Pages

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η συμμορία εκμεταλλεύεται την αδικία



Με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έχουν ασχοληθεί πολλοί. Προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ομάδα υπανθρώπων, λοβοτομημένων νεαρών και ανθρώπων του υποκόσμου οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε.

Εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες και τα λάθη του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προέκυψαν από την τεράστια οικονομική κρίση. Οι κάθε είδους συμμορίες σαν την Χρυσή Αυγή έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Μη έχοντας ιστορία, ιδεολογία και ηθικούς φραγμούς μπορούν να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα ώστε να εκμεταλλεύονται το σύστημα, (καταρχήν νομιμοποιήθηκαν από τον Άρειο Πάγο), και να παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ομάδες ανθρώπων, με στόχο να τους χρησιμοποιήσουν και να τους εκμεταλλευτούν ως μοχλούς πίεσης για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Σήμερα έφθασαν στο σημείο να απειλούν ακόμα και με αποσταθεροποίηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις συνέπειες των αποτρόπαιων πράξεών τους. Δυστυχώς γι αυτούς και ευτυχώς για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και καμία απειλή της συμμορίας του Μιχαλολιάκου.
Όμως, ας μην ξεχνάμε τους λόγους και τις συγκυρίες που συνέβαλαν ώστε 500.000 Έλληνες να τους ακολουθήσουν. Θεωρώ ότι ο κυριότερος λόγος που έκανε απλούς ανθρώπους να ακολουθήσουν στις εκλογές ή τις μετέπειτα δημοσκοπικές καταγραφές την συγκεκριμένη συμμορία, ήταν το αίσθημα της αδικίας. Το αίσθημα της αδικίας έχει προσωποποιημένα χαρακτηριστικά και είναι υποκειμενικό.
Η γιαγιά Παγώνα ψήφισε Χρυσή Αυγή διότι ο εγγονός της ήταν άνεργος. Κάποτε η γιαγιά Παγώνα είχε ακούσει από την τηλεόραση να λέει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι ένα δωράκι 400.000.000 δρχ σε κρατικό αξιωματούχο ήταν λεπτομέρεια. Δεκαετίες μετά άκουγε άλλο πρωθυπουργό να λέει ότι «λεφτά υπάρχουν». Έβλεπε τηλεόραση πριν τις εκλογές και άκουγε ένα συμπαθητικούλη νεαρό να της υπόσχεται ότι με ένα νόμο σε μια μέρα θα επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα, θα διώξει την κακιά Τρόικα σε μια μέρα, θα προσλάβει άμεσα 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και στο δρόμο αυτό δεν θα είναι μόνος του, αλλά θα τον ακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη. Άκουγε έναν άλλο συμπαθητικό γεματούλη, να της λέει ότι θα διαγράψει το «επονείδιστο χρέος». Αυτόν τον όρο δεν τον πολυκατάλαβε αλλά και ο συγκεκριμένος κύριος δεν της πολυγέμιζε το μάτι. Άσε που η τηλεόραση έλεγε ότι ο συγκεκριμένος κύριος έπαιζε τον παπά και μπλοφάριζε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άκουγε και τον μπαρμπα Φώτη που πάντα συμπαθούσε αλλά ποτέ δεν καταλάβαινε γιατί τα έλεγε μπλεγμένα και βεβαίως έβλεπε και την κυρία Αλέκα που της ήταν γνώριμη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η γιαγιά Παγώνα δεν θα ψήφιζε ποτέ κομμουνιστές,έτσι κι αλλιώς.
Σε αυτό το σκηνικό, η γιαγιά Παγώνα, γνώρισε έναν κυριούλη που της μιλούσε για Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια, που της υποσχόταν να ξεβρωμίσει τον τόπο, για τον οποίο της έλεγε η ξαδέρφη της που ζούσε στην Αθήνα ότι βοηθάει τον κόσμο και τον οποίο ακολουθούσαν κάποια νεαρά παιδιά στην ηλικία του άνεργου εγγονού της.
Ευτυχώς το παραμύθι τελειώνει.
Όμως τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Για να τελειώσει οριστικά το παραμύθι θα πρέπει η γιαγιά Παγώνα και ο κάθε Έλληνας να νοιώσει ότι βελτιώνεται η καθημερινότητά του.
Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας, η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και οι όποιες μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές επιτυχίες και απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η χώρα. Όμως το αίσθημα της αδικίας θα εξαλειφθεί από την κοινωνία όταν θα συμβούν τρία πράγματα.
Α) η εξάλειψη του αισθήματος ατιμωρησίας
Β) η δραστική μείωση της ανεργίας
Γ) η εμπέδωση του αισθήματος δίκαιης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη
Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα (και γίνονται) για να θεωρείται η Ελλάδα ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. Αυτά τα τρία όμως έχουν άμεση σχέση με το αίσθημα αδικίας που βιώνει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού.
Ας αρχίσουμε από το πρώτο, την αίσθηση ατιμωρησίας. Η απονομή δικαιοσύνης καθυστερεί σημαντικά και πολλές φορές ουσιαστικά δεν αποδίδεται. Συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων ή μεγάλων λαθών δεν έχουν διαλευκανθεί. Για να μην ανατρέξουμε στις ούτως ή αλλιώς προβεβλημένες περιπτώσεις από τα κεντρικά ΜΜΕ, θα αναφέρω παραδειγματικά την υπόθεση της πολεοδομίας της Σύρου. Πότε άραγε θα μάθουμε την αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους εμπλέκονται;
Σε ότι αφορά στην ανεργία η οποία επιτέλους δείχνει τάσεις αναστροφής, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί έναν τεράστιο αριθμό οικογενειών. Οι αποκρατικοποιήσεις και τα μεγάλα έργα καθυστερούν Το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις, δεδομένου ότι οι επενδυτές κρατούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας να βεβαιωθούν για την σταθεροποίηση της χώρας. Η ρευστότητα στην αγορά είναι πολύ περιορισμένη και δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως παρά την μεγάλη σημασία που έχουν για την χώρα οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεγάλες επενδύσεις, η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας θα επιτευχθεί μόνον εάν στο άμεσο μέλλον, δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρωταρχικός παράγοντας για κάτι τέτοιο, είναι η παροχή ρευστότητας στην αγορά από το τραπεζικό σύστημα.
Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και χωρίς αυτή δεν καταπολεμείται αποτελεσματικά η ανεργία.
Το τρίτο σημείο το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη του αισθήματος αδικίας είναι το φορολογικό σύστημα. Βεβαίως βρεθήκαμε σε έκτακτες συνθήκες, βεβαίως έπρεπε να διασωθεί η λειτουργία του κράτους, όμως απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Τα όποια βήματα έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αρκετά. Η φοροδιαφυγή σε ορισμένους κλάδους ανθεί και όσο αυτό συμβαίνει, θα έχουμε ένα άδικο και προφανώς αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.
Έχω προτείνει και επιμένω, να καθιερωθούν τα επαγγελματικά κριτήρια σε συγκεκριμένους κλάδους. Προφανώς είναι μια λογική ενάντια στην απλοποίηση αλλά ας εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη του συστήματος και μετά φροντίζουμε για την απλοποίηση.
Είναι ξεκάθαρο επομένως ότι όταν εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, τότε δεν θα μπορεί να τον εκμεταλλεύεται και να τον χρησιμοποιεί καμία συμμορία τύπου Χρυσής Αυγής.
Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά ο κος Σαμαράς ήδη έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα. Ας τον ακολουθήσουν όσοι μπορούν.





Γ. Βακόνδιος
Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες