Την ίδια στιγμή που αρκετοί νέοι άνθρωποι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενασχόλησής τους με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας που πλήττει τα περισσότερα επαγγέλματα, ο Αρσένης Λουκής διαγράφει ήδη μια επιτυχημένη πορεία στη γεωργία, που χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Παριανός παραγωγός αγροτικών και βιολογικών προϊόντων, με 280 στρέμματα στην ιδιοκτησία του, περιλαμβάνεται ανάμεσα στους 10 Έλληνες αγρότες που θα βραβευτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιοκαλλιέργεια τοπικών προϊόντων και την παρακολούθηση των νέων τύπων βιοκαλλιέργειας.
Σχέση στορ(γής)
Ο ίδιος ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες από το 2002, ενώ οι πρώτες του καλλιέργειες ήταν έτοιμες τρία χρόνια αργότερα. Όπως τονίζει, “από πολύ μικρός, έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη γη”. Στα 15 του ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γεωργία στα κτήματα και στο μανάβικο του εργοδότη του επί δέκα συνεχή χρόνια. Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο, άρχισε να να βάζει μπρος το σχέδιο που είχε στο μυαλό του για τη δημιουργία πρότυπων καλλιεργειών στο νησί.
Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως υδραυλικός με στόχο την απόκτηση γνώσεων για τις εγκαταστάσεις των αγρών και το αυτόματο πότισμα, οι οποίες μέχρι και σήμερα του δείχνουν το δρόμο για τις κατασκευές που ο ίδιος πραγματοποιεί στα κτήματά του.
Βιολογική πιστοποίηση για σταφύλι και λάδι
Η πρώτη επιδοτούμενη καλλιέργεια ήρθε το 2006, όταν εντάχθηκε σε κάποια προγράμματα για αμπέλια. Φύτεψε 25 στρέμματα αμπέλι και αγόρασε μηχανήματα, τρακτέρ και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το 2008 άρχισε να προμηθεύει σταφύλια τα οινοποιεία Μ. Μωραΐτη, ενώ ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης για σταφύλι και λάδι. Το 2011 πήρε τη βιολογική πιστοποίηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ, ενώ συγχρόνως κατέθεσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα σε όλες τις Κυκλάδες για επιδότηση καλλιεργειών..
Οι ποικιλίες των παραδοσιακών σταφυλιών είναι μονεμβασιά, σαββατιανά, ασύρτικο, μαντηλαριά και επιτραπέζια. Επιλέγοντας το δρόμο της “γραμμικής” καλλιέργειας φύτευσης σε μία περιοχή η οποία κυριαρχούταν από τα παλαιά, παραδοσιακά “καθιστά” αμπέλια, καινοτόμησε και πέτυχε. Σήμερα, έχει 90 στρέμματα αμπέλια και παράγει τριάντα τόνους σταφύλια ετησίως, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος ποσοτικά παράγοντας του νησιού.
“Η γεωργία είναι επένδυση”
Τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και επισκέπτεται μεγάλες οργανωμένες πρότυπες καλλιέργειες για να αποκομίσει εμπειρίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να εξελίξει την παραγωγή του ένα βήμα παραπέρα.
Πέρα από αμπέλια, ο κ. Λουκής έχει 70 στρέμματα ελιές, 70 στρέμματα κηπευτικά, 700 ροδιές, 500 πορτοκαλιές, ενώ καλλιεργεί ακόμα συκιές και πολλά είδη κηπευτικών. Όπως εξηγεί “παρόλο που οι περισσότεροι αγρότες ασχολούνται με ένα μόνο είδος, εγώ έχω καταπιαστεί με αρκετά”. Προσθέτει μάλιστα ότι προτιμά να πουλά ο ίδιος τα προϊόντα του από τον πάγκο που έχει στήσει στη Νάουσα.
Αναφορικά με τη στροφή του κόσμου στον πρωτογενή τομέα, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολο να ασχοληθεί κανείς με τη γεωργία. Καθιστά μάλιστα γνωστό ότι ένας νέος αγρότης αρχίζει να έχει εισόδημα από τη δουλειά μετά τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια. “Συνήθως χρειάζεται να βγάλεις χρήματα από κάποια άλλη εργασία και να τα επενδύσεις σε αυτή, δεδομένου ότι τον πρώτο καιρό δεν έχεις κέρδος, μόνο συντηρείς τα κτήματα” αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις, μία δεύτερη απασχόληση κρίνεται απαραίτητη. “Το εισόδημα που εξασφαλίζω από ένα κτήμα, το ρίχνω σε κάποιο άλλο και έτσι προχωράει η αλυσίδα”, τονίζει. Προσθέτει μάλιστα ότι εάν πουλούσε όλα τα προϊόντα του στη χοντρική δεν θα είχε κανένα κέρδος.
Ο ίδιος νιώθει ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό. “Είναι πολύ σημαντικό ότι βλέπουν την πρόοδο που σημειώνεις τα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν κι άλλα παιδιά με πολλά στρέμματα”, εξηγεί.
Ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού
Σημειώνει ακόμα ότι ο ίδιος έχει φροντίσει τα κτήματά του να είναι κατάλληλα για επισκέψεις, ευκαιρία την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μία τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού. “Δεν μπορεί να ασχολείται μόνος του ένας αγρότης, αν δεν προβάλλουν αυτό το κομμάτι και κάποιοι άλλοι φορείς” τονίζει, κάνοντας γνωστή την πρόταση που έχει ήδη δεχτεί τόσο από το δήμο Πάρου όσο και από τουριστικά γραφεία για την πραγματοποίηση επισκέψεων στα κτήματά του.
Μήνυμα Δήμου Πάρου
Από την πλευρά του, ο Δήμος Πάρου συγχαίρει τον Αρσένη Λουκή για τη βράβευσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνοντας ιδιαίτερα σημαντικό το επίτευγμά του. Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου, ο Παριανός αγρότης επέλεξε τον όχι τόσο εύκολο δρόμο της αγροκαλλιέργειας ενσωματώνοντας ορθές πρακτικές, παραδοσιακές, αγνές αλλά και ταυτόχρονα καινοτόμες λύσεις γεωργικών εφαρμογών. Κατά συνέπεια, απέδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές διέξοδοι στην εύρεση εργασίας. Υπενθυμίζει ακόμα πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων πριν από 50-60 χρόνια είχε ως κύρια απασχόληση τη γεωργία, γεγονός που επιβεβαιώνει το δυναμικό της Πάρου στην αγροκαλλιέργεια. Τέλος, αναδεικνύει εγχώρια προϊόντα και δίνει τη δυνατότητα σε Παριανούς επιχειρηματίες να στραφούν σ’ αυτά, μιας και ο πρωτογενής τομέας στο νησί δεν είναι τα τελευταία χρόνια επαρκώς ανεπτυγμένος.
Έναυσμα για στροφή των κατοίκων μας προς τη γη
Καταλήγοντας, ο δήμος εύχεται η επιτυχία της εργασίας του να αποτελέσει έναυσμα για τους κατοίκους του νησιού όλων των ηλικιών, ώστε να στραφούν προς την καλλιέργεια της γης είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά και να αποκομίσουν τα αδιαμφισβήτητα οφέλη από αυτήν, αλλά γενικότερα να μην διστάζουν να επενδύσουν σε καινοτόμες και εναλλακτικές ιδέες, γιατί όταν αυτές έχουν γερές βάσεις και διακρίνονται από επαγγελματισμό, επιβραβεύονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους 10 αγρότες, από την Ελλάδα θα βραβευτούν επίσης γεωπόνοι, πρόεδροι Επιμελητηρίων και σύμβουλοι τροφίμων.
πηγή: www.koinignomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες