Pages

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία κατοίκων για τα χάλια του Κάστρου Αντιπάρου



Οι κάτοικοι Κάστρου Αντιπάρου μας έστειλαν κείμενο και φωτογραφίες σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το Κάστρο Αντιπάρου δυο ημέρες μετά την Αυγουστιάτικη πανσέληνο αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει όλο σχεδόν το φετινό καλοκαίρι. Και για τη η χάλια αυτή εικόνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι του Κάστρου Αντιπάρου, αλλά και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίας που μας έστειλαν αναφέρουν τα εξής:
«Προκειμένου να μην απογοητευτεί το πλήθος του κόσμου που διασκεδάζει καταστρέφοντας, οι υπεύθυνοι αυτού του νησιού έχουν παραδώσει το Κάστρο στο σκοτάδι και έτσι, ως νεκρό σκηνικό, γίνεται το φόντο της μεταμεσονύκτιας ασυδοσίας».
Ακολουθεί η διαμαρτυρία κατοίκων Κάστρου Αντιπάρου με δυο κείμενα που ήδη έχουν μοιραστεί και φωτογραφίες που μας έστειλαν.
Την επώνυμη διαμαρτυρία που μας εστάλει την υπογράφουν όλοι οι κάτοικοι του Κάστρου Αντιπάρου.
Η δημοτική Αρχή Αντιπάρου και ο κολλημένος με την Αντίπαρο έχουν κάτι να πουν για τη διαμαρτυρία των κατοίκων;
Τα σχόλια δικά σας…

Το Κάστρο της Αντιπάρου ως Αρχαιολογικός Χώρος

Η ιστορία του Κάστρου της Αντιπάρου ξεκινά το 1440 όταν οι ενετοί κατέκτησαν το νησί. Κατασκευάστηκε με σκοπό να εξασφαλίσει την ασφαλή κατοίκηση των ενετών αξιωματούχων. Ως οχυρωμένος οικισμός, έπρεπε να τηρεί τις προδιαγραφές του αμυντικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό, κατασκευάστηκαν τα περιμετρικά κτίσματα σε κολλητή διάταξη έχοντας ως κεντρικό πυρήνα τον πύργο, που αποτελούσε το σημαντικότερο στοιχείο της οχύρωσης, χαρακτηριστικό που συναντάται σε πολλά κάστρα της Ευρώπης. Η πύλη του Κάστρου, μία και μοναδική, ήταν από την αρχή στη νότια πτέρυγα όπως ακριβώς και σήμερα. Τον 17ο αιώνα, κατασκευάστηκαν κτίσματα πέριξ του κεντρικού πύργου καθώς και μία νέα συνοικία προσαρτώμενη στην εξωτερική πλευρά της νότιας πτέρυγας που έχει την ονομασία Ξώπυργο. Για αιώνες, το Κάστρο και το Ξώπυργο αποτελούσαν τον βασικό οικισμό του νησιού. Τα κτίρια έξω από την περιοχή του Κάστρου ήταν ελάχιστα. Σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων περιηγητών, το Κάστρο έφτασε να φιλοξενεί έως και 900 άτομα στις αρχές του 20ου αιώνα, στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού σήμερα οι κάτοικοι ολόκληρου του νησιού δεν ξεπερνούν τους 1200. Το Κάστρο όπως και το Ξώπυργο έχουν κηρυχτεί διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το Κάστρο της Αντιπάρου ως εξαθλιωμένος Αρχαιολογικός Χώρος

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι ραγδαία. Ανάπτυξη, που όπως σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας, βρίσκει τους ιθύνοντες απροετοίμαστους. Πριν από 20 χρόνια η Αντίπαρος ήταν ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι. Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής αλλά και ανοργάνωτος προορισμός. Παρόλο που το Κάστρο είναι το ένα από τα μοναδικά δύο σημεία του νησιού που κρίνονται ως αξιοθέατα, δυστυχώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης και αξιοπρεπούς συντήρησης. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για εγκατάλειψη και για μεθοδευμένη υποβάθμιση. Προκειμένου να μην απογοητευτεί το πλήθος του κόσμου που διασκεδάζει καταστρέφοντας, οι υπεύθυνοι αυτού του νησιού έχουν παραδώσει το Κάστρο στο σκοτάδι και έτσι, ως νεκρό σκηνικό, γίνεται το φόντο της μεταμεσονύκτιας ασυδοσίας. Τα σπασίματα, οι καταστροφές, τα ουρλιαχτά, η μόλυνση λόγω της χρήσης του Κάστρου ως αποχωρητήριο καθώς και η διακίνηση και χρήση ουσιών αποτελούν την τραγική καθημερινότητα των κατοίκων. Ο τόπος κατοικίας των άλλοτε 900 ανθρώπων σήμερα φιλοξενεί το πολύ 20 στο σύνολο του διατηρητέου οικισμού. Εξαθλίωση μέχρι τις 6:00π.μ κάθε μέρα του καλοκαιριού. Εξαθλίωση που μέχρι τις 9:00π.μ έχει “σβηστεί” από τους ανθρώπους του Δήμου που σπεύδουν να εξαφανίσουν τα ίχνη της νυχτερινής υστερίας.
Κάτοικοι του Κάστρου

Οι φωτογραφίες που μας έστειλαν οι κάτοικοι του Κάστρου Αντιπάρου...

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες