Pages

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

«Είναι πλέον του νόμου και του Εισαγγελέα…



…οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ». Συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

ΜΑΚΡΗ: Έχουμε κοντά μας τον υφυπουργό, αρμόδιο για τα θέματα της Δημόσιας Τηλεόρασης, κ. Παντελή Καψή. Καλό μεσημέρι, καλή σεζόν και σε εσάς να ευχηθώ.
ΚΑΨΗΣ: Στη Δημόσια Τηλεόραση εννοείτε.

ΜΑΚΡΗ: Και σε εσάς και στη Δημόσια Τηλεόραση. Εσείς «πάτε πακέτο» πια στη συνείδησή μας.
ΚΑΨΗΣ: Όχι με τη σεζόν!

ΜΑΚΡΗ: Να ξεκινήσω, κατ` αρχήν, απ` το τι γίνεται με τη μεταβατική στελέχωση. Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι πάρα πολλές από τις αιτήσεις τελικά ήταν «μαϊμού» -για να το πω στη δημοσιογραφική γλώσσα- και αυτές απορρίπτονται και τελικά δεν ξέρουμε και ακριβώς τι θα γίνει.
ΚΑΨΗΣ: Γίνονται αυτά που είπαμε από την αρχή. Η μοριοδότηση έγινε με βάση τις δηλώσεις. Είπαμε ότι θα ελεγχθούν οι δηλώσεις και θα γίνουν οι προσλήψεις. Ελέγχονται οι δηλώσεις –δεν θα τις έλεγα «μαϊμού»- αλλά σε αρκετές έχουν γίνει αρκετά λάθη, τα οποία διορθώνονται. Οι προσλήψεις για το μεταβατικό φορέα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

ΜΑΚΡΗ: Και αποκλείονται, δηλαδή, άνθρωποι που είχαν υποβάλει αίτηση…
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν αποκλείονται.

ΜΑΚΡΗ: Γιατί το λάθος που λέτε, το λάθος διορθώνεται. Αν είναι, όμως, κάτι το οποίο είναι παράτυπο ή ψευδές δηλωθέν…
ΚΑΨΗΣ: Όταν έχει γίνει λάθος, σκόπιμα ή όχι -δεν θα το κρίνω εγώ- αφαιρούνται τα μόρια και ένας αριθμός απ` αυτούς που είχαν κατ` αρχήν ανακοινωθεί τα ονόματά τους με τα μόρια, δεν θα προσληφθεί.

ΜΑΚΡΗ: Μπορείτε να υπολογίσετε από το σύνολο των 577, πόσοι θα αλλάξουν σειρά κατάταξης, λόγω αυτών των λαθών εντός ή εκτός εισαγωγικών;
ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Να κάνουμε υπομονή πολύ λίγες ημέρες ώσπου να ανακοινωθούν τα ακριβή στοιχεία. Ένα ποσοστό 10%-15% είναι μια λογική πρόβλεψη, αλλά δεν έχω ενημερωθεί ακόμη οριστικά.

ΜΑΚΡΗ: Όπου στη θέση τους, να υποθέσω…
ΚΑΨΗΣ: Θα μπουν οι επιλαχόντες. Η απαράβατη οδηγία είναι ότι δεν θα καταστρατηγηθεί η σειρά της μοριοδότησης για κανέναν και με κανένα τρόπο. Υπάρχει και νομικός σύμβουλος ο οποίος παρακολουθεί και ελέγχει. Αυτή είναι η πολιτική δέσμευση που έχω αναλάβει έναντι των συμπολιτών μας. Δεν θα καταστρατηγηθεί η σειρά προτεραιότητας. Θα μπουν, όπως έχει προκύψει από τη μοριοδότηση.

ΜΑΚΡΗ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Αφού αργήσαμε τόσο πολύ με όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν πηγαίνατε κατευθείαν στο τελικό στάδιο των προσλήψεων;
ΚΑΨΗΣ: Δεν αργήσαμε. Δεν θα συμφωνήσω με τις εκτιμήσεις ότι αργήσαμε. Περάσαμε ένα αρκετά μακρύ στάδιο διαπραγματεύσεων, με στόχο να λυθεί συναινετικά όλη αυτή η ιστορία και να μπορέσει να εκπέμψει ο ενδιάμεσος φορέας από την Αγία Παρασκευή, γιατί η Κατεχάκη έχει πάρα πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Δεν έγινε δυνατόν, κατά κύριο λόγο, εξ` αιτίας μιας συντεχνιακής νοοτροπίας που υπάρχει στη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και της πολιτικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει την Αγία Παρασκευή κλειστή για τη Δημόσια Τηλεόραση.

ΜΑΚΡΗ: Γιατί ενοχοποιείτε γι` αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΑΨΗΣ: Να σας το πω πολύ απλά: Το ότι θα παραμείνει κλειστή η τηλεόραση ανακοινώθηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις τώρα και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΜΑΚΡΗ: Από την άλλη, κύριε Καψή, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά μπορεί να επενδύει σ` αυτό, αλλά δεν κυβερνάει.
ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς.

ΜΑΚΡΗ: Οι αποφάσεις το πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ είναι δικές σας.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν είναι. Είναι πλέον του νόμου και του Εισαγγελέα. Δεν είναι δική μου απόφαση να εκδιωχθούν κάποιοι άνθρωποι. Είναι ζήτημα, πλέον, εφαρμογής των νόμων.

ΜΑΚΡΗ: Άρα, τι λέτε δηλαδή; Ότι θα έχουμε μια εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να…
ΚΑΨΗΣ: Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαία, βεβαίως. Έγινε μια προσπάθεια, όπως σας είπα, να λυθεί το θέμα συναινετικά. Έγινε η συζήτηση με την EBU και είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει ενημερωτικό πρόγραμμα. Εντός των ημερών θα υπάρξει και δελτίο ειδήσεων. Πλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή ηθική δικαιολογία να παραμένει υπό κατάληψη η Αγία Παρασκευή, η οποία έχει σταματήσει να εκπέμπει πρόγραμμα. Πρόγραμμα εκπέμπεται πλέον μέσω διαδικτύου. Νομίζω ότι, το να κατακρατούν εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεκάδων εκατομμυρίων μόνο και μόνο για μια web tv που μπορεί να βγει από ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, πλέον.

ΜΑΚΡΗ: Πότε υπολογίζετε χρονικά να συμβούν αυτά; Δηλαδή, να βγάλετε το δελτίο ειδήσεων ή να έχουμε…
ΚΑΨΗΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι το να βγει το δελτίο ειδήσεων είναι ζήτημα μόνο τεχνικό. Ελπίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει να εκπέμπει το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Ήδη, υπάρχουν δύο εκπομπές το πρωί, είναι ένα πεντάωρο ενημερωτικό πρόγραμμα με δύο εκπομπές. Το Σαββατοκύριακο υπάρχει πρόγραμμα. Σιγά-σιγά προχωράει η Δημόσια Τηλεόραση.

ΜΑΚΡΗ: Φοβάμαι, πάντως, ότι αυτή η εισαγγελική παρέμβαση την οποία εσείς χαρακτηρίζετε και θεωρείτε επιβεβλημένη θα οξύνει τα πνεύματα.
ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε, τι να κάνουμε δηλαδή;

ΜΑΚΡΗ: Αυτό δεν σας ανησυχεί εσάς;
ΚΑΨΗΣ: Προσωπικά θα ήθελα να την αποφύγουμε. Κάναμε τα πάντα. Δεν υπάρχει ούτε ένα συνδικαλιστικό αίτημα σε εκκρεμότητα. Έχουν ικανοποιηθεί όλες οι εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για τη δημιουργία της νέας τηλεόρασης. Έχω κάνει ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχω δώσει σαφέστατες οδηγίες ότι ήδη από τώρα η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να λειτουργεί με όρους αντικειμενικότητας, παρότι δεν μας ζητήθηκε. Δηλαδή, παρότι δεν ζητήθηκε, η Δημόσια Τηλεόραση προχώρησε και στην κάλυψη της ομιλίας του κ. Τσίπρα το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν βρίσκω την παραμικρή δικαιολογία πέραν από πολιτικές σκοπιμότητες. Κάποιοι αντιμετωπίζουν τη Δημόσια Τηλεόραση και την πρώην ΕΡΤ σαν σημαία ευκαιρίας. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Όπως, επίσης, θεωρώ απαράδεκτο το ότι αυτή τη στιγμή από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρείται να υπάρξει ένα εμπάργκο σε βάρος της Δημόσιας Τηλεόρασης.

ΜΑΚΡΗ: Προφανώς, αναφέρεστε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετέχουν στελέχη του σε συζητήσεις.
ΚΑΨΗΣ: Βεβαίως, αναφέρομαι σε αυτό. Είναι απαράδεκτο. Σε συνθήκες Δημοκρατίας δεν μπορεί να μπαίνει εμπάργκο σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης. Όλες αυτές τις δικαιολογίες που επικαλούνται τις θεωρώ προσχηματικές και λυπάμαι πάρα πολύ. Έχουμε την ευκαιρία με έναν πολύ καλό νόμο για τη συγκρότηση της νέας τηλεόρασης να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να φτιαχτεί η τηλεόραση που απαιτεί ο ελληνικός λαός και αυτή την ευκαιρία τη σπαταλάμε για πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες σε λίγες εβδομάδες, σε λίγους μήνες, θα έχουν χάσει κάθε νόημα. Δεν θα υπάρχει κανένα νόημα. Είναι τελείως κοντόφθαλμη η στάση αυτή και πραγματικά είναι κάτι για το οποίο λυπάμαι.

ΜΑΚΡΗ: Κύριε Καψή, πότε εσείς υπολογίζετε ότι θα έχουμε πια μια κανονική Δημόσια Τηλεόραση;
ΚΑΨΗΣ: Τι εννοείτε κανονική;

ΜΑΚΡΗ: Κανονική, όχι μεταβατική μορφή, με όλο το προσωπικό που πρέπει να είναι στις θέσεις του, να λειτουργεί κανονικά, σαν μια Δημόσια Τηλεόραση;
ΚΑΨΗΣ: Ο επόμενος φορέας, δηλαδή, ο νέος φορέας. Ρωτήσατε γιατί δεν προχωρήσαμε κατευθείαν στο νέο φορέα. Ο νέος φορέας πρέπει να συγκροτηθεί όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικά και με προσοχή. Να γίνουν οι προσλήψεις, όχι με όρους μοριοδότησης -γιατί έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα να αρχίσει να λειτουργεί η Δημόσια Τηλεόραση- αλλά με πραγματικούς όρους αξιοκρατίας. Αυτό πρέπει να το αναλάβει το Εποπτικό Συμβούλιο και το νέο διοικητικό συμβούλιο που ελπίζω να έχουμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο στόχος είναι, ως το τέλος του χρόνου να έχει εκπέμψει τουλάχιστον το πρώτο κανάλι αυτής της νέας τηλεόρασης, αλλά αυτό, βέβαια, τελικά είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου.

ΜΑΚΡΗ: Άρα, αργούμε ακόμα, έχουμε ακόμα μήνες μπροστά μας.
ΚΑΨΗΣ: Για τη νέα τηλεόραση μιλάμε. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα λειτουργεί αυτό που έχουμε ονομάσει «μεταβατικός φορέας», η Δημόσια Τηλεόραση που έχουμε τώρα.

ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα. Λοιπόν, θα τα δούμε όλα αυτά πώς θα εξελιχθούν. Πάντως, σίγουρα το ότι δεν γίνονται σε ομαλές συνθήκες είναι ένα μείζον θέμα, είναι ένα μεγάλο θέμα.
ΚΑΨΗΣ: Βεβαίως και νομίζω ότι θα έπρεπε να μπορούμε σε αυτά τα ζητήματα στα οποία, τουλάχιστον στα λόγια συμφωνούμε όλοι, να ξεπεράσουμε τις κοντόφθαλμες σκοπιμότητες.

ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι.
ΚΑΨΗΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες