεπέρασμα των όποιων αγκυλώσεων του παρελθόντος και η ανάδειξη ό,τι πιο θετικού έχει ο κάθε ένας από μας, στην θέση που κατέχει. Μόνον η κοινή συνεισφορά μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διέξοδο από την κρίση και την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η χώρα μας δοκιμάζεται με μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει βιώσει μεταπολεμικά. Μια κρίση η οποία έχει υποχρεώσει όλους μας να έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που λίγα χρόνια πριν τις θεωρούσαμε αδιανόητες.
Ωστόσο ακόμα και μέσα σε τέτοιες συνθήκες θεωρώ ότι πρέπει, και παλεύω γι’ αυτό, να διατηρήσουμε όσα πιο πολλά μπορούμε για τους πιο ευπαθείς από τους συμπολίτες μας.
Θεωρώ ότι σήμερα είναι η στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις ζωές των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Σήμερα, τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά εργασίας, εμφανίζονται τα πρώτα θετικά σημάδια για την διέξοδο από μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδο που πέρασε η χώρα.
Σήμερα το σύνολο των πόρων που διαθέτουμε πρέπει να διατεθεί στην αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.
Αφού χωρίς κοινωνική συνοχή είναι αδύνατη η επίτευξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και χωρίς παραγωγική ανάταξη είναι δύσκολη η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, αποτελούν σημαντικά βήματα για την εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής συνοχής και ελπίδας που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει η εθνική προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες